ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Κουζίνες της Ελλάδας - Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ



Πλούσια και φημισμένη η γαστρονομία της Κομοτηνής, αλλά και ολόκληρου του νομού Ροδόπης περιλαμβάνει στοιχεία και συνταγές από το πολιτισμικό μωσαϊκό των κατοίκων της. Εδώ θα απολαύσετε φαγητά τα οποία προέρχονται όχι μόνο από τη Θράκη, αλλά και από τον Πόντο, την Ανατολική Ρωμηλία, την Καππαδοκία, την Αρμενία, την Τουρκία, τους Σαρακατσάνους, τους Πομάκους και τους Ρωμά.



Περπατώντας τους δρόμους και τα σοκάκια της Κομοτηνής, η βόλτα μετατρέπεται σε περιπλάνηση στο παρελθόν. Ένα συναρπαστικό ταξίδι σε διαφορετικούς πολιτισμούς, μιναρέδες, νεοκλασικά αστικά σπίτια, γραφικά καφεκοπτεία, μαγαζάκια με ζαχαρώδη (σουτζούκ λουκούμ, γλυκά στραγάλια, χαλβάδες) μπουγατσατζίδικα, μεζεδοπωλεία που σερβίρουν ούζο και τσίπουρο με αχνιστές σαρδέλες αλλά και αϊράνι, βυζαντινά τείχη επιβλητικές εκκλησίες, παλαιά ζυθεστιατόρια, μπαχαριτζίδικα με εξωτικά ανατολίτικα μείγματα, αποξηραμένα φρούτα (κεράσια, μικροσκοπικά μήλα, χουρμάδες, βερίκοκα), χοιρινό λαχανιά, πίτα πατάντικ (πατατόπιτα).
Σε όλη τη Θράκη την παραμονή των Χριστουγέννων ετοιμάζουν την μπάμπω Χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο πνευμόνι και λίγο συκώτι. Αν δεν ήταν αρκετό, πρόσθεταν και λίγο ψιλοκομμένο χοιρινό, ρύζι ή πλιγούρι.
Σήμερα στη Ροδόπη, ιδιαίτερα τις ημέρες των Χριστουγέννων, μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη από όλα τα κρεοπωλεία. Προμηθευτείτε επίσης εξαιρετικά χοιρινά και μοσχαρίσια λουκάνικα και πέταλα, παστρουμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό, και καβουρμά σκέτο ή εμπλουτισμένο με πράσο.
Ο καβουρμάς μοιάζει λίγο με πηχτή, αλλά έχει πιο συμπαγή υφή και ελάχιστο ζελέ. Φτιάχνεται σε κυλινδρικά μπαστούνια μήκους 20-30εκ. και πλάτους 4-9εκ. Πωλείται ολόκληρος ή συσκευασμένος αεροστεγώς σε κομμάτια των 200-300γρ.
Ονομαστό ποντιακό φαγητό, το «κεσκέκ με κοσάρες», το οποίο τρώγεται τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και γίνεται με κότα και στάρι αποφλοιωμένο. Με στάρι γίνεται και ο καντουμάς, ο οποίος συνδυάζει δημητριακά και όσπρια, καθώς περιλαμβάνει και σκούρα φασόλια, ενώ από πάνω συμπληρώνεται με ελαφρά τσιγαρισμένο κρεμμύδι. Χαρακτηριστικό φαγητό της Ανατολικής Ρωμυλίας, οι σουβάν κεφτέδες οι οποίοι περιέχουν κύμινο, κρεμμύδια ζεματισμένα σε καυτό νερό, αυγά χτυπημένα και ψήνονται στον φούρνο.
