ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Μπύρα Delphi



H μπύρα Delphi πήρε το όνομα της από τους Δελφούς, που ήταν ο ομφαλός της γης, κατά τους αρχαίους Έλληνες, ένα από το σημαντικότερα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και απίστευτου φυσικού κάλλους που αποτελεί ένα παγκόσμιο πόλο έλξης.

ΠΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ; ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΑ!

Τα Γιάννενα είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου.
 Καταπράσινη, με πλακόστρωτους δρόμους και παλιά κτίρια μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας, έχει μία «γραφική» ομορφιά που προσελκύει πολλούς τουρίστες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ως φοιτητούπολη έχει μεγάλο αριθμό νεαρών ατόμων που κάνουν την πόλη ζωντανή και σύγχρονη. 
Πέρα από τα αξιοθέατα που προσφέρονται για περατζάδα και επισκέψεις έστω και για σαββατοκύριακο, τα φαγητό και τα τοπικά προϊόντα είναι τα δυνατά σημεία την πόλης: fast food, ταβέρνες, εστιατόρια, σουβλατζίδικα, μεζεδοπωλεία, ζαχαροπλαστεία αποτελούν ίσως το δυνατότερο χαρτί της τοπικής οικονομίας των Ιωαννίνων. Αν βρεθείς στα Γιάννενα αυτά είναι 13 από τα πράγματα που δεν θα έπρεπε να παραλείψεις να κάνεις 




Να δοκιμάσεις και να αγοράσεις ντόπια τυριά.

Τα Έθιμα της Καθαράς Δευτέρας σε ολόκληρη την Ελλάδα!



Τι γίνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα σε διάφορα μέρη της Ελλάδος;

του Γιάννη-Αλέξανδρου Ιωαννίδη

Brink's, η παλιά "Ρεθυμνιακή" Οργανική μπίρα


Η μπύρα Brink’s ξεκινάει το χτίσιμο της το 2001 οπότε και ολοκληρώνονται οι εργασίες στα κτήρια τους οι οποίες είχαν ξεκινήσει λίγα χρόνια πριν. Πολλοί τη γνωρίσαμε ως Ρεθυμνιακή αλλά ο νόμος περί ζύθου δεν προβλέπει ονομασία προέλευσης.

Το ελληνικό τσάι «Tuvunu»




Ένα κουτάκι τσάι «tuvunu» κρύβει μέσα του ένα καθαρά ελληνικό προϊόν, από πρώτες ύλες του βουνού, όπως μαρτυρά και το όνομα του!

Χαλβάς ολικής, Κοσμίδη - Γαβρίλη

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής ο χαλβάς έχει την τιμητική του. Εκλεκτό έδεσμα από σουσάμι κατάλληλο για όσους νηστεύουν αλλά και για αυτούς που απλά ψάχνουν μια ευκαιρία.



Χαλβάς με ιστορία που ξεκινά το 1924, λίγο μετά την Καταστροφή της Σμύρνης, και τον μικρασιάτη πρόσφυγα Κώστα Μεζαρντάσογλου που έφερε την τέχνη της χαλβαδοποιίας στη Δραπετσώνα, όπου και εγκαταστάθηκε. 60 χρόνια

«Νύχτα Φωτός» στην Ξάνθη - Ανοιχτά μαγαζιά, ξυλοπόδαροι, κέφι και χορός στην πόλη (+BINTEO)


Με πολλές εκπλήξεις, αρκετό κόσμο, κέφι και χορό πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Νύχτα Φωτός» στην Ξάνθη, το βράδυ της Παρασκευής στο πλαίσιο των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων. 

Alexander the Great beer

Η εταιρεία Unibrau Hellas ασχολείται με την παραγωγή, εισαγωγή και διανομή ετικετών μπύρας παγκοσμίως καθώς συνεργάζεται με ζυθοποιίες οι οποίες αναλαμβάνουν την παραγωγή αλλά οι συνταγές και οι ποικιλίες των πρώτων υλών ανήκουν αποκλειστικά στην Unibau.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Metaxa: Η ιεροτελεστία της επιτυχίας

  Το εμβληματικό ελληνικό ποτό που μετρά ήδη 127 χρόνια ιστορίας, κλείνει το μάτι στο μέλλον και αποδεικνύει ξεκάθαρα γιατί θεωρείται ένα παγκόσμιο brand.

