ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Μαγειρική Παράδοση

ΝΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
Ένας καμβάς κεντημένος με βουνά , κάμπο και θάλασσα.
Τοποθετημένος ανάμεσα σε δύο ποταμούς τον Στρυμώνα και τον Νέστο, που  δίνουν πνοή ζωής στο νομό.Οι κορυφές του όρους Παγγαίου, μαζί με τα βουνά της Λεκάνης υψώνονται γεμάτες μεγαλείο στην γαλάζια απεραντοσύνη του ουρανού, άλλοτε χιονισμένες και ολόλευκες και άλλοτε καταπράσινες. Το τοπίο συμπληρώνεται με την άγρια ομορφιά των δαντελωτών ακτών σε συνδυασμό με το φωτεινό γαλάζιο της θάλασσας.

Η Καβάλα δεν μοιάζει με καμία άλλη πόλη της βόρειας Ελλάδας. Χαρακτηρίζεται από ένα φυσικό τοπίο μοναδικής ομορφιάς, ξέγνοιαστη κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, γελαστούς ανθρώπους, χαλαρούς επαρχιακούς ρυθμούς, εύφορη γη που παράγει τα πάντα, θάλασσα με πλούσιο βυθό και πολλά μαγαζιά που αξιοποιούν τις πρώτες ύλες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ένα από τα αυθεντικά πολιτιστικά στοιχεία του νομού είναι η γαστρονομία του. Με γεύσεις μοναδικές και υψηλά προϊόντα. Εδώ, πρωτοκαθεδρία έχουν τα γευστικότατα ψάρια και θαλασσινά, αφού η Καβάλα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα της χώρας, τα προϊόντα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής.
Με πεντανόστιμα κρέατα, πουλερικά και γαλακτοκομικά προϊόντα που δίνουν τα ορεινά χωριά της Λεκάνης και του Παγγαίου ιδιαίτερης φήμης χαίρουν το ελαιόλαδο, ελιές, σπαράγγια, όσπρια, σιτηρά, σταφύλια, καρύδια, κάστανα, μέλι κ.ά.
ΕΛΙΕΣ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Από το πανέμορφο νησί της Θάσου, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την Καβάλα, έρχεται ένα μοναδικό προϊόν, η ελιά Θάσου, που συνοδεύεται από τον τίτλο προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Φτάνει στο τραπέζι σας φτιαγμένη με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο εδώ και 40 χρόνια, χωρίς τη χρήση συντηρητικών και μόνο με την προσθήκη αλατιού. Θα τη βρείτε σε όμορφη συσκευασία, ανθεκτική, αδιαπέραστη στο οξυγόνο, σε  τροποποιημένη ατμόσφαιρα ώστε η ελιά να μην οξειδώνεται και να διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της γεύσης και του αρώματός της. Δοκιμάστε λοιπόν Ελιά Θρούμπα Θάσου Π.Ο.Π., όχι μόνο για τη γεύση της, αλλά και γιατί είναι μια ελιά με μεγαλύτερη συγκέντρωση λιπιδίων, υδατανθράκων και διαιτητικών ινών σε σχέση με άλλους τύπους ελιάς και με τριπλάσιες φαινόλες!
Από την ελιά της Θάσου βγαίνει και το εκλεκτό ελαιόλαδο Π.Γ.Ε. (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) που συσκευάζει η Kavala Coop. Παχύρρευστο, με ζωηρό, χρυσαφένιο χρώμα και πλούσιο άρωμα, θα το βρείτε στα ράφια σε δύο εκδοχές. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Θάσος με οξύτητα 50,8% και Παρθένο ελαιόλαδο Θάσος με οξύτητα <2,0%.
Η Kavala Coop συσκευάζει επίσης και τις πράσινες ελιές Χαλκιδικής. Λαχταριστές, γυαλιστερές με μεγάλο μέγεθος καρπού και αφράτη σάρκα, λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα, λεπτό, φρουτώδες άρωμα και πικάντικη γεύση είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ελιές. Θα σας εντυπωσιάσει με τη απουσία αίσθησης λιπαρότητας στο στόμα, γεγονός που οφείλεται στην προσαρμογή των ελαιόδεντρων στις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής, αλλά και στις καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η Ένωση Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας, ιδρύθηκε το 1927 και σήμερα λειτορυγεί ως πρωτοβάθμιος αγροτικός συνεταιρισμός με το διακριτικό τίτλο Kavala Coop, έχοντας αυτήν την στιγμή περίπου 2.500 ενεργά μέλη παραγωγούς που συνεργάζονται από τις επαρχίες Καβάλας, Νέστου και Θάσου. Οι δραστηριότητες της Kavala Coop σύμφωνα με τις ποσότητες που παράγονται είναι δημητριακά και σιτηρά, νωπά ακτινίδια και σπαράγγια, ελιές και ελαιόλαδο, όσπρια. Τελευταία η παραγωγή αραβόσιτου φθίνει ελαφρώς και ανεβαίνει η παραγωγή του ακτινιδίου, της ελιάς και του σπαραγγιού, εκ των οποίων εξάγεται το 90%. Μέσα στα σχέδια του συνεταιρισμού για το άμεσο μέλλον είναι να ξεκινήσουν κατά προτεραιότητα τη συστηματική καλλιέργεια κερασιού, ροδάκινου και αχλαδιού.
