ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - Η ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΑΤΑ ΤΗΣ




Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί μετά την Κρήτη, με άφθονες εναλλαγές τοπίου. Η μακρόχρονη ιστορία της είναι ένα αίνιγμα, ή για την ακρίβεια έκπληξη. Και πώς να μην είναι αφού τα συνδυάζει όλα: βουνό και θάλασσα, κάμπο και αμπέλια.



Πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, τραχανάς με καπνιστό χοιρινό, σεσκουλόπιτα, κατσικάκι Καρύστου γεμιστό, μπακλαβάς κουμιώτικος… Είναι μονάχα μερικές από τις χαρακτηριστικές γεύσεις που θα απολαύσετε στην Εύβοια και θα συμφωνήσετε ότι αξίζει να ανακαλύψετε ολόκληρο τον γαστρονομικό της πλούτο.
Οι γεύσεις ενός τόπου χαρακτηρίζονται από τις πρώτες ύλες που δίνει η γη του και η Εύβοια είναι ευλογημένη σε αυτό. Μεγάλη ποικιλία από αγνά προϊόντα  κτηνοτροφικά (τυρί, γάλα, μυζήθρες, κρέας), αγροτικά (λάδι, κρασί, κηπευτικά, σύκα), προϊόντα αλλίευσης, αρωματικά βότανα και πολλά ακόμη. Ξηρά σύκα από τον Ταξιάρχη και την Κύμη, βιολογικές ελιές από τις Ροβιές, μανιτάρια από την Δίρφυ και λιαστό κρασί από την Κάρυστο. Όλα αυτά συνδυάζονται με την πολιτισμική ταυτότητα και την παράδοση του νησιού. H Εύβοια αποτελεί μια αποκάλυψη για τον ταξιδιώτη.
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Αφετηρία για τον εξερευνητή του νησιού είναι η κοσμοπολίτικη Χαλκίδα και στην ευρύτερη παράκτια περιοχή. Ν. Αρτάκη, Πολιτικά, Αυλί­δα, Ν. Λάμψακος, Λευκαντί, Ερέτρια και Αμάρυνθος είναι γνωστές για τα ουζερί, τις ψαροταβέρνες τους και τη νυχτερινή ζωή.
Ανακαλύψτε παραδοσιακές συνταγές για μπι­φτέκια μανιταριών, κόκορα στιφάδο, λιλίκια, καλαμαράκια γεμιστά με σοτέ λάπαθο, τυροπιτάρι, αμυγδαλόπιτα, αχαμνόπιτα (γαλατόπιτα), κέικ με λιαστή ντομάτα Δύστου και ελιές, κουλίκια, μουστοκούλουρα.
Το όρος Δίρφη προσφέρει απλό­χερα τα φημισμένα αρωματικά βότα­να και αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια του.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Ταξιδεύοντας θα γνωρίσετε, δασοσκεπή βουνά, πλούσια χλω­ρίδα και πανίδα, ποτάμια και πηγές, όμορφες και πολλές ακρογιαλιές δί­νουν λάδι, ελιές, σύκα, θαλασσινά και κρασί σε αφθονία στο βόρειο κομμάτι της Εύβοιας.
Γνωστά τοπικά πιάτα είναι η γαλίπα (ψαροκεφτέδες με θαλάσσια ανε­μώνη) και οι λωλοί χταποδιού.
