ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ



Πολυσυλλεκτική, πολύοσμη και πολύ-πολύ νόστιμη η πολυώνυμη κουζίνα της Θεσσαλονίκης με εντυπωσιακή γκάμα γλυκών και φαγητών.

Καθένα από αυτά αποτελούν γευστικές μνήμες των ανθρώπων, που δέχτηκε στην αγκαλιά της, με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, συνήθειες ήθη και έθιμα.
Είναι ο τόπος που αρμονικά συνένωσε, την Βυζαντινή κουζίνα με την Εβραϊκή, την υπέροχη μαγειρική της Ανατολής και την ντόπια παραδοσιακή (κουζίνα), δημιουργώντας μια μοναδική σε γευστικό πλούτο και φαντασία ποικιλία συνταγών. Έτσι γεννήθηκε η Κιμπάρικη κουζίνα που καθιέρωσε την Θεσσαλονίκη ως Μητρόπολη της γεύσης.
Χρησιμοποιεί όλα τα προϊόντα του νομού και όχι μόνο. Δημητριακά, ελιές, λάδι, κρασί, όσπρια, ρύζι, φρούτα, κηπευτικά, πλούσια γαλακτοκομικά, κρεατικά και ψαρικά, όπου αραδιασμένα βρίσκονται στις δύο μεγαλύτερες αγορές της Μοδιάνο και Καπάνι που φροντίζουν χρόνια τώρα για το «Ευ Μαγειρεύειν» της όμορφης Θεσσαλονίκης, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη με την γοητεία τους κα την μοναδική ατμόσφαιρά τους.
Το Καπάνι ή «κοιλιά της Θεσσαλονίκης» είναι η παλαιότερη υπαίθρια αγορά της πόλης. Επί Τουρκοκρατίας λεγόταν Ουν Καπάνι, που σημαίνει «αλευραγορά».
Μοδιάνο. Χτίστηκε το 1922 από τον Ελί Μοδιάνο και βρίσκεται στο κέντρο της παλαί ποτέ Εβραϊκής γειτονιάς, με την χαρακτηριστική αετωματική πρόσοψη και την γυάλινη οροφή.
Στις δύο αυτές αγορές χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης, με κάθε λογής μπαχαρικά, με έντονες μυρωδιές, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο, πιπέρι, κάρδαμο, κάρυ με πρωταγωνιστή το καυτερό μπούκοβο (αγαπημένο των Θεσσαλονικιών) κ.ά.
Βότανα με αρώματα του βουνού ρίγανη, θρούμπι, φασκόμηλο, αρμπαρόριζα, δεντρολίβανο, λεβάντα.Τουρσιά, ελιές, αποξηραμένα φρούτα, θησαυροί γεύσεων.
Κουρτίνες αλλαντικών που κρέμονται μπροστά από τους πάγκους. Διάσημα τα σουτζούκια, έντονη η μυρωδιά του παστρουμά σε «τραβάει από το μανίκι». παραδοσιακά λουκάνικα, πικάντικα σαλάμια, καπνιστό χοιρινό κ.ά.
Σε μόνιμη βάση βρίσκονται τα τυριά, ντόπια και εισαγωγής, ώριμα, γλυκά και πικάντικα.Νόστιμες γραβιέρες, μαλακό μανούρι, πικάντικο τοπικό κασέρι Σόχου.
Σαρακατσάνικο τυρί γίνεται από 100% γάλα κατσίκας στην ζύμωση του οποίου προστίθεται εκχύλισμα από καυτερή πιπεριά για ειδικούς ουρανίσκους.
Μπάτζος μαστιχωτός για σαγανάκια, φέτα, με ελαφρά πικάντικη γεύση, κλασσική αξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Γιαούρτη Δορκάδος, ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο τοπικό προϊόν, παρασκευάζεται στην περιοχή της Δορκάδος. Την συνταγή του έφεραν οι πρόσφυγες από την Σκλύβρια της Ανατολική Θράκης. Παράγεται ανελλιπώς από την έλευση των προσφύγων μέχρι σήμερα κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Χαράματα γεμίζουν οι πάγκοι στις στοές των αγορών με ολόφρεσκα ψάρια και οστρακοειδή από την μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα την Μηχανιώνα.Ψιλό γαύρο, μπαρμούνια, μπακαλιαράκια, σαλάχια, γαλέοι, ρίνες, βάνο, πεσκαρδίτσα, μύδια, γαρίδες, κυδώνια κ.ά.
Η σκεπαστή αγορά φιλοξενεί ελάχιστα πια κρεοπωλεία με πατσά, ποδαράκια, μοσχαρίδια, εντεράδες, γλυκάδια, κρεατικά της περιοχής και εκλεκτά κυνήγια. Ό,τι εκλεκτότερον είναι αυτά τα προϊόντα με τα οποία μαγείρευαν οι παλιοί και οι σημερινοί Θεσσαλονικείς. Η μερακλίδικη μαγειρική τους απλή, γευστική και νόστιμη με ξεχωριστά πιάτα.
