ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Θεσσαλία αποτελείται από έναν μωσαϊκό ανθρώπων και φυλών, που διατηρούν έως και σήμερα τις παραδόσεις και τα έθιμά τους. Στα βουνά υπάρχουν βλάχοι Σαρακατσαναίοι, Χασιώτες και Αντιχασιώτες.Οι καραγκούνηδες στον κάμπο και οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών.

Η διατροφική τους παράδοση διαμορφώνεται με τα τοπικά προϊόντα που έχουν κάθε εποχή.Κάθε ομάδα διατηρεί την γαστρονομική της ταυτότητα και μεταφέρει από γενιά σε γενιά έως και σήμερα. Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την καλλιέργεια της γης, από τα κοπάδια τους και από τους καρπούς του δάσους.
Όλα τα νοικοκυριά διαθέτουν κήπους έως και σήμερα ιδίως στα χωριά, στους οποίους  καλλιεργούν και παράγουν: μαρούλια, μαϊντανό, δυόσμο, πράσα, κρεμμύδια σκόρδα, φασολάκια, ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές.
Επίσης είχαν και έχουν αμπέλια  που φροντίζουν επιμελώς ώστε εκτός από τα επιτραπέζια σταφύλια έχουν και παραγωγή κρασιού και τσίπουρου που τα τελευταία χρονιά κερδίζουν τον  ουρανίσκο των πιο δύσκολων γευσιγνωστών με τρεις Οίνους ΟΠΑΠ, Ραψάνης, Αρχίαλος και Μεσενικόλα.
Ραψάνη ΟΠΑΠ είναι ένα πλούσιο κόκκινο κρασί με χαρακτηριστικό άρωμα κόκκινων φρούτων όπως τα φραγκοστάφυλα που με την παλαίωσή του αποκτά μαλακή βελούδινη αίσθηση. Συνοδεύει κάθε πιάτο με βάση την ντομάτα και είναι από τα λίγα ερυθρά που αντέχουν τα ψάρια και τα θαλασσινά.
ΟΠΑΠ ΑΓΧΙΑΛΟΣ κρασί λευκό, ξηρό από τις ποικιλίες, Ροδίτικο 85% και Σαββατιανό 25% με λεπτή γεύση και χαμηλό αλκοολικό βαθμό, επηρεασμένο από την γειτνίαση της θάλασσας.Το κρασί αυτό αγαπά ιδιαίτερα τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, τα κλασσικά πιάτα της Ελληνικής κουζίνας με βάση το λεμόνι στην σάλτσα τους καθώς και τα λαχανικά ωμά ή μαγειρευτά.
Μερσινικόλα ΟΠΑΠ  κόκκινο κρασί μέτριας οξύτητας από τις ποικιλίες Μαύρο Μερσενικόλα σίρα και καρινιάν.Εκτός από τους τρεις οίνους ΟΠΑΠ η Θεσσαλία έχει δικαίωμα σε ΠΓΕ σε επτά τοπικούς οίνους.
Ενώ το τσίπουρο Τυρνάβου αποτελεί παράδοση με ιστορία 150 χρόνων ειδικά μετά την νομοθεσία του 1989, η οποία επέτρεψε τυποποίηση και εμφιάλωση και αργότερα καθιέρωση της ονομασίας Τσίπουρου Τυρνάβου ως ΠΓΕ μία ονομασία που αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο προϊόν, στην προέλευσή του και σκιαγραφεί την σχετική ιστορία και την παράδοση του Τυρνάβου.
Τα φρούτα της Θεσσαλικής γης γεμάτα αρώματα και με γεύσεις από μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κυδώνια, κεράσια, κορόμηλα, όλα σε ένα βάζο. Γλυκό του κουταλιού ή σε υπέροχες μαρμελάδες που τα χρώματά τους παίρνουν την σφραγίδα του τόπου τους.
Μήλο Ζαγοράς, γλυκό και τραγανό έκανε γνωστό στο πανελλήνιο την περιοχή του με το διακριτικό τίτλο μήλα Ζαγορίν  ΠΟΠ προϊόν από το 1996.
Λικέρ από βύσσινα, μούρα και βότανα του βουνού εκλεπτυσμένα και ραφιναρισμένα κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Απέραντος ο Θεσσαλικός κάμπος ο σημανικότερος στοβολώνας της Ελλάδας, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό προϊόντων τα οποία ξεχωρίζουν για την νοστιμιά τους και την εξαιρετική ποιότητά τους.Τα ξανθά σιτάρια του μετατρέπονται σε ψιλά και χονδρά άλευρα βάσεις για νόστιμο ψωμί ζυμωμένο και ψημένο σε παραδοσιακούς φούρνους που κλέβει την παράσταση από τα εδέσματα της Θεσσαλίας.
Τα άγρια χόρτα, τα λάπατα, τα μυρώνια, οι τσουκνίδες, τα άγρια βότανα,δίνουν πίτες γευστικές.Δοκιμάστε τον χρυσαφένιο πλαστό με καλαμποκίσιο αλεύρι, και τυρόπιτες.Τα μανιτάρια, συμπληρώνουν το τραπέζι και υπερέχουν με την νοστιμιά τους.
