ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016

Το Μαύρο Πρόβατο Nico Lazaridi 2015

Λευκό κρασί από τις ποικιλίες Sauvignon blanc και Semillon καλλιεργημένες και οινοποιημένες στη Μακεδονία από την οινοποιία NICO LAZARIDI. ΒΑΘΜΟΣ 87/100
Χρώμα κίτρινο ανοιχτό με πράσινες αποχρώσεις. Αρκετά έντονα και καθαρά αρώματα άγουρων κίτρινων φρούτων και λουλουδιών. Με ανακίνηση εμφανίζονται διακριτικές καραμελωμένες νότες ωρίμανσης. Στόμα πλούσιο που ξεκινά γλυκά, με ωραία οξύτητα που το ισορροπεί και παραμένει δροσιστική και στην επίγευση.

Βαθμός 87/100 για ένα κρασί που μετά από έναν χρόνο έχει κερδίσει σε πολυπλοκότητα. Ο κλασικός συνδυασμός των λευκών ποικιλιών του Bordeaux αντεστραμμένος. Πριν από μερικές δεκαετίες, πριν γίνει της μόδας το Sauvignon blanc, το Semillon κρατούσε την γευστική πρωτοκαθεδρία και προτίμηση. Το Sauvignon blanc, σε μικρό ποσοστό έδινε ένα τόνο φρεσκάδας και πιπεράτο (πιπεριάς). Η βάση όμως του μίγματος ήταν η ποικιλία Semillon που μπορούσε να ωριμάσει και να παλιώσει δίνοντας κρασιά σύνθετα και με βάθος. Εδώ έχουμε την αντεστραμμένη μοντέρνα εκδοχή του συνδυασμού. Η ασφαλής απόσταση των δυο ετών έχει καταφέρει να εμφανίσει με βεβαιότητα τις δυνατότητες ενός λευκού κρασιού. Πρόκειται για ένα κρασί που σήμερα πίνεται θαυμάσια αλλά εμφανίζει και προσδοκίες παλαίωσης. Τα αρώματά του έχουν αποφύγει τον μονότονο χαρακτήρα των άγριων τροπικών φρούτων του Sauvignon blanc. Έχουν πάρει κάποιες καραμελωμένες αποχρώσεις φρούτων και εσπεριδοειδών δίνοντας πιο βαριά αρώματα που συμβάλουν στην πολυπλοκότητα και ξεφεύγουν από την κατηγορία της μονοτονίας. Αρώματα που πιο δύσκολα φτάνουν στη μύτη αλλά και ακόμη πιο δύσκολα φεύγουν από αυτήν. Το καλύτερο μέρος είναι στο στόμα, όπως για κάθε κρασί που σέβεται τον εαυτό του. Είναι πλούσιο χάρη στη συμπύκνωση του σταφυλιού και όχι τόσο εξ αιτίας της αλκοόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι απλά παχύ (αλκοολικό) αλλά να είναι συμπυκνωμένο και πλούσιο. Αυτό άλλωστε του δίνει τη δυνατότητα να ενσωματώσει με τον καλύτερο τρόπο τις μεταβολές στον χρόνο παλαίωσης. Η οξύτητα, που είναι τόσο σημαντική για ένα λευκό κρασί, καταφέρνει να δημιουργήσει κυματισμούς και να δώσει ρυθμό στα υπόλοιπα γευστικά στοιχεία του κρασιού. Η μετρημένη αλκοόλη δεν στέκεται εμπόδιο στην οξύτητα που εμφανίζεται έγκαιρα και διατηρείται εμφανής μέχρι την επίγευση αφήνοντας τελικά το στόμα υποδειγματικά δροσερό χωρίς ποτέ να υπερβάλει. Η απάντηση στο πώς το καταφέρνει να κρατάει σε συνοχή το σύνολο του γευστικού χαρακτήρα βρίσκεται στο σώμα. Καθώς θερμαίνεται, ο βοτανικός χαρακτήρας κάνει την εμφάνισή του και όπως είναι φυσικό η οξύτητα δείχνει ελαφρά πιο έντονη. Μετά από μερικά χρόνια καλά φυλαγμένο στο σκοτάδι στους 13 βαθμούς Κελσίου θα γίνει ακόμη καλύτερο. Η ποικιλία Semillon στη σημερινή Ελλάδα δεν αγαπήθηκε ακόμη, αφού διανύουμε φανατικά την πρώιμη περίοδο το εντυπωσιασμού από τα έντονα αρώματα και όχι την κατασταλαγμένη της γευστικής συμπύκνωσης.
Τιμή στην Κάβα Ανθίδης: € 9,50

http://www.fnl-guide.com/gr


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.