ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ



Οι περίφημοι γίγαντες, από τις Πρέσπες, οι πιπεριές Φλωρίνης, τα κυδώνια, τα πράσα, τα μήλα και από τα δάση τα κάστανα και τα μανιτάρια και μια μαγειρική για να αντέχετε το κρύο, άλλοτε λιπαρή, βαριά, με βουτυρένιες και αμυλώδεις σάλτσες και άλλοτε πιο ελαφριά, με μανιτάρια, φρούτα και γλυκόξινες πινελιές. Χοιρινό, λουκάνικα, αρνί τα βασικά κρεατικά. Δεν λείπουν όμως και τα λιμνίσια ψάρια από το σύμπλεγμα των Πρεσπών, τη Βεγορίτιδα και τη Χειμαδίτιδα, κυρίως γριβάδι και τσιρόνι.

Η τοποθεσία, η εύφορη γη και οι μακρύς χειμώνες έχουν διαμορφώσει μια κουζίνα πληθωρική, χειμωνιάτικη, βαθιά ελληνική αλλά και «πολυεθνική». Μία κουζίνα ιδιαίτερη, που αξίζει να γνωρίσετε.
Τις κόκκινες πιπεριές, σήμα κατατεθέν, της περιοχής, τις κάνουν γεμιστές, τις μαγειρεύουν με κρέας, τις κάνουν σάλτσα, τις αποξηραίνουν. Τυροκομούν πρόβεια τυριά, κυρίως φέτα αλλά και τον μπάτζο και το μανούρι. Μυρωδικά, μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο. Άφθονα χόρτα, με τα οποία γίνονται και οι περίφημες «μακεδονίτικες»πίτες, στριφτές ή μη. Το κύριο μπαχαρικό τους είναι το κόκκινο πιπέρι και το μπούκοβο, που μπαίνουν παντού. Κάθε σπίτι φτιάχνει τα δικά του από τις δικές του πιπεριές. Στην ακριτική Φλώρινα, στα σύνορα δηλαδή Ελλάδας Αλβανίας και Σκοπίων, οι βαλκανικές επιδράσεις είναι εμφανείς στις συνταγές και τις ονομασίες τους. Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες εμπλουτίζουν με τα  μπαχαρικά τις συνταγές τους ενώ οι Πόντιοι με τα σπιτικά ζυμαρικά τους. Αποτέλεσμα, μια κουζίνα κυρίως, σπιτική και απλή, αλλά με ιδιαίτερες γευστικές συνταγές.
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
Μετά το μακρύ ταξίδι της από την Νότια Αμερική(Βραζιλία) η πεπεριά έφτασε στην Ευρώπη ταξιδεύοντας με τις καραβέλες του Χριστόφορου Κολόμβου τον 16οαι. Καλλιεργήθηκε σε διάφορες χώρες της Μεσογείου και άρχισε η χρήση της στη κουζίνα της Μεσογείου, όπου νοστίμεψε διάφορα φαγητά.
Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έφτασε εκατό χρόνια αργότερα. Φλώρινα, Πρέσπες, Βέροια, Αριδαία, Κοζάνη υποδέχτηκαν τον καινούριο «εξωτικό» τότε καρπό. Εκεί όμως που ευδοκίμησε η συγκεκριμένη πιπεριά και προσαρμόστηκε στις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες, ήταν τα φημισμένα για την ευφορία τους χώματα της Φλώρινας.
Στην Ελλάδα, η περιοχή της Φλώρινας αποδείχτη­κε ο ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια της, καθώς το φυτό της πιπεριάς αντέχει στην ξηρασία και το ψύχος, κι έτσι οι πιπεριές Φλωρίνης εδώ και χρόνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής των κατοίκων της.
Μέχρι το 1950 η κόκκινη πιπεριά είχε εξελιχθεί σε σημαντικό προϊόν της περιοχής, ωστόσο το 99% της παραγωγής προοριζόταν για ξήρανση. Πρέπει να σημειώσετε ότι όλα τα είδη της πιπεριάς δεν μπορούν να ξηρανθούν.
Η πιπεριά Φλωρίνης είναι παχύσαρκη, με γλυκιά γεύση, κατάλληλη για σαλάτα, κατάψυξη ή κονσερβο­ποίηση. Το χρώμα του καρπού πριν από την ωρίμανση είναι πράσινο και με την ωρίμανση βαθύ κόκκινο, γυα­λιστερό. Οι πιπεριές Φλωρίνης είναι πλούσιες σε βιταμί­νες Α, Κ και Ε και έχουν υπερδιπλάσια βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη: μικρές καυ­τερές (τσούσκες), στρογγυλές για γέμισμα, μακρόστενες πράσινες και κόκκινες για σαλάτα ή φαγητό.
