ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Η Sknipa και η Άλη - Δύο νέες Ελληνικές Μπύρες!!Δύο μικροζυθοποιίες από τη Θεσσαλονίκη καταθέτουν τη δική τους πρόταση πάνω στις μπύρες. Λένε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να κάνεις
το χόμπι σου επάγγελμα.
Υπό αυτή τη λογική, οι ιδρυτικές ομάδες των δύο ετικετών μπύρας Άλη και Sknipa είναι ευλογημένες, αφού όχι μόνο κατάφεραν να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν αλλά το κάνουν και με έδρα έναν ξεχωριστό τόπο, τη Θεσσαλονίκη. Μία συζήτηση λοιπόν μαζί τους, για τις ιδέες και τους στόχους τους, ήταν επιβεβλημένη.
Όπως μου εξηγεί ο Γιώργος Γκουτζιούρης, συνιδρυτής της Sknipa, η ετικέτα τους «είναι το όνειρό μας, η αγάπη μας, το πάθος μας. Πρόκειται για μία strong ale, μία μπύρα με υψηλότερο βαθμό αλκοόλ, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, ώστε να διατηρεί όλες τις γεύσεις και τα αρώματά της, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά». Η ιδέα ξεκίνησε όταν μαζί με τους Γιώργο Χαριτίδη και Άγγελο Κανιατσάκη έπιναν μπύρα σε ένα μαγαζί της γειτονίας τους. «Βέβαια τότε στο μυαλό μας δεν ήταν να κάνουμε κάτι επαγγελματικό αλλά να ξεκινήσουμε ένα χόμπι πάνω σε αυτό που αγαπάμε».
Οι δημιουργοί της Sknipa
Αφού δίαβασαν πάρα πολύ, όπως τονίζουν, και αφού απέκτησαν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, αποφασίσαν να φτιάξουν ένα μηχάνημα οικοζυθοποίησης. «Έτσι αρχίσαμε να ζυθοποιούμε και να πίνουμε τη δική μας μπύρα. Με τον καιρό “ζυμώθηκε” η ιδέα να κάνουμε αυτό που αγαπάμε επάγγελμα και όταν μας προσφέρθηκε απλόχερα η βοήθεια από τον ζυθοποιό της “Βεργίνας”, Χρήστο Δημτσούδη, πιστέψαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία μας: αρκεί να το πιστέψεις, μετά θα βρεις και τον τρόπο για να το κάνεις».
Η Λίνα Δόμβρου από την πλευρά της, ιδρυτικό μέλος της Άλη, τονίζει πως η μπύρα τους «απευθύνεται σε όλους όσους “ψάχνονται”, σε όσους αναζητούν νέες γεύσεις και είναι ανοιχτοί στο διαφορετικό και στο καινούριο. Η φρέσκια μπύρα μας είναι απαστερίωτη και αφιλτράριστη, παράγεται σε μικρή κλίμακα, ενώ οι συνταγές και η παραγωγική διαδικασία έχουν ως μόνο σκοπό την παραγωγή με ξεχωριστό άρωμα και γεύση».
Οι δημιουργοί της Άλη
Στη δική της περίπτωση, όλα ξεκίνησαν όταν μαζί με τους Αντώνη Μουστάκα, Θωμά Ευαγγελόπουλο και Νίκο Ρόιδο, πραγματοποιούσαν τις σπουδές τους. «Τα ερεθίσματα που πήραμε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών μας σπουδών στην Ολλανδία ήταν η αρχή για να μας μπει το μικρόβιο». Σιγά σιγά ανακάλυψαν τους διάφορους τύπους μπύρας, την έννοια και την κουλτούρα της μικροζυθοποιίας, αρχίσαν να πειραματίζονται δοκιμάζοντας συνταγές σε επίπεδο σπιτικής ζυθοποίησης, μέχρι που ήρθε η ιδέα της Άλη. «Θεωρούμε πως ήταν φυσικό επακόλουθο, μια και οι τέσσερίς μας έχουμε ειδίκευση στην τεχνολογία τροφίμων και ούτως ή άλλως η ενασχόλησή μας ήταν στον κλάδο της μεταποίησης των τροφίμων και ποτών», προσθέτει.