Είναι πραγματικά δύσκολο να γράψεις για το ΜΕΤΑΧΑ και δεν το συνειδητοποιείς μέχρι να φτάσει αυτή η στιγμή.

Παλαιωμένα Αποστάγματα made in Greece

Κέρδισαν με την αξία τους τη θέση τους σε κάβες και μπαρ, πλάι σε premium ποτά από όλο τον κόσμο. Η τέχνη της απόσταξης κορυφώνεται μέσα από διαμάντια παλαίωσης.
Εν αρχή ην το Metaxa. Υπήρχε κι όταν ακόμα το τσίπουρο πωλούνταν αποκλειστικά και μόνο χύμα στο καρβουνιάρικο της γειτονιάς. Φυσικά το εθνικό μας απόσταγμα παρασυμοφορήθηκε πολλά αστέρια έκτοτε, με κορωνίδα της γκάμας του, το σπουδαίο ΑΕΝ. Κανένα από τα αποστάγματα της συλλογής του ωστόσο δεν ανήκει στη κατηγορία του τσίπουρου, αφού είναι μια κατηγοριά από μόνα τους, μιας και στο χαρμάνι των παλαιωμένων οινικών αποσταγμάτων που τα συνθέτουν, συμμετέχει και μια ποσότητα Μοσχάτου

Ελληνικά τυριά και κρασιά για την Τυρινή




Ελληνικά τυριά και κρασιά έσονται εις σάρκα μίαν. Ή, πιο απλά, συνθέτουμε ποικιλίες τυριών, που θα μας επιτρέψουν να τα συνδυάσουμε με το ίδιο κρασί, διαλέγοντας από τον μεγάλο πλούτο που πλέον είναι διαθέσιμος στην αγορά.

Πόσο θα κοστίσει φέτος για να στρώσουμε το Σαρακοστιανό τραπέζι;


sarakosti
Tο συνολικό κόστος…. ενός σαρακοστιανού τραπεζιού με 15 είδη κυμαίνεται έτσι μεταξύ 119 και 207 ευρώ, περίπου στα περσινά επίπεδα

Καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών, Escargot A l’Arta

Τα καπνιστά φιλέτα σαλιγκαριών σε ελαιόλαδο και ξίδι αποτελούν μια όλο και περισσότερο αποδεκτή λιχουδιά.





Αν εξαιρέσουμε την Κρήτη, στην υπόλοιπη Ελλάδα τα σαλιγκάρια δεν έχουν την αποδοχή που τους αξίζει. Αν και πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό κρέας με αρκετή νοστιμιά, πολλές φορές η ψυχολογία αποδεικνύεται ισχυρότερη της γεύσης.

80 ασυναγώνιστα ελληνικά προϊόντα Η λίστα με τις ωραιότερες ελληνικές γεύσεις

Προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που εκφράζουν στο έπακρο την ελληνική ποιότητα και γεύση και πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσετε! Ένας πολύτιμος οδηγός γευστικής απόλαυσης. 
Από την αφρόκρεμα των ελληνικών προϊόντων επιλέξαμε 80 και πλέον εξαιρετικές γεύσεις που αξίζει να γνωρίσετε και να δοκιμάσετε. Σας τις παρουσιάζουμε με τυχαία σειρά.
 Ενας θησαυρός ελληνικών γεύσεων από επιλεγμένους παραγωγούς με γνώση και μεράκι -από τυριά παραδοσιακής τυροκόμησης και όσπρια παλαιών σπόρων μέχρι τοπικά ζυμαρικά, ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας, σπιτικές μαρμελάδες, αλλαντικά σπάνιας νοστιμιάς, κρασιά και μπίρες μικρών παραγωγών. 

Κριθαράκι, Σεραφείμ

Δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που οι νοικοκυρές, κυρίως στην επαρχία, έφτιαχναν τα δικά τους ζυμαρικά. Κριθαράκι, χυλοπίτες, τραχανά και μακαρόνια με αυγά, αλεύρι ή σιμιγδάλι.




