ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2016

Bloomberg: Πως να βοηθήσετε την Ελληνική οικονομία πίνοντας κρασί

greece_wines
Το Bloomberg Business προτείνει στους αναγνώστες του να αγοράσουν ελληνικό κρασί για να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία και μάλιστα προτείνει κάποιες οικονομικές ετικέτες. Στο krasiagr.com μεταφράσαμε το συγκεκριμένο άρθρο που υπογράφει η Elin McCoy και σας το παρουσιάζουμε!

« Στην παραλία, κάνω μια μικρή προσπάθεια να βοηθήσω την ελληνική οικονομία πίνοντας ένα αναζωογονητικό Ασύρτικο από το κτήμα Σιγάλα, ένα αλμυρό, καπνιστό λευκό κρασί από το ρομαντικό, ηφαιστιογενές νησί της Σαντορίνης. Απλά για να ξέρετε, δεν πρόκειται μόνο για αλτρουισμό-η ποιότητα των ελληηνικών κρασιών βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ανοδική πορεία και σήμερα είναι καλύτερα από ποτέ παρά τα οικονομικά δεινά της καταχρεωμένης χώρας τους.
Ευτυχώς, τώρα που άνοιξαν οι τράπεζες, τα οινοποιεία θα είναι σε θέση να πληρώσουν για τα μπουκάλια, τους φελλούς και όλο τον εξοπλισμό που χρειάζονται για τον τρύγο του 2015, που αρχίζει τον Αύγουστο. Εξαιτίας των capital controls που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο όμως, η κατάσταση παραμένει περίπλοκη, αφού οι προμηθευτές ζητούν όλο το ποσό προκαταβολή και μάλιστα σε μετρητά.
Γι΄αυτό ενισχύστε τις πωλήσεις και συνεχίστε να πίνετε!
Δεν είστε fan του ελληνικού κρασιού; Κακώς, θα έπρεπε.
Εγω ερωτεύτηκα πρώτη φορά το ελληνικό κρασί περίπου 10 χρόνια πριν, όταν βρέθηκα ως κριτής σε ένα διαγωνισμό κρασιού στη Θεσσαλονίκη και πέρασα μια εβδομάδα δοκιμάζοντας κρασιά, ταξιδεύοντας και προσπαθώντας να προφέρω σωστά τοπικές ελληνικές ποικιλίες, όπως το Αγιωργίτικο (Ένα όνομα που προφέρεται δύσκολα σημαίνει ότι το κρασί θα είναι value for money)

