ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Corfu Beer, η Ομηρική



Με έδρα της το νησί του Ιονίου η Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία παράγει τέσσερις διαφορετικές μπίρες υψηλής ποιότητας. Τα πρώτα δείγματά τους κυκλοφόρησαν πιλοτικά το καλοκαίρι του 2009 και η απήχηση που σημείωσαν σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, καθιέρωσαν τη ζυθοποιία στην αγορά. Φρέσκια μπίρα, που παράγεται παραδοσιακά: ζυμώνεται σε θερμοκρασία 15 βαθμών και ωριμάζει στον -1°C για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Παγωτό Καϊμάκι Βουβαλινό, Οικογένεια Μπέκα

Δροσιστικό παγωτό από βουβαλίσιο γάλα, παραγωγής της οικογένειας Μπέκα.




Καλοκαίρι και παγωτό είναι έννοιες συνυφασμένες και αδιαίρετες καθώς η δροσιά του παγωτού χαρίζει αναζωογονητικές στιγμές απόλαυσης. Όταν δε οι στιγμές αυτές συνδυάζονται και με γευστική αρτιότητα τότε μιλάμε για ευδαιμονία.

Μαγειρικό μείγμα, Tzekos Organic Herbs

Βιολογικά βότανα και άλλα υλικά της ελληνικής φύσης σε ένα έτοιμο μείγμα για το μαγείρεμα.




Tzekos Organic Herbs είναι μια οικογενειακή επιχείρηση βιολογικής καλλιέργειας και τυποποίησης αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών με την Θεσσαλονίκη.

Η Κεφαλονιά παράγει πλέον τη δική της gourmet μπύρα



H Κεφαλονιά παράγει πλέον τη δική της μπύρα, η οποία παράγεται από 100% ελληνική βύνη και κατάφερε να βγει στην αγορά εν μέσω κρίσης, παρά τα capital controls και (πλέον) παρά την αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

Xίος/ Η Ελλάδα απόκτησε ένα μουσείο για τη μαστίχα.



Στα Μαστιχοχώρια, σε αυτό το συγκλονιστικό σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότιο Χίο βρίσκεται το Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.



Καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, Escargot A l’Arta

Τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών σε ελαιόλαδο και ξίδι αποτελούν μια όλο και περισσότερο αποδεκτή λιχουδιά.




Αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα σαλιγκάρια δεν έχουν την αποδοχή που τους αξίζει. Αν και πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό κρέας με αρκετή νοστιμιά, πολλές φορές η ψυχολογία αποδεικνύεται ισχυρότερη της γεύσης. Όχι πια όμως!

Βιολογικά αυγά, Τσιμπραγός

Το αγαπημένο υλικό των chef αλλά εσχάτως και των πολυάριθμων brunches ανά την Ελλάδα είναι το αυγό. Αυγό με αυγό όμως διαφέρει και εδώ έχουμε μια πολύ καλή περίπτωση.




Όπως έχω επισημάνει έντονα των τελευταίο καιρό πολλοί παραγωγοί στην Κρήτη έχουν ξεπεράσει τα όρια της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης του νησιού, έχουν εξελιχθεί και παράγουν προϊόντα που είναι κορυφαία στο είδος τους πανελλαδικά. 

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ! – Ρεκόρ ακρίβειας στην Ελλάδα σε γάλα, αβγά, ψωμί και ψάρια



super-market-1-600x276.jpg
  Η δεύτερη ακριβότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα αβγά ήταν η Ελλάδα το 2015, ενώ συνολικά το επίπεδο τιμών των τροφίμων διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο κοινοτικό όρο.Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή, η Ελλάδα της πολυετούς ύφεσης, της συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος κατά 25% και της ανεργίας που επίσης βρίσκεται κοντά στο 25%, είναι ακριβότερη από χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, αλλά και από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Κολυμβάρι, Agora

Το ελαιόλαδο εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα των ελληνικών προϊόντων καθώς η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη παραγωγική δύναμη παγκοσμίως.




Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο agora είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, προϊόν ψυχρής έκθλιψης από το Κολυμβάρι Χανίων. Πρόκειται για την ποικιλία κορωνέικη που στην συγκεκριμένη περιοχή και με κατάλληλη διαδικασία, παρουσιάζει χαμηλή οξύτητα, ικανοποιητική πικράδα και πικάντικη επίγευση με έντονα αρωματικό άρωμα.

Μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο. - Δύο δυνατά αρώματα της ελληνικής φύσης παντρεύονται σε μια βελούδινη γευστική συνύπαρξη.

Συνεχίζοντας την εποχιακή της παραγωγή η Πυλιακή Γη κυκλοφόρησε μόλις και σε περιορισμένο αριθμό την βραβευμένη με ένα αστέρι Great taste μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο.




Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης μαρμελάδας είναι ότι γίνεται εξ ολοκλήρου από λεμόνια και αγουρέλαιο παραγωγής της Πυλιακής Γης. Η ποιότητα της πρώτης ύλης εξασφαλίζει στη μαρμελάδα ένα εξαιρετικό άρωμα φρέσκου λεμονιού ενώ η επιτυχημένη έμπνευση για χρήση αγουρέλαιου ως άρτυμα προσδίδει μια εξισορροπητική επίγευση που εκπλήσσει.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Μελιτόκρασο, Σωτήραλη

Ένα ιδιαίτερο λικέρ από τη Λακωνία που παρασκευάζεται από απλά υλικά και κουβαλά μια μακρά παράδοση παραγωγής.





Η οικογένεια Σωτήραλη από τα Βάτικα Λακωνίας παράγει μεταξύ άλλων το Μελιτόκρασο δηλαδή υδρόμελο που είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Το υδρόμελο είναι αλκοολούχο προιόν ζύμωσης που γίνεται από μέλι και νερό. 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ICE TEA BLENDS



Το τσάι στη κρύα του εκδοχή είναι εξίσου απίθανο!

πειρες οι χαρές αυτής της ζωής! Ποιες βάζω όμως στο top 10 ; Σίγουρα το τσάι, τους φίλους και το καλοκαίρι. Κι' επειδή λατρεύω να μοιράζομαι αυτά που αγαπώ με παρέα έχω φέτος πεισμώσει. θέλω να μπορέσω να γίνω ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τσαγιού, φίλων και καλοκαιριού. Τι εννοώ ;

Κλωστάρι Κόνιτσας, Ήπειρος γη

Μια από τις μαγικές ιδιότητες της γεύσης είναι η ανάκληση της μνήμης που συνδέεται με αυτή και ονομάζεται γευστική μνήμη. Η ανάκληση της ευθύνεται για τη δημιουργία συναισθημάτων θετικών ή αρνητικών, σε κάθε περίπτωση όμως ταξιδιάρικων. 




Μια από αυτές τις περιπτώσεις όπου η γεύση σε ταξιδεύει χιλιόμετρα μακριά με μια μόνο μπουκιά είναι και το κλωστάρι Κόνιτσας, μια παραδοσιακή κονιτσιώτικη συνταγή που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδος.

Κους κους με μελάνι σουπιάς Αγροζύμη

Η περίπτωση της Αγροζύμης είναι αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί εμπεριέχει πειραματισμό και αναζήτηση σε κάθε σακουλάκι.




Αν και είχα να επιλέξω ανάμεσα σε αρκετά προϊόντα της Αγροζύμης το μάτι μου τράβηξε η συσκευασία του κους κους με μελάνι σουπιάς. Ήξερα πως η εταιρεία βρίσκεται στα Γιαννιτσά και έτσι τα στριφτάρια και οι χυλοπίτες μου φάνηκαν αυτονόητες αλλά το κους κους και μάλιστα μαύρο ήταν μια πραγματική πρόκληση.

Χοιρινό Απάκι, Τσι καμινάδας γεύσεις

Παραδοσιακό χοιρινό απάκι από την Κρήτη με γεύση από την καμινάδα.


Το απάκι αποτελεί παραδοσιακό καπνιστό έδεσμα από την Κρήτη αιώνων καθώς οι κάτοικοι συνήθισαν μετά τα χοιροσφάγια να αποθηκεύουν κρέας για το Χειμώνα.

Γιατί κιτρινίζουν τα λαχανικά στο ψυγείο;

Η διατήρηση των φρούτων και των λαχανικών στο ψυγείο μπορεί να αποδειχθεί μια πολύπλοκη διαδικασία. 