Ονομαστά είναι ο παστουρμάς και τα λουκάνικα της Καππαδοκικής κουζίνας, που γίνονται από βοδινό ή ανάμεικτο με χοιρινό κρέας και πολλά μπαχαρικά κύμινο, μαύρο και κόκκινο πιπέρι και καυτερό μπούκοβο, ενώ το σοχούμι είναι ένα είδος λεπτού φύλλου πίτας με γέμιση ό,τι βρίσκεται στο σπίτι και κατόπιν τυλίγεται σαν ρολό. Πρόκειται για ένα χορταστικό σάντουιτς, το οποίο στις νηστείες γεμίζεται με πατάτες ή βραστά λαχανικά.
Οι Σακατσάνοι διακρίνονται για τα τυροκομικά τους προϊόντα. Φημισμένο στην Κομοτηνή είναι το σαρακατσάνικο τυρόψωμο, αλλά και η κουλορόπιτα η οποία όμως, είναι απαραίτητη τόσο η νόστιμη σαρακατσάνικη φέτα όσο και η δεξιοτεχνία της νοικοκυράς στο άνοιγμα του φύλλου.
Από τα σημαντικότερα Πομάκικα φαγητά είναι το «αντάκ»«Αντάκ»  σημαίνει τάμα, και γίνεται με κρέας βραστό και ρύζι μαγειρεμένο στο ζουμί του. Προσφέρεται σε 7 ή 9 πρόσωπα για την εκπλήρωση του τάματος. Ικανοί έμποροι, με έντονη παρουσία στο παζάρι της πόλης, είναι οι Ρωμά. Αρκετοί κατοικούν και σήμερα στη συνοικία Καλκάντζα. Εκεί βρίσκονται και τα παλιά Σφαγεία της Κομοτηνής, όπου συνήθιζαν να αγοράζουν φθηνά ποδαράκια τα οποία μαγείρευαν με κρεμμυδάκια κοκκάρι και άσπρα ξερά φασόλια, όταν δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν κρέας.
Στη Θρακιώτικη κουζίνα ανήκει το «μισίσκολο». Πρόκειται για το κρέας του χοίρου το οποίο αλάτιζαν και φύλαγαν στην άρμη στα κιούπια για καιρό, όταν ξεχώριζαν τα κομμάτια στα χοιροσφάγια. Ήταν συμπλήρωμα στη φτωχική φασολάδα, στα πράσα ή τα λάχανα που νοστίμιζαν με μαύρο και κόκκινο πιπέρι, γλυκό και καυτερό. Από τα χοιρινά έπαιρναν και τις τσιγαρίδες, τις οματιές και τα λουκάνικα, καθώς και τον καβουρμά ο οποίος σερβίρεται σε αρκετά εστιατόρια της πόλης. Παραδοσιακό φαγητό και οι τζιγεροσαρμάδες με αρνίσια συκωτάκια. μαγειρεμένα με κρεμμυδάκια, άνηθο και μαϊντανό, ανακατεμένα με ρύζι και τυλιγμένα σε αρνίσια σκέπη, αλλά και το πασχαλιάτικο γεμιστό αρνάκι με ρύζι εντόσθια και διάφορα μυρωδικά.
Πίτες τυρόπιτες, σπανακόπιτες, ρυζόπιτες, σουσαμόπιτες, γαλατόπιτες, ρυζόπιτες, στριφτόπιτες γλυκές ή με τυρί και βέβαια, τα σαρακατσάνικα τηγανόψωμα.
Ο κόκκινος τραχανάς, ένα είδος ζυμαρικού το οποίο γίνεται στο χέρι και περιέχει αυγά, γάλα, αλεύρι ή σιμιγδάλι, είναι και πολύ διαδεδομένος.Το χρώμα του το οφείλει στον εμπλουτισμό της κύριας ζύμης με κόκκινη πιπεριά ή ντομάτα. Υπάρχει και πράσινος με κολοκύθι τριμμένο.
Το φαγητό σας θα συνοδεύσετε με τα περίφημα μαρωνίτικα κρασιά.
