ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

10 Ουζομεζέδες για να μην το πιείτε ξεροσφύρι!






.
1)Άνυδρα ρεβίθια Χαλκιδικής   
 
Υλικά:
500 γρ. ρεβίθια, φουσκωμένα σε αλατόνερο όλη τη νύχτα
200 γρ. ρύζι Καρολίνα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2-3 φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες
γαύρο μαριναρισμένο
κρίταμα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Διαδικασία: Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά χωρίς να διαλυθούν. Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την ντομάτα και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ρεβίθια με τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να φουσκώσει το ρύζι. Βάζουμε άμεσα αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Συνεχίζουμε μέχρι να φουσκώσει το ρύζι. Σερβίρουμε τα ρεβίθια στο κέντρο ενός πιάτου. Περιμετρικά τοποθετούμε γαύρο μαριναρισμένο τουρσί και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


2)Παστουρμάς με αυγά
Υλικά
10 λεπτές φέτες παστουρμά κομμένες 4 εκ. πλάτος
3 αυγά
πιπέρι
μαϊντανό
Διαδικασία:Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και βάζουμε τον παστουρμά. Ανακατεύουμε λίγο, μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσουν χωρίς να στεγνώσουν. Σερβίρουμε αμέσως με μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


3)Γαύρος παστός
Υλικά:
1 κιλό γαύρο (ή σαρδέλα) 
αλάτι χοντρό
ξύδι
4-5 σκελίδες σκόρδο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
4 καυτερές πιπεριές (προαιρετικά)
Διαδικασία:Καθαρίζουμε τα ψάρια βγάζοντας τα κεφαλάκια και τα απλώνουμε ανοιχτά σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε αλάτι στον πάτο και προσθέτουμε το γαύρο σε στρώσεις. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνουμε αλάτι, όπως και πάνω από την τελευταία. Μετά από δεκαπέντε περίπου μέρες ξεπλένουμε το γαύρο, τον τοποθετούμε σε ένα σκεύος και προσθέτουμε αρκετό ξύδι. Σε δέκα μέρες αλλάζουμε ξανά σκεύος τοποθετώντας το γαύρο πάλι σε στρώσεις. Στον πάτο απλώνουμε ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά μία στρώση γαύρο και μαϊντανό. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Προσθέτουμε λάδι σκεπάζοντας μέχρι πάνω το γαύρο. (Οι μερακλήδες μπορούν να συμπληρώσουν με τέσσερα κερατάκια καυτερές πιπεριές στις τέσσερις γωνίες του σκεύους, καθώς έτσι θα απογειώσουν τη γεύση για να συνοδεύσουν το ουζάκι τους.) Έπειτα από λίγες μέρες –όσες αντέχετε, ακόμη και πολύ λίγες– ο μεζές σας είναι έτοιμος.


4)Χταποδοσαλάτα
Υλικά:
1 κιλό περίπου χταπόδι 
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι
2-3 φύλλα δάφνης
1-2 καρότα ολόκληρα
2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
κόκκους μαύρου πιπεριού
½ ποτήρι του νερού ξύδι και λευκό κρασί
2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους
1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
½ φλιτζάνι μαϊντανό
3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους
Διαδικασία: Καθαρίζουμε σχολαστικά την κουκούλα του χταποδιού και αφαιρούμε την πέτσα του. Φυσικά, το πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και το αφήνουμε μέχρι να βράσει και να μαλακώσει, προσθέτοντας κατά διαστήματα όσο νερό χρειάζεται. Δεν το αλατίζουμε καθόλου, καθώς οι χυμοί του είναι ήδη αλμυροί. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, αφού έχει βράσει και έχει μαλακώσει, σουρώνουμε το ζουμί και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια. Όταν κρυώσει αρκετά το ζουμί, ρίχνουμε μέσα σε αυτό το χταπόδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Αυτό ως έχει μπορούμε να το κρατήσουμε σε μια γυάλα στο ψυγείο για αρκετό καιρό. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε κύβους, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ντομάτα και το φρέσκο αγγουράκι κομμένο σε κύβους. Αρταίνουμε με ελαιόλαδο και ξύδι και σερβίρουμε. Όποιος αντέξει… Τι κρίμα να έχει μόνο οχτώ πλοκάμια!


5)Οι σουπιές της γιαγιάς Μερόπης
Υλικά:
1,5 κιλό σουπιές φρέσκες 
400 γρ. ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο
φλούδα από μισό πορτοκάλι (να μην είναι κερωμένο)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό μισού πορτοκαλιού
12 ελιές κατά προτίμηση τσακιστές
½ ποτήρι λευκό κρασί
Διαδικασία:
Πρώτα απ’ όλα, ζητάμε από τον ψαρά να μας καθαρίσει τις σουπιές, γιατί χρειάζεται πολλή υπομονή για να το κάνουμε μόνοι μας. Όταν τις πλύνουμε, φροντίζουμε να μείνει ελάχιστο μελάνι, γιατί έτσι γίνονται νοστιμότερες. Τις κόβουμε σε κομμάτια και τις σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν. Κατά τη βράση, προσθέτουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και φυσικά όσο νερό χρειάζεται. Όταν μαλακώσουν και δούμε ότι είναι έτοιμες, βάζουμε και τις ελιές και βγάζουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Το τι ακολουθεί δεν περιγράφεται!