Στην Κύμη και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι το Αλιβέρι,  συναντάμε συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά. Η περιοχή φημί­ζεται για τα αποξηραμένα σύκα της (προϊόν με προστατευόμενη ονομα­σία προέλευσης), Παραδοσιακά γλυκά της (μπακλαβάς, αμυγδαλωτά, γλυκά από μούστο, όπως σουτζούκια και χαϊμαλιά) καθώς και τα κηπευτικά που δίνει η περιοχή της λίμνης Δύστου. Κόκορας με γκόγκιλιες, ψαρόσουπα, μελιτζάνες με τραχανά, ρεβιθομάνεστρο, ντολμαδάκια με κιμά, ραβανί με πετιμέζι, καρυδόπιτα, μπακλαβάς κουμιώτικος, σπα­νακόπιτα, τηγανόψωμο και παστέλι, είναι μερικά από τα τοπικά γλυκά και πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε.
ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
Κυρίαρχη θέση στην οικονομική ζωή της άγονης Νότιας Εύβοιας (Καρυστία, Μαρμάρι, Στύρα) είχε ανέκαθεν η κτηνοτροφία. Νόστιμα κρέατα από ζώα μεγαλωμένα στις βουνοπλαγιές της Όχης. Εδώ βρίσκουμε το πικάντικο τουλουμίσιο τυρί, το ανθότυρο, την κεφαλογραβιέρα, αλλά και εξαιρετικό αρωματισμένο μέλι που είναι από τα πιο φημισμένα προϊόντα του νησιού. Αποτέλεσμα, λαχταριστές επιλογές στο τραπέζι, κουρκουμπίνες, τραχανάς με καπνιστό χοιρινό, ψαρόσουπα, κατσικάκι Καρύστου γεμιστό στη γάστρα, βουλωτό αρνάκι ή κατσικάκι Καρύστου και από γλυκά μυζηθροχαλβάς, κιουνεφέ,  ραβανί Καρύστου και καρυδόπιτα.
Ένα καραφάκι στα τέσσερα! Στα ουζερί της Εύβοιας
Στις ακτές του Αιγαίου, στις ξέρες, τις τραγάνες και στα γκρέμνια των ακρωτηρίων οι ψαράδες βγάζουν με δίχτυα, ζόγκα και χοντρά παραγάδια, τα μεγάλα πετρόψαρα, ροφούς, στήρες, συναγρίδες, βλάχους, σκορπίνες. Κυδώνια, γυαλιστερές, καλόγνωμες, μύδια, στρείδια, πορφύρες, χτένια, καραβίδες, χταπόδια. Απ’όλα έχει ο θαλασσινός μπαχτσές! Γόνιμος και προστατευμένος από τους καριούς ο Ευβοϊκός ανέκαθεν ήταν πλούσιος σε όστρακα. Παρά την εντατική αλίευση - νόμιμη και παράνομη - εξακολουθεί να τροφοδοτεί, με ό,τι πιο εκλεκτό, τα φημισμένα ουζερί της Χαλκίδας, της Ν. Λάμψακου, των Βασιλικών, των Στύρων γνωστά γαστριμαργικά στέκια όπου το Σαββατοκύριακό γίνεται το αδιαχώρητο. Στον κόλπο της Καρύστου και στον δίαυλο των Ωρεών ψαρεύεται η πεντανόστιμη κουτσομούρα της Εύβοιας ενώ τον Ιούλιο στα ακρογιάλια του Αιγαίου, στη Χιλιαδού, στον Λιμνιώνα, στο Μετόχι, στο Αρμυρίχι, τα εκλεκτά καλαμάρια πιάνονται κατά εκατοντάδες.
Γεύσεις που εκπλήσσουν
Αγοράστε προμήθειες σε ντομάτες, κολοκυθάκια, φασολάκια και καρπού­ζια - από τους υπαίθριους πάγκους κατά μήκος των δρόμων.
Στις ταβέρ­νες μυηθείτε στην τοπική κου­ζίνα που σε κατακτά από την πρώτη στιγμή: πίτες και τυροπιτάρια στα Ψα­χνά με εξαιρετικό φύλλο, μακαρονάδα με καυτό βούτυρο και μυζήθρα στο Κλιμάκι όπου γίνεται κάθε Σαββατο­κύριακο λαϊκό προσκύνημα, ταβερνά­κια παρά θιν' αλός στο Πήλι και στη Χαλκίδα με φρέσκα ψάρια.
Μια αίσθηση ότι εδώ το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ!
Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.


http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.