ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζεις όταν αγοράζεις ελληνικά τυριά; Ο Γιώργος Μπίτσικας, ιδιοκτήτης του καταστήματος με τυροκομικά «Η Στρούγκα του Μοριά» δίνει συμβουλές για μία βασική ελληνική τροφή



Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη). Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr
Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη).


— Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της αληθινής φέτας;

 Η αληθινή φέτα με ΠΟΠ είναι αυτή που φτιάχνεται από την πρόσμειξη 65% γίδινου γάλακτος και 35% πρόβειου. 

Οτιδήποτε άλλο δεν είναι φέτα. 
Αν είναι από κατσικίσιο γάλα, λέγεται κατσικίσιο τυρί, αν είναι από αγελαδινό γάλα λέγεται λευκό τυρί, είναι κατώτερης ποιότητας και φυσικά πιο φτηνή. 
Συνήθως τη σερβίρουν σε ταβέρνες, έχει κακή γεύση και υφή ασβέστη.


 — Σε ποιες περιοχές παράγεται; 
Η φέτα που έχουμε στο κατάστημα είναι από την Τρίπολη. Η παραγωγή φέτας με ΠΟΠ γίνεται σε διάφορες περιοχές μόνο στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, και από τη νησιωτική χώρα, μόνο στη Λέσβο (Μυτιλήνη).  

 — Πώς πρέπει να διατηρείται στα καταστήματα; 
Υπάρχουν τρεις επιλογές: ξύλινα βαρέλια, μεταλλικά δοχεία και πλαστικά βαρέλια. 
Το προϊόν που διατηρείται σε πλαστικά βαρέλια δεν μπορεί να ονομαστεί φέτα – συνήθως έτσι τη διατηρούν στα σούπερ μάρκετ. 
Τα ξύλινα βαρέλια είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη επιλογή.
Δίνει στη φέτα καλύτερη γεύση και εκεί ωριμάζει πιο καλά. 
Πολλοί τυροκόμοι υποστηρίζουν ότι και τα μεταλλικά δοχεία είναι εξίσου καλά.  
 Η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. 
Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται.  

 — Ποια είναι η τιμή της φέτας αυτήν τη στιγμή στην αγορά;
 Κυμαίνεται στα 8-9 ευρώ.  

 — Πώς πρέπει να συντηρείται στο σπίτι και πόσο κρατάει; 
Συνήθως δίνουμε στους πελάτες μας το υγρό από το βαρέλι – τυρόγαλο, γάρο ή σαλαμούρα, έτσι το λέμε.
 Σε αυτό το υγρό μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από 15 μέρες. 
Αλλιώς θα πρέπει να παραμένει τυλιγμένη είτε στο χαρτί είτε σε κάποια μεμβράνη –δεν πρέπει να οξυδώνεται– και να διατηρείται στο ψυγείο.
Με αυτό τον τρόπο αντέχει γύρω στις 10 μέρες.   

— Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι η φέτα χάλασε;
 Συνήθως εμφανίζει μούχλα ή αλλάζει χρώμα (μπανιάζει). 
Αν αυτό το κομμάτι αφαιρεθεί, η φέτα τρώγεται κανονικά. 
Υπάρχει περίπτωση και να μυρίσει κάπως άσχημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει χαλάσει. 

  — Τι είδη φέτας υπάρχουν; 
Η σκληρή, η μέτρια και η μαλακή. 
Εξαρτάται από την ωρίμανση και τη θερμοκρασία στην οποία παράγεται. 
Σε κάθε περίπτωση, η φέτα είναι έτοιμη για κατανάλωση δύο μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. 
Από κει και πέρα, όσο πιο πολύ ωριμάζει (ψήνεται), τόσο πιο νόστιμη γίνεται. 
Τώρα, στο μαγαζί, πουλάω φέτα από πέρσι.  

 — Με ποια φαγητά πάει η φέτα; 
Τι να σου πω τώρα! Σίγουρα πάει με τα λαδερά, αλλά κάποιοι την τρώνε ακόμη και με καρπούζι! 




http://www.lifo.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.