6)Καναπεδάκια για ούζο
Υλικά:
6 φέτες χωριάτικο ψωμί 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
150 γρ. φιλέτα αντσούγιας
Διαδικασία: Κόβουμε σε λεπτές φέτες το ψωμί και το ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ κι από τις δυο μεριές μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σε μιξεράκι χτυπάμε τα υλικά ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αλείφουμε τις φέτες με αυτό το μείγμα και ύστερα προσθέτουμε από πάνω δυο φιλέτα αντσούγιας.


7) Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες Μυτιλήνης)
Υλικά:
1 κιλό κρεμμύδια μεγάλα 
½ κιλό ρύζι
½ κιλό κιμά
2 κ. σ. μαϊντανό
1 ντομάτα ώριμη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 λεμόνι
κύμινο
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία: Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα βράζουμε ολόκληρα σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν, τα σουρώνουμε και ανοίγουμε τα φύλλα τους. Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, την τριμμένη ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, λίγο ελαιόλαδο και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στη συνέχεια, παίρνουμε τα φύλλα του κρεμμυδιού ένα ένα, τα γεμίζουμε με τόση ποσότητα μείγματος ώστε να μπορούμε να τα κλείσουμε. Βάζουμε τους ντολμάδες σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και καλύπτουμε με ένα πιάτο. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 30-40 λεπτά. Σερβίρουμε με αυγολέμονο, αν θεωρούμε εαυτούς αρκετά μερακλήδες!


8)Σαρδέλες τυλιγμένες σε κληματόφυλλα
Υλικά:
25 σαρδέλες 
25 κληματόφυλλα
λάδι
1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Διαδικασία: Καθαρίζουμε καλά τις σαρδέλες, βγάζουμε όλα τα κόκαλα και κόβουμε τα κεφάλια τους. Τις πλένουμε πολύ καλά και τις τυλίγουμε με τα κληματόφυλλα μία μία. Αλείφουμε με λίγο λαδάκι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε τις σαρδέλες σε προθερμασμένο φούρνο, σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Προσέχουμε να ψηθούν και από τις δυο μεριές. Τις βγάζουμε και περιχύνουμε με λαδολέμονο. Ήρθε η μεγάλη ώρα… Μια μπουκιά σαρδέλα στο κληματόφυλλο και μια γουλιά ούζο. Μετά, γέρνουμε προς τα πίσω στην καρέκλα μας…


9)Πιπεριές γεµιστές µε τυριά
Υλικά:
25 πιπεριές κέρατα 
2 αυγά
250 γρ. φέτα
200 γρ. µυζήθρα ή κεφαλογραβιέρα
πιπέρι
αλάτι
ελαιόλαδο
Για το χυλό:
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 αυγό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ. γ. αλάτι
Διαδικασία: Αρχικά, πλένουµε µε προσοχή τις πιπεριές και τις καθαρίζουµε. Σε ένα σκεύος λιώνουµε τα τυριά και µετά προσθέτουµε τα αυγά και το πιπέρι. Χτυπάµε δυνατά για να πετύχουµε ένα πολύ καλό, οµοιόµορφο µείγµα. Γεµίζουµε τις πιπεριές µας µία προς µία, µε µια κουταλιά από τη γέµιση, αλλά όχι µέχρι πάνω, αφήνουµε λίγο περιθώριο γιατί το αυγό θα φουσκώσει. Τις κλείνουµε και τις βουτάµε µία µία στο χυλό που έχουµε ετοιµάσει (απλά ανακατεύουµε καλά τα υλικά για το χυλό). Τηγανίζουµε σε δυνατή φωτιά κι από τις δύο πλευρές µέχρι να ροδίσουν καλά.


10)Αχινοσαλάτα
Υλικά:
έναν ή περισσότερους αχινούς 
λεμόνι
Διαδικασία: Ανοίγουμε προσεκτικά τον αχινό που μόλις έχουμε βγάλει από τη θάλασσα. Αφού τον ανοίξουμε, τον πλένουμε καλά με θαλασσινό νερό και ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι. Για να γευτούμε αυτό τον εξαιρετικό μεζέ χρησιμοποιούμε κουταλάκι του γλυκού και, όπως έχετε ήδη καταλάβει, συνοδεύουμε με ένα –τουλάχιστον– ποτηράκι ούζο.

Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.
https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.