Τη συνήθεια αυτή διατηρεί μέχρι σήμερα ο Σεραφείμ από την Κόρινθο που παρασκευάζει με τον ίδιο τρόπο μια σειρά από παραδοσιακά ζυμαρικά με αγνά υλικά όπως αυγά, λάδι, γάλα και αλεύρι.

Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2016

«Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» - Δράση τόνωσης της τοπικής αγοράς στην Ξάνθη




Η ΓΣΕΒΕΕ και το Κίνημα Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε», η οποία είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, σε συνδιοργάνωση με την Ο.Ε.Β.Ε Ξάνθης, τον Δήμο   Ξάνθης,   την   Περιφέρεια   ΑΜ-Θ,   την   Περιφερειακή   Ενότητα   Ξάνθης,   το Επιμελητήριο  Ξάνθης,  θα πραγματοποιήσουν την  Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, στην  Πλατεία   Διοικητηρίου,   την   δράση  «Καταναλώνουμε   ό,τι   Παράγουμε»,   με απώτερο   σκοπό   την   ενδυνάμωση   της   τοπικής   οικονομίας,   την   γνωριμία   των καταναλωτών με τα ελληνικά τοπικά προϊόντα και την προώθησή τους. 

Η μπίρα Χίου που σπαρταράει

ΤΗΝ 3η Μαΐου 2012 εμφιαλώθηκαν τα πρώτα 1.210 μπουκάλια της Φρέσκιας, δηλαδή απαστερίωτης και αφιλτράριστης Μπίρας Χίου. Εκτοτε το εγχείρημα του Μάνου Ναζλίδη ακολουθεί έναν ωραίο δρόμο, επίπονο αλλά με πολύ μεράκι, για να κερδίζει σταδιακά το μερίδιο που του αναλογεί στον κόσμο της ελληνικής μικροζυθοποιίας.
Η νησιωτική Ελλάδα αποδεικνύει πως πρωτοπορεί στον τομέα της ζυθοποιίας (Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη, Τήνος, Σαντορίνη), ότι μικρές και μεσαίες μονάδες μπορεί να στηθούν και να προσδώσουν εκτός από γεύση και χρώμα σε τοπικές κοινωνίες. Μάλιστα στην περίπτωση της Φρέσκιας Μπίρας Χίου, που λειτουργεί στον Κάμπο Χίου, αποτελεί με τη γνωστή εταιρεία Κάμπος- Χυμοί Χίου τον παραγωγικό μικρόκοσμο αυτού του ευλογημένου τόπου στο νησί.

Αυτόματοι πωλητές ΘΕΣγάλα στην Αθήνα: Πάνω από 20χιλ lt γάλα το πρώτο 3ήμερο

Σε λειτουργία βρίσκονται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, οι 10 πρώτοι αυτόματοι πωλητές φρέσκου γάλακτος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα. Μετά την Λάρισα και την Θεσσαλονίκη, οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος του ΘΕΣγάλα, έγιναν καθημερινή συνήθεια και στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας.

Μυκονιάτικο τσηζκέηκ τυροβολιάς



Μυκονιάτικο τσήζκεηκ του Νίκου Κουκιάσα με τυροβολιά και μαρμελάδα σύκο ή κυδώνι.
Μυκονιάτικο τσήζκεηκ του Νίκου Κουκιάσα με τυροβολιά και μαρμελάδα σύκο ή κυδώνι.
Παρακολουθώ μαγεμένη τις εκδηλώσεις της Γαστρονομικής Λέσχης Μυκόνου τις τελευταίες τρείς εβδομάδες. Παίρνω το πλοίο της γραμμής από τη Ραφήνα και κάθε Τετάρτη στις 6.30 το απόγευμα μεταφέρομαι σε έναν ειρηνικότερο τόπο και χρόνο, σε μιά παράλληλη πραγματικότητα όπου το μεράκι, η εξαιρετική πρώτη ύλη (το φρέσκο γάλα ,

Ελληνικές Νοστιμιές.