Μερικά φρούτα κατά την ωρίμανση τους παράγουν αιθυλένιο, ένα αέριο που επηρεάζει την ποιότητα, το χρώμα και την κατάσταση άλλων φρούτων ή λαχανικών που βρίσκονται στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο.

Διπλοφουρνιστά κρουτόν σίκαλης με ελιάς, Baking stories

Η εξέλιξη της αρτοποιίας στην Ελλάδα περιλαμβάνει ορισμένα concept με ενδιαφέρον που βρίσκουν το δρόμο τους για το εξωτερικό.


Όταν είσαι παραδοσιακός φούρνος στην Κρήτη και ξακουστός για τα παξιμάδια και τα αρτοποιήματα σου τότε δεν θέλεις και πολύ για να ξεκινήσεις ιστορίες.

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Καπνιστή μαύρη μπίρα, Ζυθοποιία Χίου

Μια καπνιστή μαύρη μπίρα από την Χίο που διαφέρει και ξεχωρίζει.




Η Smoked Robust Porter είναι μια αφιλτράριστη και απαστερίωτη μαύρη μπίρα 45 ημερών από την Χίο. Συνδυασμός καβουρδισμένων και καπνισμένων σε ξύλα οξιάς βυνών θα έλεγε κανείς πως αποτελεί την «μαύρη» εκδοχή της μαύρης.

Αναψυκτικό τσάι του βουνού, TUVUNU AE

Ένα φλιτζάνι τσάι του βουνού θυμίζει δύσκολους χειμώνες, τη γιαγιά που μας φρόντιζε, την θαλπωρή ενός ζεστού και αρωματικού ροφήματος. Οι εποχές άλλαξαν 




Το ρόφημα από σιδερίτη, δηλαδή το τσάι του βουνού με την περίεργη για εμάς αλλά ευφάνταστη ονομασία TUVUNU αποτελεί πλέον ένα δυναμικά εξαγώγιμο προϊόν από την Κομοτηνή.

Τι είναι το τρίτο κύμα καφέ

Κάποιοι ίσως το έχετε ακούσει, πολλοί ίσως όχι. Από εδώ και πέρα όμως θα το ακούμε συχνότερα και καλό είναι να το κατανοήσουμε από την αρχή.




Θα επιχειρήσω απλά και σύντομα, όσο μπορώ, να περιγράψω το τρίτο κύμα καφέ ως φιλοσοφία και παγκόσμια τάση ειδικά για τους φίλους του καφέ, που στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι πολλοί.

Κρητικό απάκι, Αφοί Κασσάκη

Το παραδοσιακό κρητικό αλλαντικό σε μια από τις καλύτερες εκδοχές του τόσο σε γεύση όσο και σε κάπνισμα.




Στην Κρήτη θα βρει κανείς ποικιλία γαστρονομικών θησαυρών και γεύσεων. Τα τελευταία χρόνια η τυποποίηση της παραγωγής έχει βοηθήσει ώστε πολλά κρητικά προϊόντα να βρουν τη θέση τους στα τραπέζια και άλλων περιοχών της Ελλάδας. 

Mπύρα λεντινούλας Δίρφυς Με τα μανιτάρια τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε το Ελντοράντο.

Mπύρα λεντινούλας Δίρφυς
Με τα μανιτάρια τώρα αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε το Ελντοράντο. Και στην Δίρφυ, στα ορεινά της Εύβοιας, ο Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης κάνουν μικρά θαύματα με μια παραγωγή που κερδίζει όλο και περισσότερα εύσημα για την εφευρετικότητα.

Η απόβαση των Ελλήνων στο Λονδίνο

Τα ελληνικά μαγαζιά στο Λονδίνο ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τον τελευταίο καιρό. Εγώ όμως θα ξεκινήσω γκρινιάζοντας μια που το concept είναι τόσο trendy όσο και ταλαιπωρημένο ...αν θέλετε την γνώμη μου.


