ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Τσίπουρο VS Ούζο


Σε πολλούς καταναλωτές υπάρχει μια σύγχυση. Δεν μπορούν να διακρίνουν το ούζο από το τσίπουρο. Κι αυτό γιατί και στα δύο (τουλάχιστον στην Θεσσαλία και Μακεδονία ) υπάρχει ο γλυκάνισος. Όποιες διαφορές όμως και να έχουν και τα δύο αποτελούν ιδανική παρέα που οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει με διακοπές, ανεμελιά και λαχταριστούς μεζέδες.


Τσίπουρο
Το τσίπουρο προέρχεται από το σταφύλι και παράγεται με απόσταξη των στεμφύλων σταφυλιού, μετά τη διαδικασία οινοποίησης του σταφυλιού.


Ούζο
Το ούζο, σε αντίθεση με το τσίπουρο, είναι συνήθως μόνο σε μικρό ποσοστό προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Παράγεται από
αναγνωρισμένους και ελεγχόμενους ποτοποιούς με καθαρή αλκοόλη 96% vol γεωργικής προέλευσης και γλυκάνισο ή καθαρή ανηθόλη. Σύμφωνα με την νομοθεσία πρέπει τουλάχιστον το 20% να προέρχεται από την επαναπόσταξη αλκοόλης από σταφύλια . Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μία premium κατηγορία ούζων που είναι προϊόντα 100% απόσταξης από σταφύλια. Το ούζο προέκυψε σαν ανάγκη των βιοτεχνών ποτοποιών να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση σε τσίπουρο στη περίοδο του μεσοπολέμου που και η παραγωγή σταφυλιών είχε μειωθεί ( πόλεμοι, φυλλοξήρα) .


Παρά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία το ούζο και το τσίπουρο εξακολουθούν να παραμένουν προϊόντα που διατηρούν το λαϊκό τους προφίλ.
Το ούζο, το τσίπουρο και η τσικουδιά, αλλά και η κυπριακή Ζιβανία είναι προστατευόμενα προϊόντα εντός της ΕΕ, αλλά και έναντι των τρίτων χωρών, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.


Grappa
H Ιταλική Grappa, προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, παράγεται από την απόσταξη υπολειμμάτων σταφυλιού(vinaccia) , που απομένουν μετά την παραγωγή οίνου. Στη διαδικασία απόσταξης απαγορεύεται η χρήση ζυμωμένου χυμού σταφυλιών, γιατί αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στην παραγωγή μπράντυ.
Η τελική ποιότητα του προϊόντος εξαρτάται από την ποιότητα και την ποικιλία της πρώτης ύλης.
Στην Ιταλία η grappa, χρησιμοποιείται κυρίως σαν digestivo η προστιθέμενη στον εσπρέσο για τη δημιουργία ενός caffè corretto .


Ανάλογα αποστάγματα στεμφύλων είναι τα Ισπανικά orujo, στη Σερβία Komovica η lozovača , στη Γαλλία είναι γνωστά ως marc και στην Πορτογαλία bagaceira.
Διάφορα tips
Το ούζο ανήκει στην ομάδα αποσταγμάτων με βάση το γλυκάνισο. Τα εκχυλίσματα με γλυκάνισο χρησιμοποιούνταν αρχικά για την αντιμετώπιση του στομαχόπονου και των κυκλοφορικών προβλημάτων.


Σε κάθε γνήσιο προϊόν που περιέχει γλυκάνισο, δημιουργείται γαλάκτωμα(ασπρίζει) όταν προστεθεί νερό. Αυτό συμβαίνει διότι τα αιθέρια έλαια των βοτάνων που χρησιμοποιούνται είναι αδιάλυτα στο νερό. Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου είναι η «ανηθόλη».
Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε τη χρήση πάγου στο ούζο, διότι ο πάγος δεσμεύει μεγάλο μέρος των αρωματικών χαρακτηριστικών.


