ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Όταν η Πατρινή "Τεντούρα" συναντά την Κώτικη "Κανελάδα"Σε πρόσφατο ταξίδι στην Αχαϊκή πρωτεύουσα ο φακός της kostoday δεν παρέλειψε να κάνει ρεπορτάζ με θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα από αυτά, αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει η παραγωγή και προώθηση των τοπικών προϊόντων, όχι μόνο τοπικά αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η γνωστή ''Τεντούρα" αποτελεί το κλασικό και παραδοσιακό ηδύποτο των Πατρινών και δεν λείπει από κανένα σπίτι, εστιατόριο και καφέ της πόλης. Επισκεφθήκαμε την παραδοσιακή ποτοποιία "ΧΡΥΣΑ" - Χρήστου Χρυσανθακόπουλου, που λειτουργεί από το 1895 στο κέντρο της Πάτρας και είδαμε από κοντά την διαδικασία της εμφιάλωσης της. Ο συμπαθέστατος και εξυπηρετικός Κωνσταντίνος μας είπε λίγα λόγια για την ιστορία της!

''Η ποτοποιεία μας λειτουργεί από το 1895 έως σήμερα, προσφέροντας στους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες την εκλεκτή τεντούρα και όχι μόνο, διατηρώντας μια παράδοση πολλών ετών. Ουσιαστικά είμαστε η τέταρτη γενιά, που συνεχίζει αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια. Εκτός από την τεντούρα στο κατάστημα μας υπάρχει και το ούζο, συσκευασμένο αλλά και χύμα, όπως η τεντούρα και άλλα λικέρ. Όσον αφορά το κόστος οι τιμές ξεκινούν από 3,80ευρώ η μικρότερη συσκευασία και ανεβαίνουν αναλογικά με τη ποσότητα".

Στην πατρίδα μας ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ελληνικής γεύσης, συγκαταλέγονται και τα παραδοσιακά τοπικά ηδύποτα-λικέρ. Γνωστότερα από αυτά είναι η μαστίχα Χίου, από το γνωστό μαστιχόδεντρο, που φύεται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού, το Κίτρο Νάξου, το Κουμ Κουάτ, το «χρυσό πορτοκάλι», όπως λέγεται της Κέρκυρας, η πατρινή αρωματική Τεντούρα, από απόσταγμα κανέλας και γαρύφαλλου. Σύμφωνα με την παράδοση η προέλευση της ανάγεται στον 15ο αι., ενώ οι παλαιοί την ονόμαζαν μοσχοβολήθρα», λόγω του έντονου αρώματος της, και έχει χρήση κυρίως χωνευτικού ποτού, μετά από ένα καλό γεύμα. Η τεντούρα έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ. Χρησιμοποιείται εξίσου στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ και σε κοκτέιλ ποτών.

Η εμπειρία της ξενάγησης μας ταξίδεψε στο δικό μας τοπικό προϊόν, την κώτικη κανελάδα. Το κοινό στοιχείο των δύο; η κανέλα, ενώ διαφέρουν στο ότι η κανελάδα δεν περιέχει αλκοόλη. Παρόλα αυτά, η φήμη της κανελάδας δεν έχει ταξιδέψει όσο θα πρέπε εκτός Κω. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν την ύπαρξη της. Είναι ιδιάζουσης σημασίας η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, αφού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της περιοχής και παράλληλα λειτουργούν ως μέσο ανάπτυξης ενός βιώσιμου τουρισμού για μία πιο δυναμική οικονομική δραστηριότητα.
Εκτός της κανελάδας, η Κως φημίζεται για τον τοπικό μπακλαβά και το γλυκό ντοματάκι. Το υψηλής ποιότητας και νόστιμο μέλι που παράγεται στην Αντιμάχεια, το τυρί της πόσας, το κρασί και το λάδι.
Είναι πραγματικά όμορφο όλα αυτά τα παραδοσιακά προϊόντα να αναδειχθούν και να αποκτήσουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει..γιατί είναι προϊόντα που σχετίζονται με την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

http://www.kostoday.com/


Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.