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
Το ακτινίδιο είναι ένα από τα πιο πλούσια σε βιταμίνες φρούτα με πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. Τα ακτινίδια Καβάλας είναι σφιχτά, ζουμερά, με έντονο πράσινο χρώμα πολύ χυμό και εξάγονται σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Νότια Αφρική.
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Σπαράγγια εξαιρετικής ποιότητας και γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι και τα σπαράγγια της Καβάλας. Περιζήτητα σε Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, καλλιεργούνται με στόχο, εφόσον βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες, να μπορούν να διατεθούν στην αγορά τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Περιέχουν ασβέστιο, φωσφόρο, σίδηρο και έχουν υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Β και C. Είναι εύκολο υλικό, νόστιμο, με ελαφριά γεύση που αναδεικνύει τα υλικά που το συνοδεύουν. Σοτάρεται, βράζεται, μπλανσάρεται, ψήνεται ή τηγανίζεται. Μπαίνει σε σαλάτες, ομελέτες, τάρτες ή συνοδεύει κρέατα.
ΟΣΠΡΙΑ
Στο Δέλτα του Νέστου εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούνται τα φασόλια Χρυσούπολης που λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών ξεχωρίζουν για τη βραστικότητά τους, τη γλυκιά γεύση τους και το λαμπερό, λευκό χρώμα τους. Θα τα βρείτε σε δύο βασικές ποικιλίες. Το Φασόλι Χρυσούπολης Τσαλί (Χονδρό) και το Φασόλι Χρυσούπολης Μέτριο (τύπου Northern).
ΚΡΑΣΙ & ΟΥΖΟ
Ο νομός κατέχει σημαντική θέση στην παραγωγή κρασιού. Με 23 οινοποιΐα να λειτουργούν και να παράγουν 99 ετικέτες κρασιού.Οι εβδομήντα είναι «Τοπικοί Οίνοι Παγγαίου» από την περιοχή του Παγγαίου.Παράγοντας κρασί αρίστης ποιότητας σε πάρα πολλές επιλογές που καλύπτουν όλα τα γούστα.
Με μυστικές παραδοσιακές συνταγές των Καβαλιωτών ποτοποιών γίνεται το τοπικό ούζο και το τσίπουρο στην περιοχή και είναι από τα καλύτερα πανελληνίως.
ΜΕΛΙ
 Φημισμένο με εξαίρετη γεύση το μέλι, γνωστό και ως μέλι Θάσου η οποία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί δυναμικό κέντρο μελισσοκομίας, παράγοντας μέλι με πλούσια ιχνοστοιχεία, εξαιρετικό άρωμα, γεύση και υψηλή διατροφική αξία.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ
Γνωστοί ως οι καλύτεροι κουραμπιέδες της Ελλάδας, οι κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης, έχουν δύο σημαντικά χαρακτηριστικά. Το σχήμα μισοφέγγαρου και το ολόκληρο αμύγδαλο από δέντρα της περιοχής που έχουν μικρό καρπό ιδιαίτερα εύγευστο. Μείγμα από αγελαδινό και κατσικίσιο βούτυρο σε μυστική αναλογία, σωστό ζύμωμα για να παραμείνουν αφράτοι, προσεκτικό ψήσιμο για να μη σπάνε και, φυσικά, ολόκληρα, καβουρδισμένα αμύγδαλα που τους απογειώνουν γευστικά.Οι κουραμπιέδες άρχισαν να παρασκευάζονται στην περιοχή μετά την εγκατάσταση των Ελλήνων της Μικρασιατικής καταστροφής. Κυριότεροι παραγωγοί κουραμπιέδων είναι ο Χρυσανθίδης, ο Ιωσηφίδης, ο Βαλσαμίδης κ.ά.
Φημισμένοι οι σιροπιαστοί λουκουμάδες στην Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας και της περιοχής του Αγίου Νικολάου απολαυστικοί και γευστικοί. Τα γλυκά Κουταλιού είναι από τα χαρακτηριστικά προϊόντα του τόπου καρυδάκι σύκο, κάστανο, φτιάχνονται την εποχή του χρόνου ωρίμανσής τους, με συνταγές που έχουν την βάση τους πολλά χρόνια πίσω. Γίνονται από διάφορες οικογενειακές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Θάσο και στις Κρηνίδες.
Η κουζίνα του νομού συνδυάζει τις τοπικές συνταγές με τις επιρροές που δέχτηκε από την κουζίνα των προσφύγων της Μ.Ασίας και την Καππαδοκία. Με πολύ γνωστά πιάτα τα αλίπαστα, το σκουμπρί, γούνα, η σαρδέλα παντρεμένη, το μυδοπίλαφο, η ρέγγα σαγανάκι, ο γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα, σουπιές γιαχνί, αχνιστά μύδια, σπαραγγοκεφτεδάκια, πιπερολάχανα, γεμιστή μελιτζάνα, κολοκυθάκια με γιαούρτη, γίδα βραστή, σουτζουκάκια σμυρνέϊκα, κόκορας με τραχανά, πίτες γλυκιές και αλμυρές, μερικά από τα χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής.