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοήθησε στην ελληνική οινική επανάσταση.
Στην Ελλάδα φύονται 300 περίπου τοπικές ποικιλίες αλλά παρόλο που η χώρα μετράει αρκετές χιλιάδες χρόνια οινοπαραγωγικής ιστορίας, οι περισσότερες ποικιλίες σχεδόν εξαφανίστηκαν μέχρι τα τέλη του 19ου αι. Η φορολόγηση των αμπελώνων και η μουσουλμανική απαγόρευση του αλκοόλ, κατά την διάρκεια των 400 χρόνων οθωμανικής κυριαρχίας, σχεδόν εξουδετέρωσαν τις ελληνικές ποικιλίες.
Τότε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εμφανίστηκαν κάποιοι διασώστες των ελληνικών ποικιλιών, όπως ο πρωτοπόρος Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο οποίος ξεκίνησε το γνωστό οινοποιείο του το 1981 στην νοτιοανατολική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Σε αυτόν οφείλεται η αναβίωση της ελληνικής λευκής ποικιλίας μαλαγουζιά, αφότου ένας καθηγητής εντόπισε μια ρίζα από αυτό το αμπέλι που είχε απομείνει σε ένα απομακρυσμένο ορεινό χωριό (ή κάπως έτσι).
Ένα γρήγορο μάθημα ελληνικών σταφυλιών: Οι τέσσερις μεγαλύτερες ποικιλίες, εκτός από την Μαλαγουζιά είναι δυο άλλες λευκές-το ελαφρύ και εύθραυστο μοσχοφίλερο και το αλμυρό και μεταλλικό ασύρτικο- και δυο ερυθρές: Το φρουτώδες και κομψό αγιωργίτικο και το πικάντικο και γήινο ξινόμαυρο.
Ένα από τα καλύτερα οινοποιεία της Ελλάδας, το οινοποιείο Άλφα, είναι ένας από τους πρωτοπόρους παραγωγούς ξινόμαυρου. Όταν επισκέφτηκα για πρώτη φορά αυτό το φωτεινό ροζέ οινοποιείο που βρίσκεται στην ανεμοδαρμένη, βορειοδυτική περιοχή του Αμύνταιου, 25 χλμ μακριά από τα Αλβανικά σύνορα, ο Άγγελος Ιατρίδης μου περιέγραψε πως κατάφερε να εντοπίσει δεκάδες ιδιοκτήτες για να μπορέσει να αγοράσει 85 μικρά χωράφια στη περιοχή. Κομμάτι, κομμάτι, έφτιαξε ένα μεγάλο ενιαίο συγκρότημα αμπελώνων για το οινοποιείο του. Αποτελεί μάλιστα υπόδειγμα αφού ακολουθεί όλες τις πρόσφατες εξελίξεις σε αυτό που ονομάζουμε «αμπελουργία ακριβείας». Ένα σύστημα αισθητήρων που έχει εγκατασταθεί στον αμπελώνα ελέγχει συνεχώς την υγρασία σε κάθε σημείο του εδάφους.
Το κτήμα Άλφα δημιουργήθηκε από το μηδέν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και το 40% της επένδυσης σε μηχανήματα και κατασκευαστικά έργα επιχορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και άλλα παλαιότερα οινοποιεία βασίστηκαν επίσης στις επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εκσυγχρονιστούν. Μπορεί να πει κανείς ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ (CAP) βοήθησε στο να αρχίσει μια οινική επανάσταση στην Ελλάδα, αφότου η χώρα έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1981. Η ΚΑΠ επιχορηγεί κάποια είδη οινικής έρευνας, την μεταφύτευση αμπελώνων, κατασκευαστικά έργα ακόμα και αγορές μηχανημάτων, όπως π.χ. τρακτέρ.
Το κτήμα Άλφα επωφελήθηκε, όντας μέρος ενός αγροτουριστικού δικτύου που επιχορηγείται από την Ε.Ε. και επίσης από το γεγονός ότι η ΚΑΠ επιχορηγεί το 50% του κόστους για οινικό promotion εκτός Ε.Ε. Το τελευταίο μάλιστα προσφέρει εξαιρετική βοήθεια, καθώς ένα από τα άμεσα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης ήταν το γεγονός ότι μειώθηκε η ζήτηση στην εγχώρια αγορά. Οι άνθρωποι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να πάνε σε εστιατόρια, αλλά εκτός αυτού έχουν ξεφυτρώσει και πολλά wine bars που προσφέρουν κρασί με το ποτήρι (Μπορεί το πορτοφόλι του Έλληνα να μην μπορούσε πλέον να αντέξει τα εισαγόμενα κρασιά, παρόλαυτα δεν ξεκίνησε να δοκιμάζει τις ποικιλίες της πατρίδας του)
Τα οινοποιεία που άρχισαν τις εξαγωγές μια δεκαετία πριν είναι σήμερα στην καλύτερη θέση και ακόμα περισσότερα οινοποιεία στράφηκαν στις εξαγωγές από το 2009, όταν ευτυχώς οι καταναλωτές σε μέρη όπως οι ΗΠΑ άρχισαν να αποκτούν υψηλό ενδιαφέρον για ασυνήθιστες ποκιλίες κρασιών σε οικονομικές τιμές. Σύμφωνα με την Σοφία Πέρπερα, διευθύντρια του Greek Wine Bureau στη Βόρεια Αμερική, τα τελευταία 5 χρόνια οι εισαγωγές κρασιών έχουν αυξηθεί κατά 25%.
Τώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας δεύτερης οινικής επανάστασης, αφού ταλαντούχοι νέοι οινοποιοί πειραματίζονται με κρασιά μονοποικιλιακών αμπελώνων, ξεχωριστά cuvees ακόμα και με αφρώδη κρασιά. Οι ανερχόμενες λευκές ποικιλίες είναι το Βιδιανό από την Κρήτη, μια περιοχή που είναι πολύ της μόδας τελευταία και η Ρομπόλα από την Κεφαλλονιά. Τα ευρυθρά κρασιά που είναι στη μόδα είναι το Λημνιό, η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία και η Μαυροδάφνη, που χρησιμοποιείται κυρίως για γλυκά κρασιά.
Από όλες τις διαφορετικές οινικές περιοχές της χώρας, η μόνη που απολαμβάνει αυτή την περίοδο στιγμές δόξας στη Νέα Υόρκη είναι η λιτή, λευκοφορεμένη Σαντορίνη, ένα από τα νησιά των Κυκλάδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Το φοβερό ασύρτικο του νησιού, που είναι κατά τη γνώμη μου το καλύτερο λευκό της Ελλάδας, έχει γοητεύσει με την ιδανική για καλοκαίρι λεμονάτη, μεταλλική φρεσκάδα του πολλούς νεουορκέζους σομελιέ, όπως τον Michael Madrigale του Boulud Sud.
Τα αμπέλια στη Σαντορίνη πλέκονται σε σχήμα καλαθιού για να προστατεύσουν τα σταφύλια από τον καυτό μεσογειακό ήλιο και μεγαλώνουν στη στάχτη, στη λευκόγκριζη ελαφρόπετρα που άφησε η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου (ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή του Κrakatoa) περίπου 3.000 χρόνια πριν. Από τότε που εγώ εξερεύνησα το νησί, πέντε χρόνια πριν, άνοιξαν τρία νέα οινοποιεία.
50 οινοποιοί από την Ελλάδα έφτασαν στη Νέα Υόρκη μερικούς μήνες πριν, στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προωθητικών προγραμμάτων, για να δειγματίσουν τις τελευταίες σοδιές τους. Μου άρεσαν περισσότερο τα λευκά τους από τα κόκκινα. Παρακάτω θα δείτε αυτά που επέλεξα και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
ΛΕΥΚΑ
2014 Domaine Gerovassiliou Single Vineyard Malagousia ($25).
Με την πικάντικη μυρωδιά των εσπεριδοειδών και ροδάκινων που ωρίμασαν στον ήλιο, αυτό το λευκό έχει μια ζωηρή φρεσκάδα που το καθιστά τέλειο για καλοκαιρινό απεριτίφ.
2014 Domaine Sigalas Assyrtiko ($25).
H "κοφτερή" oξύτητα και η γεύση εσπεριδοειδών με μια αλμυρή tang δίνουν σε αυτό το δροσιστικό λευκό Σαντορίνης μια γεύση από θάλασσα. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, ο Πάρης Σιγάλας, είναι ένας μαθηματικός που σπούδασε στο Παρίσι και ίδρυσε το οινοποιείο το 1991.
2014 Argyros Estate Assyrtiko ($20)
Άλλη μια εξαιρετική βερσιόν αυτού του σαντορινιού σταφυλιού, που είναι λεμονάτο, μεταλλικό, πικάντικο και πιο περίπλοκο από του Σιγάλα.
2014 Gentilini Robola ($18).
Ερχόμενο εκ Κεφαλονιάς, αυτό το ξηρό λευκό κρασί με το ελαφρύ σώμα προέρχεται από μια πολύ σπάνια ποικιλία και είναι φρέσκο αγνό και ζωηρό, με αρώματα λουλουδιών και μια υποψία μεταλλικότητας.
2013 Douloufakis Dafnios White ($15).
Αυτό το πεντανόστιμο, γοητευτικό λευκό φτιάχνεται στη Κρήτη από την αρχαία ποικιλία βιδιάνο και είναι ιδανικό για να το πίνεις στην παραλία.
ΕΡΥΘΡΑ
2012 Gentilini Eclipse ($26).
Αυτό το έντονο κόκκινο με την μεταξωτή υφή προέρχεται από σταφύλια μαυροδάφνης, που φύονται σε υψηλό υψόμετρο στις πλαγιές του όρους Αίνος στη Κεφαλονιά.
2010 Alpha Estate Xinomavro Reserve Vieilles Vignes ($22).
Ένα βελούδινο κόκκινο από αμπελώνες υψηλού υψόμετρου, ηλικίας 90 χρόνων στην περιοχή Tortoise Nest, που είναι πιθανότητα το καλύτερο ξινόμαυρο της χώρας, βαθύ, πλούσιο και ντελικάτο.
2013 Thymiopoulos Young Vines Xinomavro ($20).
Αυτό το κόκκινο με το ελαφρύ σώμα, από την περιοχή της Νάουσας, με την φωτεινή φρουτώδη γεύση κερασιού, μου θυμίζει ένα γοητευτικό Beaujolais. Ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένα από τα πιο ανερχόμενα αστέρια της Ελλάδας.
2010 Gai’a Estate Red ($30).
Το εύθραστο αγιωργίτικο είναι ένα απίστευτα πολύπλευρο σταφύλι, που μπορεί να φτιάξει κρασιά με διάφορα στυλ. Το συγκεκριμένο κρασί είναι ευδιάκριτα πικάντικο με γεύση κέδρου και προέρχεται από την Νεμέα που είναι ένα από τα σημαντικότερα appellation για ερυθρό κρασί στην Ελλάδα

http://www.krasiagr.com/

Tό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.

https://www.facebook.com/GreekQualityProducts

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.