Από επαγγελματική διαστροφή περισσότερο και λιγότερο από πατριωτική διάθεση, αποφάσισα λοιπόν κάποια στιγμή να επισκεφτώ τα καινούρια και  μοδάτα ελληνικά μαγαζιά της βρετανικής πρωτεύουσας που όχι μόνο ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, αλλά γίνονται και μεγάλα σουξέ. Ίσως γιατί η ελληνική φιλοξενία παρέα με το “Yassou!” και τον μουσακά έστω και σε αφρώδη έκδοση παραμένουν πάντα ένας ασφαλής τρόπος να διαδώσεις την ελληνική κουλτούρα στο εξωτερικό. 

Γανυμήδης στο Γαλαξίδι. Ένα από τα καλύτερα πρωινά της Ελλάδας.

Είχα χρόνια να βρεθώ στο Γαλαξίδι. Πολλά. Όμως κάποτε ήταν από τους αγαπημένους μας προορισμούς, αφού συχνά πηγαίναμε αυθημερόν εκδρομή για πρωινό στον Bruno.



Ο Bruno ήταν Ιταλός που ήρθε κάποτε στην Ελλάδα, ερωτεύτηκε το Γαλαξίδι και έμεινε. Και έφτιαξε με μεράκι και αγάπη απίστευτη μια πανσιόν, τον Γανυμήδη, που στην υπέροχη αυλή του, την πνιγμένη στα λουλούδια, σέρβιρε το καλύτερο πρωινό που είχαμε δοκιμάσει ποτέ.

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Delphi, μια ιδιαίτερη ελληνική μπύρα!

Είναι μεγάλη, ξανθιά θολή με εκπληκτικά αναπάντεχα πολύπλοκα αρώματα. Είναι ελληνικό προϊόν, αποτέλεσμα της αγάπης δυο ανθρώπων για την μπύρα. 




Αναφέρομαι στην μπύρα Delphi. Η νέα ελληνική μπύρα, κυκλοφορεί ανάμεσα μας, στα καλύτερα εστιατόρια και κάθε μέρα κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Ελληνικές μικροζυθοποιίες

  Σκεπτόμενος το παρελθόν, όσο έγραφα για τις πρώτες ελληνικές μικροζυθοποιίες, δίψασα και είπα να πιω μια μπύρα.
Άνοιξα το ψυγείο (εννοείται πως έχει πάντα μπύρες, το πρώτο πράγμα στην λίστα με τα ψώνια είναι αυτό, μετά έρχονται τα άλλα). Εκεί βρήκα μια ξεχασμένη από το καλοκαίρι ΝΕΔΑ, δυο τρεις ΝΗΣΟΣ που είχα πρόσφατα αγοράσει και μερικές ακόμα που μου έφεραν δώρο φίλοι. Έτσι λοιπόν, πίνοντας μπύρα(ες) θα σας γράψω και μερικά λόγια γι αυτές.

Η ξεχασμένη από το καλοκαίρι ΝΕΔΑ, είναι μια μπύρα που έχει καταγωγή απ΄ την Μεσσηνία. Πρόκειται για μια ζυθοποιία που δεν έχει παραγωγικό εργοστάσιο, ωστόσο παράγει ένα τοπικό προϊόν, το οποίο κατάφερε μάλιστα να κερδίσει πολύ κόσμο όταν έκανε την εμφάνιση του.

Οι μπίρες του καλοκαιριού ή κάθε μπίρα για το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι εδώ, με ζέστη, παιχνίδια στη θάλασσα, μπάρμπεκιου στον κήπο και φυσικά πολύ δίψα... Τι πιο ξεδιψαστικό αυτή την εποχή από μια παγωμένη μπίρα! 




Παγωμένη ή απλά κρύα δεν έχει και τόση σημασία καθώς το ζητούμενο για το καλοκαίρι είναι μια δροσιστική, ξεδιψαστική και αναζωογονητική γεύση.

8 επιλεγμένες παραλίες του Ιονίου

Αμμώδεις ή με βότσαλο, ρηχές ή απότομες, οργανωμένες ή μη, η καθεμία έχεις τους δικούς της fun που δεν χάνουν ευκαιρία να τις επισκεφθούν κάθε καλοκαίρι.


Ανάμεσα στις δεκάδες όμορφες και λατρεμένες παραλίες του Ιονίου, επιλέξαμε 8 και σας τις παρουσιάζουμε.
Ξι, Κεφαλονιά
Πρόκειται για μία ακόμη γνωστή και όμορφη παραλία της Κεφαλονιάς. Σε αντίθεση με την πλειονότητα των παραλιών του νησιού, η Ξι, έχει εύκολη πρόσβαση, ρηχά νερά και φυσικά είναι κατάλληλη για οικογένειες.

