ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 7 Αυγούστου 2016

Σαντορινιά άνυδρη ντομάτα και η ιστορία της



Τομάτα! 
Η άνυδρη σαντορινιά ντομάτα είναι ένα από τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα του νησιού. 
Το προϊόν αυτό έχει έρθει από την Ιταλία κατά την εποχή, που το νησί το κατείχαν οι Ενετοί.

Κατά κανόνα τους παλαιότερους καιρούς, αλλά και σήμερα σε ελάχιστο βαθμό, πριν φυτευτεί το χωράφι, ζευγαρίζεται με τον παραδοσιακό τρόπο και στη συνέχεια κατά το μήνα Φλεβάρη  αυλακώνεται ή φτιάχνονται τα ανάλογα λακκάκια με την "αξίνη" τσάπα, για τη σπορά του. 
Οι αποστάσεις των ανέρχονται στα 40 εκατοστά περίπου. 


Όταν ανοίξουν τα φυτά και φθάσουν τα 10 με 15 εκατοστά τότε αρχίζει το άριωμα και βουλώχωμα των φυτών, αφήνοντας μόνο τρις ρίζες από αυτά.


Η ντοματιές ανάλογα με την "ανεδοσά" υγρασία και το κόπρισμα του εδάφους το ύψος τους κυμαίνεται από 30 έως και 50  εκατοστά περίπου.


Στη συνέχεια ακολουθεί η ανθοφορία από αστεροειδή κίτρινα λουλουδάκια, τα οποία σταδιακά μεταβάλλονται σε μικρά και πράσινα μπαλάκια.


Τότε ακολουθεί το θειάφισμα και μετά από αυτό και σε μια βδομάδα περίπου, το άνυδρο χωράφι στολίζεται από μικρά και κόκκινα μπαλάκια....


Οι παλιοί αγρότες έλεγαν. Μόλις μπει ο μπογιατζής (ο θειαφιστής) στο κτήμα σε μια βδομάδα θα δούμε τη κόκκινη ντομάτα.


Η συγκομιδή γίνεται από Ιούνη μέχρι τις και τέλος του Ιούλη. 


Η γεύση της, κάτι περισσότερο από γευστική και αυτή η γλύκα της, οφείλεται στο άνυδρο έδαφος, το οποίο δροσίζεται από την νυκτερινή και πρωινή υγρασία.


 Με τη συγκομιδή της  τότε αρχίζει και η διαδικασία της παρασκευής του "μπελτέ" ντοματοπουλτού. 


Παλιά οι ντομάτες μεταφέρονται σε ανάλογους χώρους  "κάναβες του μπελτέ".


 Εκεί υπάρχει μια μεγάλη σκάφη χωρισμένη σε δύο μέρη. Στο δεξιό της υπάρχει μια ξύλινη χοάνη με ένα οδοντωτό κύλινδρο και μια ξύστρα. Στο αριστερό μέρος υπάρχει ένα στερεωμένο σουρωτήρι.       


Οι ντομάτες ρίχνονται στην ξύλινη σκάφη από τη χοάνη, μέσα στην οποία έριχναν σαράντα έως και εξήντα οκάδες ντομάτα. 


Ο εργάτης κινεί τη χειρολαβή του οδοντωτού κυλίνδρου οι οποίες συνθλίβονται και κατά συνέπεια πολτοποιούνται


πέφτοντας στη ξύστρα και από κει στη σκάφη, αφαιρώντας   τα φλούδια και στη συνέχεια μπαίνουν στο μάγκανο.


Τότε ο πολτός  σουρώνεται για να φύγουν οι σπόροι. Έτσι στο άλλο μέρος της σκάφης υπήρχε ο καθαρός χυμός της  ντομάτας. 


Μετέπειτα τον βάζουν σ΄ ένα μεγάλο καζάνι και αρχίζει το βράσιμο.


Στη συνέχεια τον βάζουν σε ρηχά ξύλινα σκαφίδια τα οποία βρίσκονται πάνω στις ταράτσες, και μετά από δυο τρεις μέρες γίνεται η μεταφορά του στις «πόρτες» μεγαλύτερα ξύλινα σκαφίδια και όταν έκριναν πως ο πολτός ήταν κατάλληλος, τον έβαζων σε μεγάλα βαρέλια  «βούτες» ο οποίος ήταν έτοιμος  για το εμπόριο.


Σήμερα ο τρόπος της επεξεργασίας του έχει εξιχρονιστεί τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.


   Επίσης άλλος τρόπος επεξεργασίας της ντομάτας είναι και η λιαστή διαδικασία της, η οποία σήμερα έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες του αγώνα μέσα  από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.


  Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη



   Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη



Κλικ εδώ. Φθιάχνω το δικό μου Μπελτέ 







Κλικ εδώ. Τοματοπολτός Σαντορίνης, από την μικρόκαρπη και άνυδρη τομάτα της Σαντορίνης!

 



 



 

  Κλικ εδώ! Μάζεμα άνυδρης σαντορινιάς αλλά και πεντανόστιμης ντομάτας!!! 

 



 



 



  Κλικ εδώ! Φυτεύω σαντορινιά ντομάτα, κολοκύθι, κατσούνι, άνυδρα παραδοσιακά προϊόντα Σαντορίνης





 



 



Κλικ εδώ! Φύτευμα Σαντορινιάς άνυδρης Ντομάτας, από τον Ματθαίο Καραμολέγκο



 



 



Κλικ εδώ! Σαντορινιό ντοματάκι

 

 

 

 

 Κλικ εδώ! Η τομάτα της Σαντορίνης...!

 




http://giannisargyros.blogspot.ae/






Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.