Κοκκινιστό κρέας με κατάλευκο πουρέ μελιτζάνας (χουνκιάρ), κουνέλι με καϊμάκι, μοσχάρι κοκκινιστό, με πιπεριές και ξινόκρεμα, σούπα βοδινού με λαχανικά, κεφαλάκια πουλιών (κους-μπασί), σουτζουκάκια (βομβίδια), λαχανοντολμάδες με κανέλα και σταφίδα, κοτόπουλο με καρύδια, γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα, ντολμαδάκια, ρύζι με κουκουνάρια, κότα γεμιστή, κυδώνια γεμιστά με κιμά, αρνίσιος γύρος, μερακλίδικες εντεράδες και λαδερά.
Πατσάς, το πιάτο που τραβάει από τη μύτη εδώ και χρόνια τους καλοφαγάδες. με την χαρακτηριστική μυρωδιά με μπούκοβο, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Θεσσαλονίκης.
Αχνιστά ψάρια και θαλασσινά μαγειρεμένα σε λίγο νερό μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ενίοτε με λεμόνι και φυσικά λίγο από το αγαπημένο των Θεσσαλονικιών, την καυτερή τσούχτρα, μυδοπίλαφο,γαρίδες σαγανάκι μπακαλιάρος μαγειρευτός με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν.
Τα γλυκά της Θεσσαλονίκης, φερμένα με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, έγιναν το Σήμα Κατατεθέν της πόλης.
Τα σιροπιαστά είναι σίγουρα από τις πρώτες γλυκειές επιλογές που κάνει κάποιος εδώ, μπακλαβάς, κουρκουμπίνια, ραβανί, σάμαλι, τουλουμπάκια, σεκέρ παρέ, ισλί.
Κρέμες επίσης από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια, μαχλέπι, καζάν ντίπι.
Παγωτό καϊμάκι αυθεντικό, μαστιχωτό με κολλώδη υφή και έντονη γεύση.
Τρίγωνα Πανοράματος, πασίγνωστα και αγαπημένα τα κλασσικά πια, σιροπιαστά τριγωνάκια, με τραγανό φύλλο και αφράτη κρέμα.
Τσουρέκια αφράτα και μυρωδάτα με γέμιση ή μη κερδίζουν επάξια την θέση τους στην γλυκειά παλέτα της πόλης.
Αυθεντικές λιτές γεύσεις αλμυρές ή γλυκειές οι μπουγάτσες Θεσσαλονίκης, με πιπεράτο μαλακό τυρί ή με φρέσκια κρέμα και πασπαλισμένη κανέλα. Κουλούρι Θεσσαλονίκης, παραδοσιακό κλασσικό σησαμένιο ή γεμιστό, απλά υπέροχο.
Η μύηση στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης γίνεται μέσα από τις γεύσεις του δρόμου σε τραπέζια γεμάτα μοσχοβολιστές νοστιμιές. Προσφέροντας ότι τραβά του καθενός η όρεξη.
Στα ουζάδικα- μεζεδοπωλεία, διδάσκουν τί θα πει μερακλίδικο πιάτο με τους φημισμένους και εξαιρετικούς μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο και το ούζο.
Όλα τα Αλίπαστα, αντσούγιες, κολιοί, λακέρδα, σαρδέλες, μαρινάτοι γαύροι, λάχανο τουρσί με καυτερό μπούκοβο, πιπεριές, ελιές αλμυρά και πιπεράτα τυριά, τηγανισμένη αθερίνα, γαρίδες, σαγανάκι μελιτζάνα ψημένη στα κάρβουνα αλλά και καπνιστό χοιρινό, σουτζουκάκια, παστρουμά.
Αγαπημένοι προορισμοί των κατοίκων και επισκεπτών για τα κιμπαρικα εδέσματα:
 Η Άνω Πόλη με την παραδοσιακή βαλκανική ιδιοσυγκρασία, ατόφιο κομμάτι της, οι ταβέρνες, τα μεζεδοπωλεία και τα παραδοσιακά καφενεία.
Τα θρυλικά Λαδάδικα συνώνυμα της νυχτερινής ζωής και του καλού φαγητού.
Η πλατεία Αγάθωνος, είναι η πλατεία των γεύσεων και της καλής παρέας.
Με πολλές διάσπαρτες ταβέρνες, οι οποίες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από πιάτα και μεζέδες συνοδεία μουσικής  και γλέντι μέχρι  πρωίας
 http://www.gastrotourismos.gr/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.