Κανκιόφoλες σαλάτα Ονομάζονται και αγκινάρες Ιερουσαλήμ αλλά ουδεμία σχέση έχουν με αγκινάρες. Οι Κερκυραίοι, όμως, έχουν το χάρισμα να δίνουν ακόμα και σε μια… πατάτα τραγουδιστική χάρη.
Κανκιόφoλες σαλάτα
Ονομάζονται και αγκινάρες Ιερουσαλήμ αλλά ουδεμία σχέση έχουν με αγκινάρες. Οι Κερκυραίοι, όμως, έχουν το χάρισμα να δίνουν ακόμα και σε μια… πατάτα τραγουδιστική χάρη. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται ακριβώς για πατάτα-αν και λέγονται και πατάτες των διαβητικών γιατί βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου-

ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ. Σε δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας - Το κόνσεπτ της διαφήμισης σας έχει πετύχει δυο πράγματα. Α) Να δείξει στον κόσμο ο,τι μπορεί να φτιάξει μπύρα μόνος του, αντί να αγοράζει ότι του πουλάνε και Β) Να κάνει τους Έλληνες οικοζυθοποιούς να ξεκαρδιστούν από τα γέλια , στην προσπάθειά σας να τους προσβάλλετε. Οι μπύρες μας είναι ποοοοολύ καλύτερες !!!! Συγχαρητήρια στον εγκέφαλο που το σκέφτηκε !






Σε δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα της νεανικής παραπέμπει η «χαριτωμενιά» με τη διαφήμιση της ολλανδικής Amstel, που διακωμωδεί την προσπάθεια δύο πιτσιρικάδων της διπλανής πόρτας να φτιάξουν τη δική τους «μπράντα» μπίρας.

Καρδίτσα: Κατασκευή εργοστασίου παραγωγής στερεών καυσίμων



Η μακρόχρονη προσπάθεια της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Εταιρίας Καρδίτσας (Ε.Σ.Ε.Κ.) και των 360 μελών της έγινε πράξη με την υλοποίηση της πρώτης φάσης του επενδυτικού της σχεδίου, την κατασκευή του Εργοστασίου παραγωγής στερεών καυσίμων.

Όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗΣ παρασκευής

Σύµφωνα µε την αριθ. πρωτ.4912/120862 – 17-11-2015 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ καθορίζονται οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίµων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των µονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)».
Οικοτεχνία είναι η µεταποίηση, µικρής κλίµακας, γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκµετάλλευσης του παραγωγού και της οικογένειάς του.

Αυτή είναι η Ελλάδα μας!!! Τέσσερα ελληνικά σχολεία σάρωσαν τα πανευρωπαϊκά βραβεία σε διαγωνισμό για τη Νανοτεχνολογία!!!

Δύο δημοτικά σχολεία από τα χωριά Αμμοχώρι και Βαρικό της Φλώρινας, κέρδισαν το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που αφορούσε τη Νανοτεχνολογία. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν μαθητές από όλη την Ευρώπη αλλά και τα τρία πρώτα βραβεία πήγαν στην Ελλάδα. Το δεύτερο βραβείο το κέρδισε σχολείο από την Αθήνα, ενώ το τρίτο δόθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης.

Νύχτα φωτός στην Ξάνθη την Παρασκευή - Ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα τα καταστήματα!




Την "νύχτα φωτός" διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης στο πλαίσιο των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και όπως έχει αποφασιστεί την Παρασκευή η αγορά της περιοχής θα λειτουργήσει μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Colombiana: Ένα ρούμι με ελληνικό ταπεραμέντο!

Ένα blend με ρούμι από την Λατινική Αμερική, αναμειγνύεται για πρώτη φορά με ελληνικό μέλι, μπαχαρικά και βότανα που …βρέχονται από την Μεσόγειο. Λέει ότι είναι ατίθασο και λέω ότι έχει ενδιαφέρον.
Εντάξει, ο προσδιορισμός "ατίθασο" είναι υπερβολικός για το Colombiana Rum `n` Honey, που έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην αγορά το 2014. Φιλικό ναι, γλυκόπιοτο και ιδιαιτέρως ευχάριστο ακόμα καλύτερα, αλλά οι μόλις δεκαεφτά αλκοολικοί του βαθμοί μπορεί να το κάνουν κάπως εξωστρεφές αλλά σίγουρα όχι και το τόσο ατίθασο. 

