ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Fish ‘n’ Wine!
Εκατοντάδες είδη ψαριών κολυμπάνε στις θάλασσές μας. Χιλιάδες γεύσεις κρασιών «κολυμπάνε» στα ποτήρια μας. Κι είναι τόσο πολλές που ο ιδανικός συνδυασμός τους φαντάζει Γολγοθάς. Μην ψαρώνετε όμως! Το Fooding+ σας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για να πείτε το κρασί… ψαράκι!

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Και για ν’ αρχίσετε καλά, ξεχάσετε τα γλυκά κρασιά, ή καλύτερα όσα δεν είναι απολύτως ξηρά, εκτός βέβαια αν σας αρέσει η σκουριασμένη λαμαρίνα. Γιατί αυτή ακριβώς θα είναι η αίσθηση που θα δημιουργηθεί στο στόμα σας αν συνδυάσετε ψάρι με κρασί χαμηλό σε «ξινά» στοιχεία.

Ξεχάστε επίσης το αξίωμα που λέει ότι «το ψάρι πάει μόνο με λευκό κρασί». Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα λευκά κρασιά δουλεύουν όντως καλύτερα, όχι όμως λόγω χρώματος. Βλέπετε τα ψάρια –σε αντίθεση με τους ταύρους– δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με το κόκκινο. Αυτό που τα «χαλάει» είναι τα στυφά στοιχεία. Βρείτε λοιπόν ένα όξινο, μαλακό σε ταννίνες κόκκινο και να είστε σίγουροι ότι θα καταπλήξετε με την πρωτοτυπία και την αρμονία του συνδυασμού σας.

Ένα τρίτο στοιχείο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το βάρος του κρασιού πρέπει να ακολουθεί το βάρος του ψαριού. Αποφύγετε να συνδυάσετε ένα μικρό ψαράκι με μια macho πληθωρική κρασάρα γιατί θα είναι σαν να έχετε βάλει το σαραβαλάκι σας στην πρέσα!

Τέλος, λάβετε υπόψη την αρωματική αρμονία. Τα κρασιά με λεμονάτα αρώματα σίγουρα συνάδουν, αφού όλοι μας έχουμε συνδέσει το ψάρι με το λεμόνι. Αντίθετα δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ανθώδη αρώματα. Αλήθεια, πώς θα σας φαινόταν ο συνδυασμός τριαντάφυλλο-ψάρι; Όχι πολύ ρομαντικός, φαντάζομαι... Ας δούμε λοιπόν τα παραπάνω στην πράξη. Λέπι προς λέπι!
Μικρά ψαράκια
Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, αν βέβαια δεν το προλάβουμε εμείς. Γιατί είναι νόστιμο το άτιμο, ιδιαίτερα αν έχει περάσει από «αέρινο» τηγάνι. Γόπα, μαρίδα, αθερίνα και μπαρμπουνί είναι χαρακτηριστικά είδη της κατηγορίας η οποία απαιτεί ένα ελαφρύ, ξηρό, λευκό κρασί. Μια ελαφριά, λεμονάτη Μαντινεία όπως το Ορεινό από το Κτήμα Σπυρόπουλου είναι από τις πρώτες επιλογές, το ίδιο και κάποιο από τα χαρμάνια με βάση το Ροδίτη όπως ο Ορεινός Ήλιος. Μην προσπεράσετε, τέλος, τα «light» κρασιά του αναγεννημένου κρητικού αμπελώνα, όπως η Ξερολιθιά της Creta Olympias ή το Πλυτό του Λυραράκη.
Άσπρα ψάρια
Έτσι λένε οι ψαράδες τα ασημόχρωμα ψάρια, και ιδιαίτερα αυτά που έχουν φαρδύ και κοντό σχήμα. Κατά πολλούς η αφρόκρεμα της θάλασσας, που φροντίζει να ελαφραίνει τις τσέπες μας με κάθε ευκαιρία. Αναπόφευκτο, αφού στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνεται όλη η αριστοκρατική θαλασσινή παρέα: τσιπούρα, φαγκρί, συναγρίδα και σαργός.
Το μέσο βάρος και ο έντονα «θαλασσινός» χαρακτήρας τους απαιτεί κρασιά-«ξυράφια» με έντονα λεμονάτο χαρακτήρα. Το Ασύρτικο και ιδιαίτερα αυτό της Σαντορίνης δεν έχει συναγωνισμό στο ταίριασμά του με άσπρα ψάρια. Ο Χατζηδάκης κι ο Σιγάλας με τις απλές τους Σαντορίνες είναι αλάνθαστες επιλογές, το άρωμα ωστόσο της θράκας –όταν οι εν λόγω αμαρτίες ψηθούν στα κάρβουνα– «σηκώνει» και βαρελάτες εκδόσεις, όπως ο Θαλασσίτης Βαρέλι της Γαίας ή η πάντα σταθερή Καλλίστη του Μπουτάρη.
Ντελικάτα ψάρια
Άσπρα κι αυτά, με πιο γλυκό ωστόσο και φίνο χαρακτήρα. Το λαβράκι είναι ο βασιλιάς της κατηγορίας, ποιος όμως θα μπορούσε να μην αναφέρει το μοναδικό χριστόψαρο ή τη γλώσσα; Το καλκάνι και η πεσκανδρίτσα συμπληρώνουν την πολυδύναμη πεντάδα που μπορεί ιδανικά να δεχθεί βουτυράτες ή λοιπές λευκές σάλτσες.

