ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Οι τύποι καβουρδίσματος του καφέ

  Στην εποχή της εξειδίκευσης η ανάπτυξη των specialty coffee shops μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε επιτέλους καλό καφέ. Και τι σημαίνει καλός καφές; Ποικιλία, καβούρδισμα, παρασκευή.

Το καβούρδισμα αποτελεί έναν από τους 3 πιο σημαντικούς παράγοντες για την παρασκευή ενός καλού καφέ. Η διαδικασία του καβουρδίσματος αναλύθηκε εδώ. Πόσο σημαντικός είναι όμως ο τύπος καβουρδίσματος που θα επιλέξει ο ψήστης;

Το ελαφρύ καβούρδισμα αποδίδει ανοιχτόχρωμους κόκκους καφέ σχεδόν χρυσοκίτρινους που χαρακτηρίζονται από οξύτητα και απουσία ελαίων. Αυτό σημαίνει πως το γευστικό τους προφίλ αναδεικνύει κυρίως την ποικιλία και την καταγωγή του καφέ. Τα χαρακτηριστικά εδώ προέρχονται καθαρά από τον καφέ και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται στη γευσιγνωσία καφέ γνωστή και ως cupping.
Το μεσαίο καβούρδισμα αποδίδει πιο σκούρους σε χρώμα κόκκους από ότι το ελαφρύ, που σχεδόν είναι καφέ. Τα έλαια κάνουν την εμφάνιση τους μαζί με το καβούρδισμα ενώ το αποτέλεσμα είναι μια ισορροπημένη γεύση με χαρακτηριστικά που προέρχονται από τον καφέ αλλά και νότες από το ψήσιμο που αποδίδουν ξηρούς καρπούς καθώς η οξύτητα μειώνεται και το σώμα αυξάνει.
Το έντονο καβούρδισμα αποδίδει αρκετά σκούρους κόκκους, σχεδόν βαθύ καφέ έως μαύρο χρώμα, που χαρακτηρίζονται από την έντονη παρουσία του ψησίματος και των ελαίων που έχουν πλέον αναδειχθεί. Στο έντονο καβούρδισμα η ποικιλία του καφέ διακρίνεται δύσκολα ενώ αυτό που υπερισχύει είναι το ψήσιμο και τα αρώματα που απορρέουν από αυτό όπως της σοκολάτας, του καπνού και των ψημένων ξηρών καρπών σε ένα πιο πλούσιο σώμα με μικρότερη οξύτητα.
Ο τύπος του καβουρδίσματος αναδεικνύει διαφορετικά χαρακτηριστικά και η επιλογή εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του λήπτη αρκεί να γνωρίζει τι επιθυμεί και τι τον ευχαριστεί. 


Χάρης Τζαννής

Fnl-guide.comTό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.