ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

Ο ΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑΗ ιστορία του καφέ στην Ελλάδα αρχίζει από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Η Ελλάδα δοκιμάζει καφέ πριν την υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδας. Γνωρίζουν και συνηθίζουν πρώτοι τον καφέ μαζί με τους Τούρκους.

Τον 17οαι. στην Θεσσαλονίκη  υπήρχαν παραπάνω από τριακόσια καφενεία, όπου πήγαιναν Έλληνες και Τούρκοι. Τα πρώτα καφενεία στην Αθήνα, κάνουν την εμφάνισή τους αργότερα. Είναι μικρά, με θαμώνες μόνο Τούρκους. Με τον καιρό η πελατεία τους γεμίζει και από Έλληνες.
Μέχρι τις αρχές του 20ουαι., τα καφενεία έκαναν και την δουλειά του καφεκοπτείου δηλαδή έπαιρναν ακατέργαστο καφέ και αφού τον καβούρδιζαν, τον άλεθαν σε μικρούς χειροκίνητους μύλους.Τα πρώτα καφεκοπτεία εμφανίζονται στις αρχές του 20ουαι. και ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή, επεξεργασία και πώληση του καφέ.
Από τα πρώτα καφεκοπτεία “Οίκος Μπέλκα”, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, Ανδρέα Ριζόπουλου, στην ίδια περιοχή Μισεγιάννης Μάστορης στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι. Το  1920 ανοίγει το καφεκοπτείο Λουμίδη στον Πειραιά.
Ελληνικός καφές είναι η ονομασία που αποδίδεται στον καφέ της Μεσογείου. Πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο, σε πολλές περιοχές. Παίρνει το όνομα ανάλογα με την χώρα που βρίσκεται, Αρμένικος Καφές (Αρμενία) ή Αραβικός Καφές, ή Κυπριακός στην Κύπρο.
Τα παλιότερα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αποκλειστικά γνωστός ως Τούρκικος καφές ή απλώς καφές μια και οι Έλληνες μέχρι τα μέσα και αργότερα του 20ουαι. έπιναν μόνο τούρκικο καφέ.
Η ονομασία άλλαξε σε ελληνικό για διαφημιστικούς λόγους,  προώθηση μιας ελληνικής εταιρίας επεξεργασίας καφέ και επικράτησε ως Ελληνικός καφές. Παραδοσιακά χειροποίητα σύνεργα ελληνικού καφέ (θήκη καφέ, ζάχαρη, αναδευτήρι, κουταλάκι, μπρίκι, χόβολη και η μαεστρία αυτού που τον φτιάχνει). Ο σωστός Ελληνικός καφές σιγοψήνεται στη χόβολη για να βράσει απαλά, σιγανά και να κάνει το καϊμάκι του βελούδινο, κάτι που τον χαρακτηρίζει και τον κάνει ξεχωριστό. Οι πρώτοι που έβρασαν έτσι τον καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε τα κάρβουνα για να τα κρατήσει αναμμένα.
Έκαστος καφές έχει το όνομά του. Σκέτος χωρίς ζάχαρη, ή με ολίγη ναι και όχι (τρεις κουταλιές καφέ με μισή ζάχαρη), βαρύς γλυκός (τρεις κουταλιές καφέ και 4 ζάχαρη), μέτριος βραστός (τρεις κουταλιές καφέ και τρεις ζάχαρη).
Σηκώνεις το μπρίκι για να γίνουν φουσκάλες.
Πίνεται σε χοντρό φλιτζάνι, μερικοί τον προτιμούν σε κρασοπότηρο, χωρίς προσμίξεις αρωματικών εκτός εξαιρέσεων. Ρίχνουν λίγο κονιάκ μέσα, ενώ οι Αγειορίτικη παράδοση θέλει τους καλογήρους να στάζουν μέσα στο μπρίκι δύο-τρεις σταγόνες ούζο. Όλα είναι υποκειμενικά γιατί ο κάθε θεριακλής έχει το προσωπικό του τρόπο στον καφέ.
Δοσολογίες
σκέτος 75 ml νερό + 1 κ.γ. καφέ
με ολίγη 75 ml νερό + 1 κ.γ. καφέ + 1/3 κ.γ. ζάχαρη
μέτριος 75 ml νερό + 1 κ.γ. καφέ + 1 κ.γ. ζάχαρη
γλυκός 75 ml νερό + 1 κ.γ. καφέ + 2 κ.γ. ζάχαρη
Το μέτρημα σε νερό γίνεται εμπειρικά με το φλιτζάνι που θα χρησιμοποιηθεί για τον καφέ.
Άλλες ονομασίες καφέ όπως βαρύς γλυκός, πολλά βαρύς, ή βαρύς γλυκός και όχι, αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού όταν σερβίρεται στο φλιτζάνι.

http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.