ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΛΙΚΕΡ - ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Τα λικέρ ή ηδύποτα προέρχονται από αποστάγματα (αλκοολούχα υγρά), τα οποία έχουν αρωματιστεί με διάφορα προϊόντα γεωργικής προέλευσης και έχουν γλυκανθεί.
Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αρκετά ποτοποιεία που παράγουν λικέρ εξαιρετικής ποιότητας. Πολλά από αυτά έχουν γίνει ευρέως γνωστά ξεπερνώντας τα όρια της περιοχής όπου παράγονται. Κάποια από αυτά έχουν κατοχυρώσει και ονομασία προέλευσης.

Από τα πιο γνωστά είναι η Μαστίχα Χίου, το Κουμ Κουάτ Κέρκυρας το Κίτρο Νάξου, η Τεντούρα, η Φατουράδα και το Ρακόμελο.

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
Οι παραγωγοί του Λικέρ Μαστίχα Χίου δημιουργούν αυτό το εξαιρετικό λικέρ με το απόσταγμα φυσικής μαστίχας. Το λικέρ μαστίχα σερβίρεται μαζί με επιδόρπιο, μετά από κάποιο γεύμα ή μαζί με τον καφέ. Μπορεί ακόμη να καταναλωθεί σε σφηνάκι ή και ως απεριτίφ με αρκετό τριμμένο πάγο.
ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Κουμ Κουάτ ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και καλλιεργείται στη βόρεια Κέρκυρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την παραγωγή των λικέρ χρησιμοποιείται ο καρπός και τα άνθη του φυτού. Έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και μια γλυκόξινη γεύση, ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα, Σερβίρετε με τριμμένο πάγο ή προαιρετικά με σόδα σε ψηλό ποτήρι.
ΚΙΤΡΟ ΝΑΞΟΥ
Για την παραγωγή αυτού του λικέρ χρησιμοποιούνται τα φύλλα του δένδρου Κιτριά, που ευδοκιμεί στη Νάξο. Τα φύλλα αποστάζονται και το αιθέριο έλαιο που προκύπτει, αναμιγνύεται με απόσταγμα, γλυκαίνεται και χρωματίζεται με φυτικές ύλες. Λικέρ με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών που ανάλογα με την περιεκτικότητα σε αλκοόλ χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Το κίτρινο με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 36% και ελάχιστη ζάχαρη, προκύπτει από διπλή απόσταξη. Το διάφανο με 33% αλκοόλ είναι πιο γνωστό ενώ το πράσινο με ποσοστό 30% είναι πιο γλυκό από τα τρία είδη. Το Κίτρο μπορεί να καταναλωθεί ως απεριτίφ, μετά το φαγητό ως χωνευτικό ή να συνοδεύσει γλυκά.
ΤΕΝΤΟΥΡΑ
Το λικέρ σήμα κατατεθέν της Πάτρας. Ένα λικέρ με βαθύ καφέ χρώμα που αρωματίζεται κυρίως με κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο αλλά και εσπεριδοειδή. Πίνεται συνήθως με τριμμένο πάγο. Συνοδεύει ευχάριστα πλούσια γλυκά και ξηρούς καρπούς και κλασικά συνοδεύει λουκούμια. Δοκιμάστε τη μαζί με μαύρα λουκούμια τεντούρα. Τολμήστε να προσθέστε 2-3 σταγόνες στον εσπρέσσο.
ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ
Παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων. Το τσίπουρο που παράγεται αρωματίζεται με κανέλα και γαρύφαλλο. Μπορεί ακόμη να αρωματίζετε και με άλλες πρώτες ύλες, όπως βερίκοκο, μανταρίνι, πορτοκάλι. Το χειμώνα μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ενώ το καλοκαίρι πίνετε με τριμμένο πάγο. Σερβίρετε με καφέ, ζεστή σοκολάτα και με πλούσια γλυκά.
ΡΑΚΟΜΕΛΟ
Ποτό που προέρχεται από τον αρωματισμό ρακής με κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και άλλα αρωματικά συστατικά και φυσικά μέλι ως μέσο γλύκανσης. Το ρακόμελο μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο με τριμμένο πάγο. Συνδυάζεται ευχάριστα με ξηρούς καρπούς.
Φυσικά υπάρχουν πάρα πολλά λικέρ σχεδόν σε κάθε περιοχή της Ελλάδας. Μικροί παραγωγοί αλλά και μεγαλύτερες ή μικρότερες βιοτεχνίες που παράγουν σπουδαία προϊόντα. Γνωρίστε τα σε κάθε σας ταξίδι και τολμήστε να τα χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας και σε κοκτέϊλ. Το αποτέλεσμα θα σας ξαφνιάσει.

http://www.gastrotourismos.gr/



Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.