Σε κάθε γωνία, σε κάθε δρομάκι θα πέσετε πάνω σε κάποιο μαγαζί που με φαρδιά και πλατιά γράμματα θα γράφει «ζαχαρώδη και λουκούμια». Όλη η πόλη καταναλώνει τόνους από αυτά τα γλυκίσματα μαζί με τον καφέ-ελληνικό ή τούρκικο, δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι με παχύ καϊμάκι.
Παντού θα βρείτε λουκούμια όλων των γεύσεων: σουτζούκ λουκούμ (λουκάνικο λουκούμι) με επικάλυψη καρύδας ή σουσαμιού, χαλβά σκέτο ή με φιστίκι, καραμέλες. Το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό της Κομοτηνής είναι καρύδια περασμένα σε σπάγκο, βουτηγμένα σε λουκούμι, με μούστο. Το ραχάτι λουκούμ είναι λουκούμι με βατόμουρο, με ινδοκάρυδο, με αμύγδαλο ή καρύδι ή και με σοκολάτα, φρεσκοαλεσμένο ταχίνι από λευκό ή καβουρντισμένο σουσάμι και σουσαμέλαιο, που ήταν κάποτε η βασική μαγειρική λιπαρή ουσία.
Τριών ειδών μηχανές δουλεύουν μέρα νύχτα στην Κομοτηνή, εκείνες που καβουρντίζουν τον καφέ, εκείνες που συνθλίβουν το σουσάμι κι αυτές που ψήνουν τα στραγάλια. Στραγάλια μαλακά και αφράτα σαν γλύκισμα, αραδιασμένα σε τεράστια ζεμπίλια ή τσουβάλια, άλλα γλυκά με επικάλυψη ζάχαρης, άλλα πικάντικα με πάπρικα. Όπως και να το δοκιμάσετε μαζί με τους μεγαλόσπερμους ηλιόσπορους, θα σας συντροφέψουν στο ταξίδι του γυρισμού. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το παστέλι με στραγάλια.
Δεν θα παραλείψετε να δοκιμάσετε το διάσημο σουτζούκ λουκούμ, με τα ολόκληρα καρύδια, τα αφράτα στραγάλια, αλμυρά ή γλυκά, τον μυρωδάτο φρεσκοκαβουρδισμένο χαλβά, σαραγλί, σάμαλι, μπακλαβάδες, τουλούμπες και τουλουμπάκια στα ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Εδώ πρέπει να δοκιμάσετε κάποια ανατολίτικα γλυκά. Γκελίν μποχτσά (ο μποχτσάς της νύφης): φύλλο, κρέμα και φρέσκο βούτυρο. Σεκερπαρέ: Σιροπιαστό πολίτικο από σιμιγδάλι και φιστίκι Αιγίνης. Ντιλμπέρ ντουτάι: (τα χείλη της καλλονής): φύλλο, καρύδι και φρέσκο βούτυρο. Χανούμ μπορέκ (η πίτα της κυρίας): φύλλο και φρέσκο βούτυρο με κρέμα ή σοκολάτα. Φαρούκ: Φύλλο σφολιάτα με γέμιση σοκολάτα, πραλίνα και καρύδι. Μπανιέμ εζμεσί (αμύγδαλο κοπανισμένο): αμύγδαλο κοπανισμένο με ζάχαρη (σκέτο, σοκολάτας ή φράουλας). Πλάκα σοκολάτα: χειροποίητη κουβερτούρα, με φρεσκο-καβουρδισμένα αμύγδαλα. Καζάν ντιμπί (ο πάτος του καζανιού): πολίτικη κρέμα από γάλα, καμένη στον πάτο. Ταούκ κιοξού (στήθος κοτόπουλο): πολίτικη κρέμα από γάλα, με στήθος κοτόπουλο. Εκμέκ κανταΐφι: κρέμα με σιροπιασμένο κανταΐφι και σαντιγί. Κεσκούλ: πολίτικη κρέμα με αμύγδαλα. Σουτλάις: πολίτικη κρέμα με ρύζι φούρνου.

http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.