Λευκά, κρυστάλλινα, λαμπερά ελληνικά αποστάγματα

Για το μεζέ ή ως long drink, για τα κοκτέιλ ή ως digestif. Οι πολλαπλοί ρόλοι των λευκών αποσταγμάτων, των σύγχρονων και ραφινάτων τσίπουρων.
Παρόλο που οι leaders στον χώρο των αποσταγμάτων παραμένουν οι ίδιοι - ΤσιλιλήςΜπαμπατζίμΛαζαρίδης -, αλλά με φανερά εξελιγμένα τα προϊόντα τους, ωστόσο ο δύσμοιρος χώρος των ελληνικών αποσταγμάτων που ακόμα κατακλύζεται από χύμα, αγνώστου προελεύσεως τσίπουρα, έχει με τα χρόνια εμπλουτιστεί με αξιόλογες προσπάθειες και άξιους μικρούς αποσταγματοποιούς.

CANAL DIVE : ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΜΠΥΡΑ




Κυκλοφόρησε η CANAL DIVE, η πρώτη Κορινθιακή μπύρα από την ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ Α.Ε.
Η επίσημη παρουσίαση της Νέας Κορινθιακής Μπύρας έγινε την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Εταιρίας στην περιοχή Κρητικά της Αρχαίας Κορίνθου.

Γείτονας Β. Καπνιστά Χέλια Νόστιμο καπνιστό χέλι με ελληνική υπογραφή






Ο Βαγγέλης Γείτονας συνδύασε τις δυνατότητες που του παρείχε ο τόπος με τη σκληρή δουλειά. Αποτέλεσμα, μια επιτυχημένη εξαγωγική επιχείρηση και ένα πεντανόστιμο προϊόν.

90 Συνεταιρισμοί με ελληνικά προϊόντα - Δείτε τη λίστα

ΑΙΤΩΛΙΑ - ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Αγροτικός, Βιοτεχνικός και Οικοτεχνικός Συν/σµός Θυρίου
Θύριο Βόνιτσας, Πρώην ∆ηµοτικό Κατάστηµα Θυρίου | 2443071321, 2643071321
Γλυκά, ποτά, πίτες

Bodegas Krontiras, το ελληνικό οινοποιείο της Αργεντινής

Κρασί παράγεται σε πολλές επαρχίες της Αργεντινής, στη Σάλτα, για παράδειγμα, στην Κόρντομπα και στο Σαν Χουάν, η Μεντόζα, όμως, μια περιοχή με φόντο τον επιβλητικό όγκο των ‘Ανδεων, είναι η πιο διάσημη από όλες, αφού εδώ παράγεται το 70% της συνολικής οινικής παραγωγής της χώρας η οποία ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο λίτρα το χρόνο. Βασίλισσα των αμπελώνων της είναι η ερυθρή ποικιλία Malbec (σημειώστε ότι η 17η Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Malbec), καλά τα πάνε, όμως, εδώ και οι μπορντολέζικες Cabernet Sauvignon και Merlot ενώ οι νέοι οινοποιοί της περιοχής πειραματίζονται επίσης με τις ποικιλίες Cabernet Franc και Petit Verdot. Αντίστοιχα, στα λευκά ξεχωρίζουν η ντόπια ποικιλία Torrontés Riojano και οι γαλλικές Chardonnay, Sauvignon Blanc and Viognier. Περισσότερα από 1000 οινοποιεία υπάρχουν στην Μεντόζα ενώ δεν είναι λίγοι οι ευρωπαίοι οινοποιοί που έχουν εγκατασταθεί επίσης στην περιοχή.



Εδώ, λοιπόν, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Lujan de Cujo, όπου παράγονται τα καλύτερα Malbec της Αργεντινής, εγκαταστάθηκε και μια ελληνική οικογένεια.

Τρίτη, 8 Μαρτίου 2016

Βάλε έρωντα στο ρακόμελο

Συντροφεύει και παρηγορεί, ενίοτε προλαβαίνει και τον πονόλαιμο ή τον βήχα. Οι περισσότεροι το θέλουν μετά το φαγητό. Εγώ το προτιμώ τα βράδια, στην ησυχία του σπιτιού, στο ημίωρο εκείνο της περισυλλογής.