Σε αντίθεση με το ούζο, το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) μπορεί να καταναλωθεί και μετά το γεύμα, ως χωνευτικό.
Τσίπουρο, ρακή και τσικουδιά παράγονται όλα με απόσταξη της φλούδας του σταφυλιού. Παραδοσιακά στη χωρική παραγωγή, το τσίπουρο παράγονταν με διπλή απόσταξη ενώ η τσικουδιά και η ρακή με μονή απόσταξη.
Ένα ποτηράκι ούζο περιέχει 120 -150 θερμίδες( αναλόγως με την περιεκτικότητα της ζάχαρης) και τους αλκοολικούς τους βαθμούς.


Μύθος ότι το χύμα τσίπουρο είναι καλύτερο! Το εμφιαλωμένο τσίπουρο παράγεται στα πλαίσια όλων των ελέγχων που υφίσταται ένα επίσημο αποσταγματοποιείο , σε αντίθεση με το χύμα τσίπουρο που παράγεται τελείως ανεξέλεγκτα και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως τύφλωση μέχρι και θάνατο.

Oύζο Άδολο
To Άδολο είναι ένα premium ούζο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Προϊόν τριπλής απόσταξης της "καρδιάς" του Ούζου Πλωμαρίου που αποστάζεται για 13 ώρες σε χειροποίητο χάλκινο άμβυκα του 1911 και αποτελεί την "καρδιά της καρδιάς" του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.
Το Άδολο έχει όψη διαυγή, κρυστάλλινη με πυκνά, έντονα δάκρυα. Μύτη καθαρή, με αρώματα μέτριας αρωματικής έντασης, γλυκάνισου, φινόκιου, χαμομηλιού και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα ημίξηρο(10γρ/λίτρο), ισορροπημένο αλκοόλ(42%), απαλής έντασης αρώματα γλυκάνισου, μαστίχας, φυτικών και γλυκών μπαχαρικών, ελαιώδη υφή μεγάλης διάρκειας και σύνθετο γλυκό τελείωμα.
Ούζο Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη
Ένα super premium ούζο, αποτέλεσμα τριπλής απόσταξης αιθυλικής αλκοόλης προερχόμενη 100% από σταφίδα. Το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004, δημιουργώντας μία καινούρια κατηγορία αποστάγματος. Η ετήσια παραγωγή του δεν ξεπερνά τις 5.000 φιάλες,
Το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη έχει όψη διαυγή, κρυστάλλινη με πυκνά, δάκρυα. Μύτη καθαρή, με αρώματα, γλυκάνισου, αποξηραμένων βοτάνων, χαμομηλιού και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο αλκοόλ(46%), απαλής έντασης αρώματα γλυκάνισου, μάραθου, φυτικών και γλυκών μπαχαρικών, ελαιώδη υφή πολύ μεγάλης διάρκειας και σύνθετο τελείωμα.

Τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο

Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή προωθώντας την παραδοσιακή τεχνογνωσία και χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία δημιούργησε το ομώνυμο τσίπουρο με γεωγραφική ένδειξη Τσίπουρο Θεσσαλίας, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όψη διαυγή, με έντονα δάκρυα. Μύτη καθαρή, με ευγενικά αρώματα άσπρων λουλουδιών, βοτάνων και πράσινου πιπεριού. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο αλκοόλ, λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών και αποξηραμένων βοτάνων, μέτρια διάρκεια και ισορροπημένο σύνθετο τελείωμα.