Γιορτές με σκοπό την προβολή των προϊόντων του γίνονται σε όλο τον νομό.
α) Γιορτή Πατάτας, γίνεται την 1η Κυριακή του Σεπτέμβρη στη Λεκάνη από το 1992, όπου προσφέρονται παραδοσιακά φαγητά με κύριο συστατικό την νόστιμη πατάτα., η οποία παράγεται από την δεκαετία του 1930.
β) Γιορτή σταφυλιού, γίνεται στο θέατρο του χωριού Ελαιοχωρίου κοντά στην Νέα Πέραμο, τέλη Αυγούστου, διαρκεί 10 ημέρες με εκδηλώσεις αφιερωμένες στο περιβάλλον και στο εμπόριο με σκοπό την προβολή του σταφυλιού και των προϊόντων του που εξάγονται από αυτό.
γ) Γιορτή Κάστανου, γίνεται στο Παλαιοχώρι Καβάλας, και διοργανώνεται από τον Δήμο Παγγαίου, κάθε Οκτώβρη στοχεύοντας στην προβολή του προϊόντος, προσφέρεται άφθονο κάστανο, κρασί και τσίπουρο στους επισκέπτες.
δ) Γιορτή τσίπουρου, γίνεται στην Ν.Πέραμο στα τέλη Οκτώβρη με άφθονο τσίπουρο πολλές σαρδέλες και χταπόδι στα κάρβουνα, ελιές, τουρσί και άλλους μεζέδες του είδους προσφέρονται στους επισκέπτες.
ε) Γιορτή της Κτηνοτροφίας στον Πλαταμώνα, γίνεται τον Οκτώβρη με πάνω από 600 κιλά κρέας γίδα μαγειρεύονται στο χωριό σε μια υπέροχη σούπα και προσφέρονται στους καλεσμένους. Στους δρόμους του χωριού στήνεται ένα πολύχρωμο παζάρι, όπου εκτός από την καθιερωμένη γίδα μπορείς να βρεις προϊόντα της περιοχής, κάστανα, κράνα, πατάτες, τυρί, κ.ά.
ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ
Ο κόλπος της Καβάλας - λένε οι ντόπιοι ψαράδες - έχει τα πιο θρεπτικά νερά και τα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου, μια και βρίσκεται στις εκβολές της Μαύρης Θάλασσας. Τα καΐκια καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο. Κιβώτια από φελιζόλ και πάγο πηγαινοέρχονται και οι ψαράδες τα φτιάχνουν σε όμορφες στοίβες διαλαλώντας την πραμάτεια τους και την τιμή τους. Εστιάτορες και ιχθυοπώλες τα περιεργάζονται και κάνουν την πρότασή τους σε μια αρχέγονη δημοπρασία. Γαρίδες, αστακοί, καβούρια, χταποδάρες, γλώσσες, παλαμίδες, τσιπούρες, χελιδονόψαρα, σολομοί και όλα τα καλά του βυθού.
Ταξιδέψτε στο Ν. Καβάλας, μέσα από ορεινές διαδρομές, στα χωριά, αφεθείτε στην παραδοσιακή φιλοξενία, απολαύστε τοπικές λιχουδιές. Συνεχίστε την βόλτα σας στις αμέτρητες παραλίες της και καταλήξτε στην πανέμορφη πόλη που συνδυάζει το παλιό παραδοσιακό οικισμό με τα πολλά εμπορικά κέντρα, την έντονη νυχτερινή ζωή και τα δεκάδες club γεμάτα ζωή και νιάτα στην όμορφη και πλανεύτρα πρωτεύουσα της Καβάλας. Η Θάσος, η Θασοπούλα και το Φιδονήσι αποτελούν τα μικρά στολίδια της.

http://www.gastrotourismos.gr/



Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.