Photo: grigsgr@Flickr
Photo: grigsgr@Flickr

Υλικά:

Σπάνια αιγαιοπελαγίτικα κρασιά

Πέντε, δέκα, δεκαπέντε; Πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που ο ελληνικός αμπελώνας (συγχωρέστε μου τη γενίκευση, καθώς δεν είναι ένας αλλά πάρα πολλοί και με εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα ο καθένας) άρχισε να δίνει εξαιρετικά κρασιά. Τι ξέραμε μέχρι πρότινος; Χονδρικά μόνο τη Νεμέα και το Αγιωργίτικό της, τη Νάουσα και το Ξινόμαυρο, κρασιά και ποικιλίες που κατάφερναν να σώσουν την τιμή μας στο εξωτερικό, μέχρι που ήρθε και το Ασύρτικο να δοξάσει διεθνώς την Ελλάδα ως οινοπαραγωγό χώρα. Όσο για την παρεξηγημένη ρετσίνα και την αναγέννησή της, δεν θα πω κουβέντα αυτή τη στιγμή, σκοπεύω να επανέλθω.


Αμπελώνες Αλεξανδρή, Έμπωνας Ρόδου / φωτό: Κική Τριανταφύλλη
Αμπελώνες Αλεξανδρή, Έμπωνας Ρόδου / φωτό: Κική Τριανταφύλλη

Ειδικά στα νησιά κάτι ξύδια πίναμε - μετά συγχωρήσεως - στο παρελθόν, πράγμα που όμως άλλαξε εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.

Φιξ... γιατί έτσι μάς αρέσει;



Φιξ... γιατί έτσι μάς αρέσει;
«Τρέξε τρέξε, οδηγέ, για να τούς προλάβουμε και να σε κεράσουμε μια μπίρα Φιξ». Το διαφημιστικό με τους πολύ δημοφιλείς πρωταγωνιστές του Πενήντα-Πενήντα Φιλιππίδη, Χαϊκάλη και Μπουλά δεν σηματοδοτεί απλώς τη δυναμική επανεμφάνιση μιας από τις πιο ιστορικές ελληνικές μάρκες. Ρίχνει ταυτόχρονα την αυλαία μιας πολύ σκληρής μάχης στο τόσο δροσιστικό όσο και …κερδοφόρο πεδίο της ελληνικής αγοράς μπίρας.

Στα χαλβαδοκάζανα, στην Αγ. Βαρβάρα



Στα χαλβαδοκάζανα, στην Αγ. Βαρβάρα
Μπαίνοντας στο μαγαζί, πριν καν προλάβω να ξεφορτώσω τα πράγματά μου, ο κύριος Μιχάλης μου έδωσε ένα κομμάτι χαλβά κατευθείαν από το πασίμι. Με βαμβακένια, αέρινη υφή και πλούσια γεύση σοκολάτας, έλιωνε στο στόμα και με προκαλούσε να βουτήξω ...στο καζάνι. [Photo: Ηλίας Φουντούλης]

Οικογένεια Σπυρόπουλου: εκλεκτό κρασί, τυρί ασυναγώνιστο

Αφορμή ήταν ο τρύγος, οι τελευταίες μέρες του, έτσι αποφασίσαμε έπειτα από πρόταση της Κικής Τριανταφύλλη, καταμεσής της εβδομάδας, να επισκεφθούμε το Κτήμα Σπυρόπουλου στην πολυάμπελο Μαντινεία, στο κέντρο της Αρκαδίας. Μετά από δύο ώρες πορείας μέσα σε ολοπράσινα, ξεμυαλιστικά τοπία φτάσαμε στο οινοποιείο - από μακρά διέκρινες πως όλοι δούλευαν διαρκώς, «οι μέρες του τρύγου είναι οι πιο δύσκολες αλλά και οι πιο δημιουργικές για μας», έτσι μας υποδέχτηκε η Μαρία Σπυρόπουλου. Υψόμετρο περί τα 650 μέτρα, εγκαταστάσεις εντυπωσιακές με σημείο αναφοράς τον πέτρινο αρκαδικό πύργο που δεσπόζει δίπλα στο νέας κοπής εργαστήριο.