Πιο στρόγγυλα και λιπαρά κρασιά είναι εδώ το ζητούμενο, και στο μυαλό μου έρχεται το ολοκαίνουργιο Βερίκι από το ομώνυμο αμπελοτόπι του Κτήματος Χατζημιχάλη, καθώς και η πιο αρωματική Μαλαγουζιά του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου.
Η προσθήκη σάλτσας βαραίνει το πιάτο ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε πλουσιότερα κρασιά που έχουν ωριμάσει σε βαρέλι, αποκτώντας έτσι μια βουτυράτη αίσθηση.

Το Ασύρτικο «παίζει» και εδώ, προτιμήστε ωστόσο κάποιο βαρελάτο εκτός Σαντορίνης. Το Κτήμα Εύχαρις ή το δραμινό Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο θα κάνουν το πιάτο σας ευτυχισμένο. Πάντως και ένα μεσαίου όγκου Chardonnay όπως αυτό του Κατσαρού ή του Αρβανιτίδη αρκεί για να ανακηρυχθείτε οινοχόος της χρονιάς!
Μαύρα και πελαγίσια ψάρια
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ψάρια βαρέων βαρών. Μεγάλα σε διαστάσεις αλλά και σε γεύση, διακρίνονται από λιγότερο «θαλασσινό» χαρακτήρα. Μη διανοηθείτε να βάλετε δίπλα τους κανένα ελαφρύ, λευκό κρασάκι γιατί είναι σίγουρο ότι αυτοί οι γίγαντες θα το κάνουν μια χαψιά!

Τα μαύρα ψάρια (που λέγονται έτσι λόγω της σκούρας πέτσας τους) περιλαμβάνουν στις τάξεις τους τρεις εκλεκτούς αντιπροσώπους, τη σφυρίδα, τη στήρα και το ροφό, καθώς επίσης την πίγκα και το βλάχο. Η σφιχτή, σχεδόν κρεάτινη σάρκα τους χρειάζεται ένα λευκό δυναμίτη όπως το Chardonnay του Αντωνόπουλου ή το Roussanne του Κτήματος Μανουσάκη.

Το γευστικό τους προφίλ, ωστόσο, κάνει τα ψάρια αυτά έναν πρώτης τάξεως καμβά που συχνά πυκνά «χρωματίζεται» από κόκκινες πινελιές, είτε αυτές έρχονται με τη μορφή στιφάδου είτε ακόμη και με τη μορφή σάλτσας ερυθρού κρασιού!
Εδώ, κάποια ερυθρά κρασιά με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε στην εισαγωγή θα κέρδιζαν τις εντυπώσεις. Το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο –και μάλιστα στην ελαφρόπιοτη έκφρασή τους– είναι οι ποικιλίες από τις οποίες πρέπει να ξεκινήσει η αναζήτησή μας. Το αρωματικό Ξινόμαυρο από το Κατώγι Αβέρωφ ή η all time classic Νάουσα του Μπουτάρη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα για την πρώτη, ενώ ο Ερυθρός Ορεινός Ήλιος και η αξιόπιστη Νεμέα του Παπαϊωάννου ξεχωρίζουν στη δεύτερη.

Αυτές πρέπει να είναι οι επιλογές σας και για τα πελαγίσια ψάρια, που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη, βαριά μυρωδιά τους. Ο τόνος, η παλαμίδα, το μαγιάτικο και το γοφάρι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, μαγειρεύονται δε πολύ συχνά με φρέσκια ντομάτα και σκόρδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, έχετε καλού κακού ένα ξηρό ροζέ –όπως το Βιβλία Χώρα ή το Τέχνη Αλυπίας– στο ψυγείο σας!

http://www.athinorama.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.