ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Τα υποχρεωτικά στοιχεία μιας ετικέτας κρασιού

Ανεξάρτητα από το αισθητικό μέρος μια ετικέτας κρασιού η ελληνική νομοθεσία καθορίζει τα υποχρεωτικά στοιχεία που θα πρέπει να είναι εμφανή σε μια φιάλη. Ποια είναι αυτά;
Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα συναντώ εξαιρετικές ετικέτες κρασιών σχεδιασμένες από ταλαντούχους γραφίστες που συναγωνίζονται μεταξύ τους για την αισθητική αρτιότητα και ποιότητα της δουλειάς τους.
Αισθητικά, κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πολύ όμορφες ετικέτες, δυστυχώς όμως αρκετές από αυτές δεν ακολουθούν τις υποχρεωτικές αναγραφές που αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των καταναλωτών και κυρίως των οινόφιλων που είναι και το βασικό target group.
Η ελληνική νομοθεσία, που μεταξύ μας είναι λίγο πολύπλοκη λόγω των εξαιρέσεων της, προβλέπει 10 υποχρεωτικές ενδείξεις που θα πρέπει να φέρουν οι ετικέτες των κρασιών που παράγονται ή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Το πρώτο υποχρεωτικό στοιχείο είναι η Ονομασία κατηγορίας αμπελοοινικού προϊόντος, δηλαδή εάν πρόκειται για οίνο, λικέρ, αφρώδη οίνο, οίνο λιαστό κ.ο.κ. Άλλο στοιχείο είναι η καθαρή ποσότητα του περιέκτη, π.χ. 750ml. Toτρίτο στοιχείο είναι ο αλκοολικός τίτλος π.χ. 13,5%vol. Η παρουσία αλλεργιογόνων ουσιών όπως καζεΐνη, αλβουμίνη ή θειωδών είναι επίσης υποχρεωτική, π.χ. περιέχει θειώδη. Το πέμπτο υποχρεωτικό στοιχείο είναι η ένδειξη προέλευσηςδηλαδή η αναγραφή της χώρας καλλιέργειας και παραγωγής των σταφυλιών και του οίνου. Υποχρεωτική είναι επίσης η αναγραφή του εμφιαλωτή και στους αφρώδης οίνους η επωνυμία του παραγωγού ή πωλητή. Σε περίπτωση εισαγόμενων οίνων η αναγραφεί του εισαγωγέα είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση του αφρώδους οίνου είναι υποχρεωτική η αναγραφή τηςπεριεκτικότητας σε ζάχαρη με ένδειξη, π.χ. Ξηρός, γλυκός, demi-sec, brutκ.ο.κ. Η ένατη υποχρεωτική ένδειξη αφορά τους οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ που θα πρέπει να φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ με ταινία ελέγχου ή κωδικό εμφιάλωσης αντίστοιχα. Εδώ κατά παρέκκλιση όταν πρόκειται για οίνο ΠΟΠ ή ΠΓΕ τότε μπορούμε να παραλείψουμε την πρώτη υποχρεωτική ένδειξη που είδαμε δηλαδή την Ονομασία αμπελοοινικού προϊόντος. Τέλος, το δέκατο υποχρεωτικό στοιχείο είναι ο αριθμός παρτίδας.
Θα πρέπει εδώ να διευκρινίσω πως η νομοθεσία προβλέπει ρητά πως όλα τα υποχρεωτικά στοιχεία θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά εκτός από την παρουσία ορισμένων αλλεργιογόνων ουσιών, την ένδειξη του εισαγωγέα στην περίπτωση των εισαγόμενων οίνων και ο αριθμός παρτίδας που μπορούν να γραφούν και σε διαφορετικό πεδίο από τις υπόλοιπες υποχρεωτικές ενδείξεις.

Χάρης Τζαννής,

 Fnl-guide.com


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.