ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Τι είναι το τρίτο κύμα καφέ

Κάποιοι ίσως το έχετε ακούσει, πολλοί ίσως όχι. Από εδώ και πέρα όμως θα το ακούμε συχνότερα και καλό είναι να το κατανοήσουμε από την αρχή.
Θα επιχειρήσω απλά και σύντομα, όσο μπορώ, να περιγράψω το τρίτο κύμα καφέ ως φιλοσοφία και παγκόσμια τάση ειδικά για τους φίλους του καφέ, που στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι πολλοί.

Ιστορικά, ως πρώτο κύμα θεωρείται η αρχική κατανάλωση καφέ που άρχισε σιγά σιγά και δειλά στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, εδραιώθηκε τον 17ο αιώνα και συνέχισε την ανοδική της πορεία απρόσκοπτα έως και τα τέλη του 20ου αιώνα. Πρακτικά μιλάμε κυρίως για τον 20ο αιώνα και την ανάπτυξη του στιγμιαίου καφέ στην Αμερική, του καβουρδισμένου και αλεσμένου καφέ στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα μεσουρανεί ο ελληνικός με τα πρώτα καφενεία ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας.
Ως δεύτερο κύμα καφέ θεωρείται η εποχή της ανάπτυξης των μεγάλων αλυσίδων καφέ τύπου Starbucks αλλά και την επικράτηση του εσπρέσο σε διάφορες μορφές, χρονικά από την δεκαετία του ’80 και κυρίως την δεκαετία του ’90, έως και λίγα χρόνια πριν.
Ως τρίτο κύμα καφέ θεωρείται πλέον στην σύγχρονη μας εποχή [2007 έως σήμερα], η διάθεση καφέ ανωτέρας ποιότητας τόσο ως προς την προέλευση όσο και ως προς την επεξεργασία και τη διαδικασία παρασκευής. Το τρίτο κύμα καφέ αντιμετωπίζει τον καφέ περίπου όπως το κρασί δηλαδή αναζητά την ποιότητα στις ποικιλίες, το terroir, την εποχή και τον τρόπο συγκομιδής αλλά κυρίως στον τρόπο παρασκευής του. Εκφραστές αυτής της φιλοσοφίας είναι οι αποκαλούμενοι baristi. Ο barista αποκτά εξειδικευμένη γνώση τόσο για την πρώτη ύλη όσο και για τις τεχνικές παρασκευής της.  
Το τρίτο κύμα καφέ στηρίζεται περισσότερο στη φιλοσοφία της ανάδειξης του καφέ ως πρώτη ύλη για μεγαλύτερη απόλαυση ενώ πλέον χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο τεχνικοί όροι όπως specialty coffee, μονοποικιλιακός, latte art και άλλοι. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον specialty coffee διαβάστε το κατατοπιστικό άρθρο του Βασίλη Δημαρά στο Fnl-guide εδώ.

Χάρης Τζαννής,

 Fnl-guide.com


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.