ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ



Σε έκταση είναι ο  μικρότερος νομός της χώρας. Συνορεύει με το νομό Λάρισας, το νομό Κοζά­νης και το νομό Ημαθίας και ανατολικά βρέχε­ται από τον Θερμαϊκό κόλπο. Χαρακτηρίζεται ως πε­δινός νομός, αλλά εδώ δεσπόζουν δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, ο Όλυμπος και τα Πιέρια. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την παραλία της Κατερίνης, το πανέμορφο κάστρο του Πλαταμώνα και τις Αλυκές Κίτρους με τον πολύ σημαντικό υδροβιότοπο.


Στα ορεινά γραφικά χωριά επικρατούν τα εδέσματα με βάση το κρέας, οι πίτες, τα τυροκομικά και τα χορταρικά. Στα παράλια, απολαύστε οπωσδήποτε μερικά πιάτα με μύδια και ψάρια, καθώς και φρέσκα φρούτα, όπως ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα και κράνα. Πριν φύγετε κι εφόσον είναι η εποχή τους (δηλαδή, γύρω στον Αύγουστο), αγοράστε φρέσκα φουντούκια, τα οποία στην Πιερία καλλιεργούνται συστηματικά και είναι πεντανόστιμα.
Όλυμπος: συμπυκνωμένη γαστρονομική απλότητα
Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με τις μυθικές κορφές του να στεγάζουν την κατοικία των θεών. Η περιοχή φημίζεται για τα τυροκομικά προϊόντα της, φέτα, γκίζα και κατσικίσιο τυρί, αλλά και για τα υπέροχα κρεατικά της.
Παντού υπάρχουν στημένες ψησταριές που σας καλούν να απολαύσετε προβατίνα ή γίδα ψητή, κοντοσούβλι ροδοψημένο και λαχταριστά παϊδάκια.
Το χειμώνα, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε γίδα ή τράγο βραστό, τηγανιά με πράσα και χοιρινό, τηγανητά μανιτάρια του δάσους σβησμένα με ξίδι, ή λάχανα (άγρια χόρια) αργομαγειρεμένα με τρυφερό κατσικάκι, τραγανούς αυγοκεφτέδες. Το καλοκαίρι, τα τρυφερά κολοκυθάκια από τους μπαξέδες βράζονται και σερβίρονται περιχυμένα με αραιή ζεστή σκορδαλιά.
Η παράδοση της περιοχής δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και το πιο εύκολο και χορταστικό φαγητό της βόρειας Ελλάδας: τις πίτες. Ζουμερές χορτόπιτες με άγρια χόρτα, πρασόπιτες, κρεατόπιτες με γίδα ή τράγο ανακατεμένο με τραχανά και τυρί, κολοκυθόπιτες, «χτυπητή» τυρόπιτα (ένα είδος φουσκωτού και πικάντικου ψωμιού).
Τελειώνοντας το φαγητό σας, οι ντόπιοι θα σας φιλέψουν γλυκό του κουταλιού συκαλάκι ή μήλο ή άγριο καρπούζι, καθώς κι ένα ποτηράκι αρωματικό κόκκινο λικέρ από κράνα.
Κατηφορίζοντας προς τα παραλία και το Λιτόχωρο, έχετε αμέσως μπροστά σας την επιλογή ενός φρέσκου ψαριού. Η περιοχή φημίζεται για τις λευκόσαρκες και νόστιμες μουρμούρες, τις γλώσσες, τα κεφαλόπουλα και τις τσιπούρες.
Απολαύστε τη φρεσκάδα ενός ψαριού που έχει σιγοψηθεί πάνω σε κάρβουνα. Εξίσου ενδιαφέρουσα προσέγγιση είναι και το πάντρεμα αυτών των ψαριών με χορταρικά και λαχανικό. Η πυκνή γεύση του αυγολέμονου ταιριάζει πολύ με τη λιπαρή σάρκα της τσιπούρας. Κλασικές συνταγές είναι επίσης τα τηγανητά κεφαλόπουλα και οι γλώσσες περιχυμένες με πυκνόρρευστη σάλτσα με βάση το ελαιόλαδο, το αλεύρι και την ντομάτα.
Μύδια Πιερίας
Η ανάμειξη του γλυκού με το αλμυρό νερό στην περιοχή ευνοεί την ανάπτυξη των καλλιεργειών και κυρίως της μυδοκαλλιέργειας, η οποία αντιπροσωπεύει το 90% περίπου της συνολικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Τα καλλιεργημένα μύδια Πιερίας είναι γνωστά για το ιδιαίτερα νόστιμο κρέας τους και τη φρεσκάδα τους. Καταναλώνονται συνήθως τηγανητά ή σαγανάκι ως μεζές, καπνιστά, παστά ή κονσερβοποιημένα, αλλά και μαγειρευτά με ρύζι, μυδοπίλαφο ή πατάτες.

http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.