Τι σας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό;
Λίνα Δόμβρου, Άλη
Το όλο concept της Μικροζυθοποιίας Θεσσαλονίκης, και κατ’ επέκταση όλων των προϊόντων μας κάτω από το όνομα Άλη, είναι η λειτουργία μιας τοπικής ζυθοποιίας, όπως λειτουργούν οι μικροζυθοποιίες στο εξωτερικό. Τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να πούμε ότι μας διαφοροποιούν από τις υπόλοιπες μικροζυθοποίες είναι κυρίως η ιδιαιτερότητα της μπύρας μας που είναι φρέσκια, η τοπικότητα του προϊόντος αλλά και η εξωστρέφεια που μας διακρίνει ως εταιρεία.
Πιο συγκεκριμένα, η Άλη είναι φρέσκια μπύρα, γεγονός που σημαίνει ότι από τη μία έχει μικρή διάρκεια ζωής αλλά από την άλλη έχει πολύ έντονα αρώματα και γεύσεις, γεγονός που καταλαβαίνει κανείς μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι. Η Άλη παράγεται στη Θεσσαλονίκη οπότε κατά κύριο λόγω κυκλοφορεί στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, είμαστε ένα ζυθοποιίο ανοιχτό προς το κοινό γιατί θέλουμε ο κόσμος να δει από κοντά τι θα πει ζυθοποίηση σε μικρή κλίμακα αλλά και να καταλάβει την ποιότητα των προϊόντων που παράγονται με αυτόν τον τρόπο.
Γιώργος Γκουτζιούρης, Sknipa
Δεν θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα σε τι μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, γιατί ποτέ δεν μπήκαμε σε αυτή τη λογική. Καταρχήν δεν θέλουμε να βλέπουμε τους άλλους σαν ανταγωνιστές, αλλά σαν ανθρώπους που κάνουν και αυτοί αυτό που αγαπάνε. Η μπύρα που παρασκευάζουμε είναι μία strong ale. Μια μπύρα με υψηλότερο βαθμό αλκοόλ, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, ώστε να διατηρεί όλες τις γεύσεις και τα αρώματά της, χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Φτιαγμένη από εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες βύνης και αρίστης ποιότητας λυκίσκους, είναι μια συνταγή που μας ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή μας ως οικοζυθοποιοί και έχουμε πειραματιστεί αρκετά πάνω της ώστε να την κάνουμε όπως ακριβώς θέλαμε. Να κάνουμε δηλαδή την μπύρα που θέλουμε να πίνουμε.
Οι άνθρωποι πίσω από τις ετικέτες
Sknipa
Η ομάδα αποτελείται από τον 36χρονο Γιώργο Χαριτίδη, τον 38χρονο Άγγελο Κανιατσάκη και τον 36χρονο Γιώργο Γκουτζιούρη. Είναι, όπως χαρακτηριστικά λένε, φίλοι, κουμπάροι και συνεργάτες. Και οι τρεις γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσαν στη συνοικία της Τούμπας. Ο Άγγελος είναι ηλεκτρονικός και εργάζεται σε εταιρία κατασκευής αυτοματισμών. Ο Γιώργος Χαριτίδης είναι ηλεκτρολόγος και εργάζεται σε τεχνική εταιρεία. Ο Γιώργος Γκουτζιούρης είναι μηχανικός εσωτερικής καύσης, δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά εργάστηκε σε εκδοτική εταιρεία στο τμήμα πωλήσεων-προώθησης.
Άλη
Ο 34χρονος Αντώνης Μουστάκας, ο 33χρονος Θωμάς Ευαγγελόπουλος, ο 33χρονος Νίκος Ρόιδος και η συνομήλική του Λίνα Δόμβρου είναι η «ψυχή» της Άλη. Οι τέσσερίς τους είναι φίλοι και συμφοιτητές από τα χρόνια των σπουδών τους στη Θεσσαλονίκη. Ο Αντώνης είναι χημικός και οι υπόλοιποι είναι Γεωπόνοι-Τεχνολόγοι τροφίμων. Στα μετέπειτα χρόνια, ο καθένας τους ακολούθησε τη δική του πορεία και απέκτησε διαφορετική εργασιακή εμπειρία στο κομμάτι των τροφίμων και ποτών. Ταξιδέψαν πολύ, εργάστηκαν στο εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με νέα ερεθίσματα και τελικά ο συνδυασμός των εμπειριών αυτών και η κοινή τους αγάπη για τη μπύρα οδήγησαν στο να φτιάξουν το δικό τους ζυθοποιίο, στην πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη.

http://www.athens-dayandnight.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.