Berta "Bric del Gaian" Grappa di Moscato d'Asti 1999
Περιοχή:Mombaruzzo – Ιταλία
Ποικιλία:Moscato
Η ιστορία του μοναδικού αυτού οίκου ξεκίνησε το 1947 όταν ο Paolo τελείωσε τις σπουδές οινολογίας στην Alba το 1947 και άνοιξε την αποσταγματοποιία Berta στη Nizza Monferrato ενσωματώνοντας ένα κτήμα που ίδρυσε στο Casalotto di Mombaruzzo ακριβώς στήν άκρη της πόλης,ονομάζοντας το Roccanivo,όπου λειτουργεί σήμερα η αποσταγματοποιία Berta από τους γιούς του Gianfanco και Enrico.
Στα σκοτεινά κελάρια της οικογενειακής αυτής επιχείρησης στο ολοκαίνουργο αποσταγματοποιείο στο Casalotto di Mombaruzzo βρίσκονται χιλιάδες μικρά βαρέλια όπου ωριμάζουν τα εκπληκτικά αυτά αποστάγματα.
Το 2007 γιορτάζοντας τα 60 χρόνια από την ίδρυση της,η Berta προσέφερε μια θρυλική συλλογή από παλαιωμένες γκράπες για τους φίλους της που τα 60 αυτά χρόνια απολάμβαναν τα εξαιρετικά της αποστάγματα.
Η "Bric del Gaian" 1999 είναι μια από τις γκράπες αυτής της σειράς προϊόν ασυνεχούς απόσταξης που ωρίμασε για 8 περίπου χρόνια σε βαρέλια 225 λίτρων(μέτριο+ κάψιμο).Η πεμπτουσία ενός αποστάγματος που προσφέρει γενναιόδωρα έντονα πολύπλοκα ελκυστικά αρώματα λουλουδιών, φρούτων ,grapefruit και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα πλούσιο, ισορροπημένο αλκοόλ και σύνθετο τελείωμα με μακριά βανιλάτη επίγευση.Μια ποιοτική γκράπα με ισχυρή προσωπικότητα που σε γοητεύει από την πρώτη στιγμή. Αλκοόλ 45%
Τιμή:110€
ΤSIPOURO of Macedonia MΠΑΜΠΑΤΖΙΜ
Περιοχή: Αγχίαλος
Η ιστορία της αποσταγματοποιίας Μπαμπατζιμόπουλου ξεκινά το 1875 με έδρα τον Μπαλτά. Το όνομα Μπαμπατζίμ, λέγεται, ότι σημαίνει «σεβαστέ μας πατέρα» και το έδωσαν οι εργάτες του που τον αγαπούσαν απεριόριστα. Η μυστική συνταγή των αποσταγμάτων της οικογένειας μεταφέρθηκε με ευλάβεια από γενιά σε γενιά και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα.
Το τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς γλυκάνισο, έχει όψη λαμπερή, με αρκετά δάκρυα. Μύτη καθαρή, με απαλά αρώματα, αποξηραμένων βοτάνων, άγριων λουλουδιών, και μπαχαρικών. Στόμα ισορροπημένο, αλκοόλ 40%, μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα εσπεριδοειδών, βοτανικότητας, σώμα μέτριο και απαλό ισορροπημένο τελείωμα.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Περιοχή: Θεσσαλία
Ποικιλία: Μοσχάτο
Το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη έρχεται από το Κρόκιο Θεσσαλίας, όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου. Η εμπειρία δύο γενεών σε συνδυασμό με εκλεκτές πρώτες ύλες έχουν σαν αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό προϊόν πολύ καλής ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης.
Το τσίπουρο με γλυκάνισο της οικογένειας Αποστολάκη , έχει όψη διαυγή, καθαρή μύτη με κομψά αρώματα γλυκάνισου, γλυκών φρούτων, βοτάνων και λουλουδιών. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο, αλκοόλ 42,5%, ελαφριά ένταση αρωμάτων, ελαιώδης υφή και σύνθετο ισορροπημένο φινετσάτο τελείωμα μεγάλης διάρκειας.
ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ DS DISTILLERS(Διαμαντάκης – Σταματάκης)
Περιοχή: Ηράκλειο
Ποικιλία:Σουλτανίνα
Η ιστορία της τσικουδιάς στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων και η απόσταξή της είναι μια διονυσιακή τελετή. Τα σταφύλια έρχονται από ορεινούς αμπελώνες και ζυμώνονται σε κάδους για 30 περίπου ημέρες. Ακολουθεί διπλή απόσταξη όπου διαχωρίζεται η ‘καρδιά’ του αποστάγματος από τις ‘κεφαλές’ και τις ‘ουρές’.
Καθαρό, λαμπερό με έντονα δάκρυα. Μύτη ελαφριάς αρωματικής έντασης, με αρώματα σταφίδας, φρούτων, άγριων βοτάνων και ίχνη μεταλλικότητας. Ισορροπημένο στο στόμα, μέτριας αρωματικής έντασης, αλκοόλ 40%, μέτριο σώμα και τελείωμα απλό ισορροπημένο, μέτριας διάρκειαςΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ

http://www.krasiagr.com/Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.