Τέλος οι περισσότερες πιπεριές που εμφανίζονται Φλωρίνης δεν είναι παρά παραλλαγές του πραγματικού είδους. Οι αληθινές πιπεριές Φλωρίνης αρχίζουν να κοκκινίζουν μετά τις 15 Αυγούστου, μέχρι τότε είναι πράσινες. Η καλλιέργεια τους έχει στρεμματική απόδοση πέντε φορές μικρότερη από τις παραλλαγμένες, οπότε δεν θεωρούνται και εμπορεύσιμες.
Μοναδικές θεωρούνται οι πιπεριές από τον Αετό Φλώρινας, από όπου ξεκίνησε η καλλιέργειά τους -μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή-, με αποτέλεσμα να κερ­δίσουν την πιστοποίηση Π.Ο.Π. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου πραγματοποιείται στο χωριό η «Γιορτή της Πιπεριάς», με παραδοσιακό γλέντι και χορευτικά συγκροτήμα­τα. Όσοι βρεθούν εκεί εκείνες τις ημέρες θα γευτούν τα πιάτα που προσφέρουν οι γυναίκες του χωριού, όλα μαγειρεμένα με βάση την πιπεριά Φλωρίνης.
Στα τραπέζια που στήνονται σε κεντρικό σημείο του χωριού προσφέρονται φαγητά, σε μεγάλη ποικιλία πιπεροσυνταγών αλλά πάντα με βασικό τους προϊόν την «κόκκινη πιπεριά», με την συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιών. Τις εκδηλώσεις συμπληρώνουν παραδοσιακά συγκροτήματα και ένα μοναδικό ξεφάντωμα. Εάν την περίοδο των εκδηλώσεων βρίσκεστε στην περιοχή μην χάσετε την ευκαιρία και επισκεφθείτε έστω και κάνοντας μία βόλτα στον Αετό.
ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ
Η κύρια απασχόληση των κατοίκων γύρω από τις λίμνες, σήμερα, είναι η καλλιέργεια των φασολιών. Τα φασόλια Πρέσπας είναι βραστερά και νόστιμα και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Το ιδανικό κλίμα, το γόνιμο έδαφος, το άφθονο νερό, η χρήση φυσικής λίπανσης, η αγάπη και το μεράκι για την καλλιέργεια τους είναι λίγα από τα στοιχεία που τα καθιστούν πεντανόστημα, ευκολόβραστα και κατάλληλα για επιστροφή στην υγιεινή διατροφή. Η εντατική καλλιέργεια που είναι αποκλειστικά αρδεύσιμη, έχει σχετικά υψηλές οικονομικές αποδόσεις και ξεκίνησε πριν από το 1985. Τα φασόλια είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή και εύκολα βρίσκουν την θέση τους στη Μεσογειακή διατροφή και δίαιτα. Τα φασόλια «ελέφαντες» και «γίγαντες» ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Η διαφοροποίηση των δυο κατηγοριών γίνεται βάσει του μεγέθους τους, ενώ η εκπληκτική ποιότητά τους οφείλεται στο συνδυασμό του μικροκλίματος και της εδαφολογικής σύστασης της περιοχής. Το 1994, το υπουργείο, αναγνώρισε τα φασόλια «ελέφαντες» και«γίγαντες» Πρεσπών ως Προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης. Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αναγνώρισε ως Προϊόν Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης.
ΚΡΑΣΙΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Η περιοχή του Αμυνταίου είναι σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο γνωστή εδώ και δεκαετίες για την αμπελοκαλλιέργεια, μία κατεξοχήν παραδοσιακή παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων. Η κυρίως αμπελοοινική ζώνη του Δήμου βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, η οποία σύμφωνα με ειδικές μελέτες χωρίζεται ουσιαστικά σε τρεις περιοχές με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο χαμηλότερο υψόμετρο στις όχθες τις λίμνης των Πετρών ενδείκνυται για την παραγωγή λευκών και ροζέ οίνων. Η δεύτερη περιοχή με το υψηλότερο υψόμετρο, με εδάφη στραγγιζόμενα και με κλίσεις, ενδείκνυται για την παραγωγή ερυθρών οίνων ποιότητας. Στην τρίτη ενδιάμεση περιοχή υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής οίνων όλων των τύπων. Όλα αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, καθώς και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων έχουν ως αποτέλεσμα το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Ζώνη Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας Κρασιού Αμυνταίου. Η κύρια ποικιλία της ζώνης είναι το Ξινόμαυρο και με βάση αυτήν αναγνωρίζονται σαν Ο.Π.Α.Π. Αμυνταίου οι οίνοι: Ερυθρός ξηρός, Ροζέ αφρώδης, Ροζέ ξηρός και ημίξηρος και Ερυθρός ημίγλυκος. Το Ξινόμαυρο αποτελεί ποικιλία ζωηρή και παραγωγική, η οποία στην περιοχή του Αμυνταίου, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, ωριμάζει αργά και μερικές φορές ατελώς, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στις αμπελουργικές περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης.
 Επισκέψιμα Οινοποιεία: 
• Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, τηλ:23860.22258, Αμύνταιο
• «Κτήμα Άλφα», τηλ: 23860.20111&20133-4, 2ο χιλ. Αμυνταίου-Αγίου Παντελεήμονα, Αμύνταιου
• Οινοποιία «Βεγορίτης Α.Ε.- Ιωάννης Μπουτάρης», 23860.61185& 61120, Άγιος Παντελεήμονας, Αμυνταίου
ΞΙΝΟ ΝΕΡΟ
Από την αρχαιότητα γίνονταν αναφορές στα φυσικά ανθρακούχα νερά της περιοχής. Σήμερα το «ξινό νερό» του Νομού Φλωρίνης είναι πασίγνωστο ως κορυφαίο και μοναδικό προϊόν. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές του χωριού εμφιαλώνονται στο τοπικό εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης, Κύρια χαρακτηριστικά του νερού είναι η διαύγεια και η περιεκτικότητα σε ιχνοστοιχεία μετάλλων ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου, απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα οφείλεται η καθαρότητα και η ιδιαιτερότητα της γεύσης του νερού. Το Ξινό Νερό επιπλέον ανήκει στην κατηγορία των ιαματικών πηγών.
Με την υπαγωγή της Κοινότητας στον διευρυμένο Δήμο Αμυνταίου από 01/01/1999 μετατράπηκε σε Αμιγή Δημοτική Επιχείρηση. Η εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τα διευθυντικά της στελέχη και εποπτεύεται από Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμυνταίου. Η επιχείρηση εμφιαλώνει το φυσικό μεταλλικό ξινό νερό καθώς και αεριούχα αναψυκτικά όπως λεμονάδα, πορτοκαλάδα, γκαζόζα, βυσσινάδα και σόδα όλα σε γυάλινες φιάλες.
ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΛΙΚΕΡ
Από το 1932, που ιδρύθηκε το πρώτο επαγγελματικό εργαστήριο παρασκευής γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων και πελτέ από τα τοπικά φρούτα  μέχρι σήμερα, τα γλυκά κουταλιού της Φλώρινας απέκτησαν πανελλήνια φήμη και ζήτηση.
Τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά κουταλιού παράγονται από φράουλες, βύσσινα, κεράσια, δαμάσκηνα, κολοκύθα κ.α. Από τα ίδια φρούτα, από τα καρύδια και τα κάστανα της περιοχής παράγονται επίσης τα ανάλογα λικέρ. Ο επισκέπτης μπορεί να τα προμηθευτεί από τις τέσσερις βιοτεχνίες που λειτουργούν στην πόλη και από τον Συνεταιρισμό Γυναικών του Νυμφαίου (τηλ. 23860-31117).
Ο Εκπολιτιστικός – Μορφωτικός Σύλλογος Λιμνοχωρίου διοργανώνει τη «Γιορτή ψαριού» κάθε χρόνο με το άνοιγμα της λίμνης στα μέσα Ιουνίου στην παραλία της λίμνης Zάζαρη, κοντά στο Δημοτικό Σχολείο Λιμνοχωρίου. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων και παραδοσιακό γλέντι, κατά της διάρκεια της οποίας ο σύλλογος του Λιμνοχωρίου μοιράζει στον κόσμο ψάρια και τοπικά εδέσματα. Ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας πραγματοποιεί ενημέρωση για το οικοσύστημα της λίμνης, ενώ πραγματοποιείται διαγωνισμός ερασιτεχνικού ψαρέματος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.