Μέσα στο γραφείο πια η κουβέντα δεν αργεί να ξεκινήσει με τον Επαμεινώνδα Σπυρόπουλο, τον έναν από τους τρεις αδερφούς της οικογένειας, Ροβέρτος και Γιάννης οι άλλοι δύο, όλοι σύμμαχοι και συνέταιροι στη δουλειά του

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΕΩΘΙΝΟΝ ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ







Τσιπουρο Εωθινόν Παλαιωμένο
Από επιλεγμένα αμπέλια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης συλλέγονται με αυστηρότατα κριτήρια σταφύλια των ποικιλιών Cabernet και Merlot που παντρεύονται με το κοσμοπολίτικο Syrah για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μείγμα (cuvee) που αποτελεί την «βάση» του παλαιωμένου ΕΩΘΙΝΟΝ.

Καρδίτσα: οι αναζητήσεις του Χρήστου Εγγλέζου

Ο Χρήστος Εγγλέζος έχει πάρει τη σκυτάλη στην αμπελουργία και την οινοποιία από τον πατέρα του, τον αεικίνητο μπάρμπα -Λάμπρο, ο οποίος επί χρόνια διατηρούσε και την ονομαστή  ταβέρνα στην Καστανιά Καρδίτσας κι εκείνος πάλι την είχε πάρει από τον πατέρα του, Χρήστο, και τον παππού του που πρώτος φύτεψε αμπέλια στην περιοχή Μαραθιάς του χωριού τους. Έτσι όλοι οι Εγγλέζοι της Καστανιάς επί έναν αιώνα είχαν στη διάθεσή τους την πολύτιμη πρώτη ύλη, μούστο από εξαιρετικά σταφύλια, για να δημιουργήσουν κατόπιν έναν σωρό άλλα παράγωγα, όπως πετιμέζι, τσίπουρο και λικέρ.

Λευκό, κόκκινο και ημίγλυκο μοσχάτο κρασί εμφιαλώνει και διαθέτει ο Χρήστος Εγγλέζος στην Καρδίτσα και την ποιότητά του εγγυάται η πολύχρονη πείρα της οικογένειάς Εγγλέζων / photo: Ηλίας Προβόπουλος
Λευκό, κόκκινο και ημίγλυκο μοσχάτο κρασί εμφιαλώνει και διαθέτει ο Χρήστος Εγγλέζος στην Καρδίτσα και την ποιότητά του εγγυάται η πολύχρονη πείρα της οικογένειάς Εγγλέζων / photo: Ηλίας Προβόπουλος

Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Τρούφα, η παρεξηγημένη

Η «δίψα» των σημερινών καλλιεργητών για κέρδος σε συνδυασμό με τις υψηλές απολαβές που υπόσχεται το υπόγειο μανιτάρι με την πώλησή του, το καθιστούν μία νέα μορφή εναλλακτικής και σχεδόν χρυσοφόρας γεωργίας. Ιδιαίτερα μετά τη διαπίστωση πως  αρκετές ελληνικές περιοχές διαθέτουν τα κατάλληλα χαρακτηριστικά για την ανάπτυξη της τρούφας, παρουσιάστηκαν υψηλές επιδοτήσεις (έως και 40.000 ευρώ) και πολλοί Έλληνες αγρότες έσπευσαν να καταπιαστούν με την καλλιέργειά της, αναμένοντας εκπληκτικές αποδόσεις με πολύ μικρό κόστος και κόπο παραγωγής.



Ωστόσο μεγάλος αριθμός καλλιεργητών αγνοούν τις κλιματολογικές και εδαφολογικές προϋποθέσεις, που είναι απαραίτητες για ευδοκιμήσει το πολύτιμο μανιτάρι, με αποτέλεσμα να καλλιεργούν σε όξινα εδάφη περιμένοντας εις μάτην την παραγωγή.

Παλαιωμένο τσίπουρο, Σπυρόπουλος

Ένα παλαιωμένο απόσταγμα από την Εύβοια έρχεται για να μας υπενθυμίσει την σημαντική προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών, που κόντρα στις δυσκολίες, επιμένουν να εμφιαλώνουν. 





Η οικογενειακή επιχείρηση Σπυρόπουλου λειτουργεί ως εταιρεία από το 2013 στα Κριεζά της Εύβοιας, στο Αλιβέρι.

