ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Παλαιωμένη γραβιέρα Ανδρου

Όταν ανηφόριζα στον οικισμό Χώνες, πάνω από το Κόρθι στην Ανδρο, πριν λίγους μήνες, για να επισκεφθώ το τυροκομείο "Κρεβασαρά" της οικογένειας  Ασούτη, περίμενα να δοκιμάσω, βέβαια, τα παραδοσιακά ανδριώτικα τυριά, για τα οποία είναι γνωστό.
Η έκπληξη, όμως, ήρθε από αλλού! Στον δίσκο των τυριών που μας προσφέρονται για δοκιμή, ξεχωρίζω ένα που δεν ανήκει στα παραδοσιακά του νησιού. Η δοκιμή είναι μια έκπληξη, καθώς το τυρί δεν μοιάζει με κανένα άλλο.
Με περηφάνια με πηγαίνουν σ' ένα κελάρι, όπου μεγάλα κεφάλια γραβιέρας ωριμάζουν στα ράφια. "Τα αφήνουμε εδώ και τα "ξεχνάμε" για 3-4 χρόνια", μου λέει ο νεαρός Νίκος Ασούτης, που έχει σπουδάσει στην Τυροκομική Σχολή Ιωαννίνων και τυροκομεί μαζί με τον πατέρα του Δημήτρη. Η παλαιωμένη γραβιέρα τους είναι ένα θεϊκό τυρί, με δυνατή γεύση και ξεχωριστή προσωπικότητα, που παραπέμπει σε παρμεζάνα, χωρίς να χάνει τον χαρακτήρα του ελληνικού τυριού. Ένα τυρί με βαθιά γεύση umami, με την σκληρή και εύθραυστη υφή της παρμεζάνας, σκληρό και βουτυράτο, πικάντικο και μεστό. Όσοι το δοκιμάζουν, δύσκολα αποφεύγουν το χαρακτηρισμό  "ελληνική παρμεζάνα". Είναι σίγουρα μία μεγάλη επιτυχία του τυροκομείου, και ένα από τα πολύ ενδιαφέροντα ελληνικά τυριά που κυκλοφορούν. Το στέλνουν πλέον και στην Αθήνα, σε λίγα επιλεγμένα παντοπωλεία. Θα το απολαύσετε σκέτο, με ένα καλό τσίπουρο, αλλά μη διστάσετε να το δοκιμάσετε και με ένα ελαφρύ γλυκό κρασί από λευκή ποικιλία ή, αν προτιμάτε, και με ένα καλό ουίσκι!  Αν το τρίψετε επάνω σε ζυμαρικό, που έχετε ετοιμάσει με σκέτο βούτυρο, θα έχετε ένα παράδειγμα απλού φαγητού υψηλού επιπέδου.
Τυροκομείο "Κρεβασαρά", Κόρθι Άνδρος τηλ. 22820 61304

Την γραβιέρα 3ετίας Κρεβασαρά βρήκαμε στον Κουκά, Πατησίων 104 τηλ. 210 8212522 και στην Πανδαισία Αγ. Ιωάννου 23Β, Αγία Παρασκευή, τηλ. 210 6017731http://www.athinorama.gr/Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.