ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Το "αγκαθωτό μανιτάρι" μια νέα υπερτροφή....!!!!!Τα μανιτάρια θεωρούνται ως θρεπτικά λειτουργικά τρόφιμα και πηγή φυσικών,
ευεργετικών φαρμάκων. Το Ερίκιο το Αγκαθωτό (Hericium Erinaceus), επίσης γνωστό ως «Χαίτη του Λιονταριού» (Lion’s Mane) ή «Σκατζόχοιρος» (Hedgehog), είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι με μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική.

Αυτό το μανιτάρι είναι πλούσιο σε ορισμένα σημαντικά συστατικά, ειδικά οι β-γλυκάνες πολυσακχαρίτες, στους οποίους αποδίδονται οι παρακάτω δραστικότητες αυτού του μανιταριού:
– ανοσορυθμιστικές,
– αντικαρκινικές,
– αντιοξειδωτικές,
– νευροπροστατευτικές, και
– υπολιπιδαιμικές.
Επίσης, για το Ερίκιο το Αγκαθωτό έχει αναφερθεί ότι, μεταξύ άλλων ιαματικών δυνατοτήτων, διαθέτει τις εξής ιδιότητες :
– αντιμικροβιακές,
– αντιυπερτασικές,
– αντιδιαβητικές,
– επούλωσης τραυμάτων.

Το παρόν άρθρο είναι μία επισκόπηση των πρόσφατων εξελίξεων στην έρευνα και στην μελέτη για το Ερίκιο το Αγκαθωτό και συζητά πιθανές δραστικότητες αυτού του μανιταριού που θα είναι ευεργετικές στην υγεία, με την αναγνώριση των βιοδραστικών ενώσεων στις οποίες οφείλονται αυτές οι ιαματικές του ιδιότητες.

Σήμερα, υπάρχει μία αναγέννηση του ενδιαφέροντος για τις φυσικές θεραπείες, σε πολλά μέρη του κόσμου. Ένας μεγάλος αριθμός ερευνητών πιστεύει ότι τα φυσικά προϊόντα ή οι παραδοσιακές ιατρικές (ή εναλλακτικές ιατρικές) είναι η πολλά υποσχόμενη πηγή νέων θεραπευτικών.

Φυσικά προϊόντα είναι οι χημικές ενώσεις ή ουσίες που παράγονται από ζωντανούς οργανισμούς, που βρίσκονται στην φύση, και που συνήθως έχουν φαρμακολογικές ή βιολογικές δραστικότητες. Τα φυσικά προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως στην ανακάλυψη και στον σχεδιασμό φαρμάκων. Πολλές από τις φυσικές ενώσεις είναι σημαντικές στην αντιμετώπιση απειλητικών για την ζωή καταστάσεων. Τα προληπτικά και ιαματικά αποτελέσματα των άφθονων φυσικών προϊόντων ενάντια σε απειλητικές για την ζωή ασθένειες έχουν τεκμηριωθεί καλώς [1].
Τα φάρμακα από φυσικές πηγές συνήθως πιστεύεται ότι έχουν λιγότερες παρενέργειες. Από τους αρχαίους χρόνους, τα μανιτάρια έχουν αναγνωριστεί ως διατροφικά λειτουργικά τρόφιμα και πηγή φυσικώς ευεργετικών φαρμάκων. Τα μανιτάρια είναι η επιτομή του διαδεδομένου ρητού, «Τα φάρμακα και τα τρόφιμα έχουν κοινή προέλευση.»
Αρκετά είδη μανιταριών στο γένος συγκεκριμένων μανιταριών (Πλευρώτοι, Γανόδερμα, Κόρντισεπς, Σιτάκε, Ερίκιο και Γριφίσκη) έχουν αναφερθεί ευρέως ότι έχουν
– αντιδιαβητικούς,
– αντικαρκινικούς,
– αντιμικροβιακούς,
– αντιυπερτασικούς,
– ηπατοπροστατευτικούς,
– καρδιοπροστατευτικούς, και
άλλούς ευεργετικούς για την υγεία ρόλους. [2-8]
Το Ερίκιο το Αγκαθωτό είναι ένα εδώδιμο μανιτάρι με ιαματικές αξίες, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως μανιτάρι «Χαίτη του Λιονταριού» ή «Σκατζόχοιρος». Αυτό το μανιτάρι ανήκει στην κατηγορία με τους Αγαρικομύκητες υπό την συνομοταξία Βασιδιομύκητες. Η Κινεζική και η Ιαπωνική ονομασία για αυτό το μανιτάρι είναι «hóu tóu gū» και «yamabushitake», αντίστοιχα [9]. Αυτό το μανιτάρι συναντάται κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ασίας και έχει μία μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή Κινεζική ιατρική [10]. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αναφέρει τις δυνητικές φαρμακευτικές αξίες του ή τις ευεργετικές για την υγεία δραστικότητες αυτού του μανιταριού, όπως αντικαρκινικές, αντιυπερτασικές, υπολιπιδαιμικές, νευροπροστατευτικές κ.λπ.
Ωστόσο, οι περισσότερες από τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το μανιτάρι είναι διασκορπισμένες. Διερευνήσαμε επιστημονικές βάσεις δεδομένων, όπως Pubmed, SCOPUS και Google Scholar, και σε αυτήν την ανασκόπηση, συνοψίζουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις πληροφορίες σχετικά με τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που έχει το μανιτάρι Ερίκιο το Αγκαθωτό, η οποία ίσως συμβάλει στην περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους φαρμακευτικούς ή ιαματικούς ρόλους αυτού του μανιταριού. Επίσης, συζητιούνται οι βιοδραστικές χημικές ενώσεις που έχει αυτό το μανιτάρι.

Ιαματικές αξίες του Ερίκιου του Αγκαθωτού

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τις φαρμακευτικές ή τις ευεργετικές για την υγεία επιδράσεις από το σώμα και το μυκήλιο του Ερίκιου του Αγκαθωτού.
 Αντικαρκινικές και ανοσορυθμιστικές δραστικότητες
Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες ότι το μανιτάρι Ερίκιο το Αγκαθωτό διαθέτει αντικαρκινικές δραστικότητες. Η ανοσορύθμιση είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς των αντικαρκινικών δραστικοτήτων που έχει το Ερίκιο το Αγκαθωτό.
Οι Wang et al. [11] μελέτησαν in vivo την αντινεοπλασματική δραστικότητα και την ανοσορύθμιση των πολυσακχαριτών από το Ερίκιο το Αγκαθωτό. Τα αποτελέσματα τους έδειξαν, μεταξύ άλλων, ότι οι πολυσακχαρίτες από το Ερίκιο το Αγκαθωτό ενίσχυσαν την αύξηση των Τ-κυττάρων και των μακροφάγων.
Οι Liu et al. [12] σε in vivo μελέτη ανέφεραν την αντινεοπλασσματική δραστικότητα και τις επιδράσεις ανοσορύθμισης από τους πολυσακχαρίτες του Ερίκιου του Αγκαθωτού.
Σε μια μελέτη από τους Lee et al. [13], οι υδατοδιάλυτοι πολυσακχαρίτες από το Ερίκιο το Αγκαθωτό ρύθμισαν ορισμένες λειτουργικές διαδικασίες ανοσορύθμισης που προκαλούνται από ενεργοποιημένα μακροφάγα, οι οποίες ίσως είναι υπεύθυνες για τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του μανιταριού.
http://greekfood.tv/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.