Καπνιστή Πέστροφα, G-fish

Εξαιρετική λιχουδιά αποκάλυψη με καταγωγή από τη Σπάρτη που συναγωνίζεται επάξια τον εξίσου νοστιμότατο σολομό της ίδιας εταιρείας.




Το 1969 η οικογένεια Γεροντίδη ίδρυσε στο Καστόρι Λακωνίας μία από τις πρώτες μονάδες παραγωγής πέστροφας και σολομού στην Ελλάδα. Ριψοκίνδυνο εγχείρημα σε μια απρόσμενη περιοχή με μοναδικό πλεονέκτημα τα νερά από τις πηγές του Αγίου Μάμμα στον Ταΰγετο.

Ο φόρος έριξε 70% τις πωλήσεις στο κρασί



krasi_2.jpg?itok=6F0ksJbo
ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑ
Πάνω από 70% είναι η πτώση του τζίρου στα σημεία εστίασης, δύο μήνες μετά από την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί.

Κομοτηνή: Για Αμερική έβαλε πλώρη ο τραχανάς της Αιγείρου




Κατέκτησε το αγοραστικό κοινό της Ροδόπης και της Ελλάδος και ήδη κάνει εξαγωγές σε Ολλανδία και Γερμανία ενώ σε λίγο καιρό η “Θρακιώτικη Ζύμη” το εργαστήριο παρασκευής ζυμαρικών που βρίσκεται στον οικισμό της Αιγείρου ξεκινά εξαγωγές και στην  Αμερική.

Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016

Λευκό και απαλό σαν Πούπουλο

Όταν ήρθε το δελτίο τύπου για το Pupulo, ενθουσιαστήκαμε τόσο πολύ που απλώσαμε πάνω στο γραφείο τα λευκά πουπουλάκια (μετά τα στολίσαμε), το σακουλάκι με τους τραγανούς ξηρούς καρπούς από το Era nuts (εξαφανίστηκαν στο πι και φι) και το μπουκαλάκι του κρασιού (το πήρα κοιτάζοντας γύρω μου αυστηρά γιατί έπρεπε να το δοκιμάσω) και τα φωτογραφίσαμε για να κρατήσουμε την ανάμνηση αυτής της κομψής παρουσίασης.

photo: Κική Τριανταφύλλη
photo: Κική Τριανταφύλλη

Γιατί τόσο το συγκεκριμένο κρασί όσο και η παρουσίασή του είναι ό,τι πιο κοντινό στον σύγχρονο τρόπο ζωής, πες το και life style αν το προτιμάς, αφού απευθύνεται σε ανθρώπους που προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν να

Φάβα Σαντορίνης, Santo

Αν υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα με ξεκάθαρο γαστρονομικό προφίλ και brand αυτό σίγουρα είναι η Σαντορίνη, και ένα από τα δυνατά της χαρτιά είναι η ξακουστή φάβα της.




Η φάβα της Σαντορίνης, όπως τα περισσότερα προϊόντα του νησιού, οφείλει την ιδιαίτερη γεύση της στη διαμόρφωση του εδάφους κυρίως εξαιτίας της ύπαρξης του ηφαιστείου.

Καπνιστό φιλέτο σαρδέλας, Stella mare

Καπνιστός μεζές σαρδέλας για ουζοκατάσταση και όμορφα καλοκαιρινά τραπέζια.





Η λιχουδιά αυτή μας έρχεται από τη Μεσσηνία, και συγκεκριμένα τη Μαραθόπολη κοντά στους Γαργαλιάνους.

«Αμοργιανό»: μέλι βιολογικό με διακρίσεις δίχως τέλος

Στην πρόσφατη έκθεση μελιού ήταν από τα πλέον καλοστημένα και ήσυχα περίπτερα. Ναι ήσυχα, δίχως ντόρο και φανφάρες ή υπερπροσπάθεια να σε πείσουν πως το Αμοργιανό μέλι του Παναγιώτη Μαρούλη είναι ένα από τα κορυφαία ελληνικά. Άλλωστε η σφραγίδα - απόκτημα των Great Taste Awards για τους γνωρίζοντες σημαίνει πολλά.


photo: Δημήτρης Μπούτος
photo: Δημήτρης Μπούτος

Στην Αμοργό τα μελισσοκομεία του

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.