Καϊμάκι Βουβαλινό, Χατζής

Από την καινούργια σειρά των προϊόντων Χατζής ξεχωρίζω αμέσως το βουβαλινό καϊμάκι που με ικανοποίησε με την γεύση του και με γέμισε θύμησες. 




Τα καφε-ζαχαροπλαστεία Χατζής συμπλήρωσαν ήδη 108 ζωής από το πρώτο εκείνο μαγαζάκι στη Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. 108 χρόνια σιροπιαστά γλυκά ταψιού, κρέμες και άρωμα Ανατολής που αναδύεται ακόμη και σήμερα με σεβασμό στον χρόνο και τον τόπο.

Κατσικίσιο βούτυρο, Κουτρομάνος

Το τυροκομείο του Κουτρομάνου βρίσκεται στο Καρπενήσι και παράγει, μεταξύ άλλων, εξαιρετικό κατσικίσιο βούτυρο. 




Το τυροκομείο του Κουτρομάνου από το 1981 στο Καρπενήσι χρησιμοποίει γάλα αιγοπροβάτων μικρών παραγωγών από τα Άγραφα. Το γάλα αυτό είναι που κάνει τα προϊόντα του τυροκομείου ξεχωριστά καθώς πέρα από την μοναδική τους γεύση μεταφέρουν και τις μυρωδιές του τόπου στο τραπέζι μας.

2ος Διαγωνισμός Septem Homebrewing: Ο πήχυς ανεβαίνει!

Το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών και η μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισαν τον φετινό 2ο ελληνικό διαγωνισμό Septem Homebrewing, της ζυθοποιίας Septem.




Septem Μικροζυθοποιία διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη χρονιά έναν πανελλήνιο διαγωνισμό σπιτικής μπίρας που η πορεία του δείχνει να εξελίσεται σε ένα διαγωνισμό αντάξιο των ξένων οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα του home brewing. Η καθιέρωση του διαγωνισμού της Septem αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ανάδειξης των ιδεών και των γεύσεων που έχουν την δυνατότητα να παράγουν οι Έλληνες home brewers.

Κατσικίσιο γιαούρτι, Το χωριό της Κάρλας

ολογικό προϊόν από την Μαγνησία και τον Βόλο όπου «Το χωριό της Κάρλας» συνεχίζει την εξαιρετική δουλειά. 




Ο Βόλος και το γειτονικό Πήλιο είναι γνωστά για την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων τους. Λίγο έξω από τον Βόλο και προς τον Βορρά, στην περιοχή της λίμνης Κάρλας υπάρχει μια μονάδα που πραγματικά εντυπωσιάζει. 

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Premium Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, LIA

Ένα ακόμη εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από τη Μεσσηνία που συνδυάζει γεύση, ποιότητα και εμφάνιση. 




Τριάντα πέντε ελληνικά ελαιόλαδα κέρδισαν ένα μετάλλιο στον ετήσιο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης, περισσότερα από κάθε άλλη φορά υπογραμμίζοντας εμφατικά την άνοδο της Ελλάδας στο συγκεκριμένο είδος.

Αφρίνα, Τρικαλινός

Φυσικό θαλασσινό αλάτι από την λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού .




Από τις αλυκές της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού συλλέγεται η Αφρίνα της εταιρείας Τρικαλινός γνωστή επίσης για την παραγωγή εξαιρετικού αυγοτάραχου.

Ξηρά σύκα Αγροκτήματος Ασκάδα

Τα σύκα Κύμης είναι ξακουστά και πεντανόστιμα. Πρόκειται για ένα προϊόν Π.Ο.Π. με ιδιαίτερη διατροφική αξία και εξαιρετική γεύση.




Το ξηρό σύκο γνωστό για την πλούσια διατροφική του αξία, όπως  σίδηρο, ασβέστιο κ.ά. αποτελεί μέρος της διατροφής μας εδώ και αιώνες καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για αποξήρανση σύκων ήδη από τον 14ο π.Χ. αιώνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.