Η κτηνοτροφία παραμένει μία από τις βασικές ασχολίες με τη ζωή του βοσκού να μοιράζετε ανάμεσα στο βουνό και τα χειμαδιά.Υπέροχα γαλακτοκομικά προιόντα ποιοτικά άριστα και αναγνωρισμένα ΠΟΠ, τυρί φέτα, γραβιέρα Αγράφων, Μπάτζο, κασέρι, μανούρι.Ντόπια κρέατα κυρίως αιγοπρόβατα γευστικά τα καλύτερα - με ταυτότητα ΠΟΠ το αρνάκι, και το κατσικάκι Ελασσόνας από το 2011- αρωματισμένα από τα βότανα των βουνών.
Ενώ συνηθίζεται από παλιά κάθε νοικοκυριό να εκτρέφει από τα τέλη του καλοκαιριού ως και στις παραμονές των Χριστουγέννων έναν χοίρο. Όταν τον έσφαζαν αξιοποιούσαν όλα τα μέρη (κάτι που δεν ισχύει σήμερα) και όπως χαρακτηριστικά λένε «από τον χοίρο χάνεται μόνο η φωνή του». Από το λίπος του παρασκεύαζαν την λίπα που χρησιμοποιούσαν ως υλικό τηγανίσματος. Από τα πόδια και το κεφάλι φτιάχνουν τον πατσά, από τα έντερα λουκάνικα και το παραδοσιακό σπληνάντερο ή πλωμοτάρι, ανάλογα με την περιοχή.Το μαγειρεύουν με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα τηγανιτό με πράσα, ψητό, κοκκινιστό, ακόμα το χρησιμοποιούν σαν γέμιση στις πίτες και ιδίως  για την βασιλόπιτα.Το συντηρούσαν όμως κάνοντάς το λουκάνικα, τα οποία κρεμμουσαν σε ένα ξύλο στο κατώφλι.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαράμιλλο το μεράκι των κατοίκων να περισώσουν την γαστρονομική τους ταυτότητα και να την εντάξουν στο σήμερα δημιουργώντας γαστρονομικά θαύματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χρήση βλαστών της Φτέρης με τους αρωματικούς φτεροκεφτέδες και την γευστική σαλάτα.
Εθνικό φαγητό του Πηλίου θεωρείται το σπετσοφάι που κλείνει μέσα του τις ευωδίες του βουνού. Το αυθεντικό σπετσοφάι γίνεται με Πηλειορίτικα λουκάνικα, πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ενώ την γεύση του συμπληρώνει η μελιτζάνα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα ζυμαρικά με μαεστρία φτιαγμένα από αγνά υλικά, γίνονται ανάρπαστα.Τραχανάς ξινός, χοντρές χυλοπίτες, κριθαράκι με δημοφιλέστερες συνταγές  αχνιστές σούπες  εμπλουτισμένες με κρέατα, τρίματα φέτας ή τηγανισμένο ψωμί.
Γίγαντες με χοιρινό υπέροχα μελωμένα, καθώς σιγοβράζουν για 3-4 ώρες προς βρώσιν και τέρψιν. Γεμιστοί κολοκυθανθοί με φέτα και κομμάτια λουκάνικου.
Γεμιστό κοτόπουλο ή κοκκινιστό συνοδευόμενο από χυλοπίτες . Κλασσικό και αξεπέραστο το χοιρινό με πράσο, η τηγανιά, το αρνάκι αμπελουργού ή  στην γάστρα με πατάτες, πρόβειο κεμπάπ ή προβατίνα ψητή.  Μοσχάρι στάμνας και σούπα υπέροχη με μοσχαρίσιο κεφάλι.
Στο πιάτο της Θεσσαλίας και τα θηράματα .Αγριογούρουνο κοκκινιστό ή με κυδώνια, μήλα και μέλι. Ζαρκάδι κοκκινιστό, λαγός στιφάδο.
Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής στην τοπική γαστρονομία είναι και τα γλυκά. Κυρίαρχη θέση ο χαλβάς Φαρσάλων περίφημος ημιδιάφανος με ανάλαφρη υφή που του δίνει το νισεστέ, με καραμελωμένη κρούστα και ευωδία από φρέσκο βούτυρο. Πωλείται σχεδόν παντού σε μεγάλα στρογγυλά ταψιά αλλά η πηγή του είναι τα Φάρσαλα που του έδωσε και το όνομά του.
Δοκιμάστε  σιροπιαστό παντεσπάνι με αμυγδαλόψιχα, γιαουρτόπιτα, γαλατόπιτα κ.α.
Το ταξίδι σας εδώ εκτός από την καθάρια ομορφιά της περιοχής θα γνωρίσετε και τις γευστικές συνήθειες και ένα είναι σίγουρο ότι δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους. Γιατί εδώ ομορφιά, μαγειρική, παράδοση, είναι ταυτόσημα.

http://www.gastrotourismos.gr/



Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.