ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΕΞΥΠΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Γάλα γαϊδούρας Nιγρίτας -Πιο ακριβό και από την σαμπάνια


ΝΙΓΡΙΤΑ
ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΓΑΛΑΣτο άκουσμα του προϊόντος αυτού όλοι γελάνε και ίσως να κοροϊδεύουν τους παραγωγούς. Αν γνώριζαν, ωστόσο, το πόσο ακριβό είναι και πόσο μεγάλη απόδοση έχει σίγουρα θα αναθεωρούσαν την άποψή τους.
Ο λόγος για το γάλα γαϊδούρας και μάλιστα το γάλα που παράγεται στη Νιγρίτα κι έχει κατακτήσει τον κόσμο.
Το ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ αποκαλύπτει τα μυστικά μιας μονάδας παραγωγής τέτοιου γάλακτος που βρίσκεται στην περιοχή «Χατζήδικα» της Νιγρίτας όπου ο κτηνοτρόφος Διογένης Παπλιάκα εκτρέφει περίπου τριακόσια γαϊδουράκια, εκ των οποίων τα 200 είναι θηλυκά.

«Ισως πρόκειται για τη μεγαλύτερη φάρμα γαϊδουριών στην Ελλάδα» θα πει με υπερηφάνεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπλιάκας, ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις του στα παιδικά του χρόνια, όταν μόλις δέκα ετών τότε, είχε στην κατοχή του τα δύο πρώτα γαϊδουράκια.
«Τα αγαπούσα πολύ από μικρός, ήταν η συντροφιά μου όταν δούλευα στα χωράφια και στα ζώα του πατέρα μου» λέει. Με το πέρασμα των χρόνων τα δύο γίνανε πέντε, τα πέντε δέκα και σιγά- σιγά η φάρμα μεγάλωνε χωρίς κάποιο κέρδος αρχικά.
Πριν από 15 περίπου χρόνια, μία έρευνα του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, έφερε τον καθηγητή της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιώργο Αρσένο, στη μικρή φάρμα του Διογένη Παπλιάκα.
«Η ενημέρωση που είχα τότε από τον κ. Αρσένο και η παρότρυνσή του να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή των γαϊδουριών” ήταν αυτή που με οδήγησε να ασχοληθώ σοβαρά με την εκτροφή τους και να δημιουργήσω μία φάρμα ευρωπαϊκών προδιαγραφών».
Η φάρμα γαϊδουριών του Διογένη Παπλιάκα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις γνωστές φάρμες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Γερμανίας της Σερβίας και του Καναδά. Μπορεί αυτή τη στιγμή η πιο φημισμένη κτηνοτροφική μονάδα του Ολιβιέ Ντενίς στο Chateaudes Mottes του Βελγίου, να δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα, όμως σε αριθμό γαϊδουριών φέρεται πως είναι πολύ πιο πίσω από τη φάρμα του Διογένη Παπλιάκα, καθώς σήμερα η κτηνοτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών αποτελείται από 300 γαϊδούρια, που όλα τους ανήκουν στη ελληνική φυλή «αρκαδικός όνος».
«Κάθε μέρα παράγονται στη φάρμα περίπου 10 κιλά γάλα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογένης Παπλιάκας, αποκαλύπτοντας ότι η μίση ποσότητα του γάλακτος χρησιμοποιείται για το θηλασμό των νεογέννητων γαϊδουριών, ενώ η υπόλοιπη μισή για την επεξεργασία του ιδιαίτερου σαπουνιού από γάλα γαϊδούρας.
Το γάλα γαϊδούρας διατίθεται και στη λιανική αγορά χωρίς να έχει ακόμη καταφέρει να μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τιμή πώλησης που φτάνει στα 50 ευρώ το λίτρο, ενώ από την επεξεργασία του προκύπτουν διάφορα προϊόντα, όπως, τυρί, σαπούνια, συμπληρώματα διατροφής, αφρόλουτρα, ενυδατικές κρέμες, σαπούνια αντιγήρανσης, καραμέλες και πιο σπάνια και λικέρ.
1.000 ευρώ το κιλό το τυρί από γάλα γαϊδούρας
Οι τιμές όλων των παραγόμενων προϊόντων από γάλα γαϊδούρας είναι για τους περισσότερους απλησίαστες, λόγω των μοναδικών ευεργετικών ιδιοτήτων που παρέχουν. Ενδεικτικά το σαπούνι πωλείται προς 5 ευρώ, το σκεύασμα για συμπλήρωμα διατροφής 55 ευρώ, το αφρόλουτρο 18,5 – 20 ευρώ, η ενυδατική κρέμα 16- 20 ευρώ, το σαπούνι αντιγήρανσης 6 – 8 ευρώ, οι καραμέλες 5 ευρώ και το λικέρ με γάλα γαϊδούρας να φτάνει ακόμη και τα 20 ευρώ, όσο για το τυρί, μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 1.000 ευρώ ανά κιλό, καθώς για την επεξεργασία του θα χρειαστούν περισσότερα από 25 κιλά γάλα.
«Παρόλα ταύτα η εκτροφή των γαϊδουριών δεν είναι μία εύκολη υπόθεση» θα επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπλιάκας, που επεξηγεί πως «ο κάθε ονοτρόφος εκτός από την αγάπη που πρέπει να έχει για αυτά τα ζώα, θα πρέπει να έχει και την ανάλογη υπομονή. Η εκτροφή των γαϊδουριών είναι μια επίπονη διαδικασία και χρειάζεται ιδιαίτερες δεξιότητες, ακόμη και για το άρμεγμα της γαϊδούρας που γίνεται με ειδική τεχνική» επισημαίνει ο κ. Παπλιάκας.
Υπομονετικά και επίμονα ζώα
Τα γαϊδουράκια γνωστά για τη μεγάλη αντοχή τους, στον καύσωνα, στις ασθένειες, στην πείνα και στην δίψα, είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό για να το πιουν, ενώ συνήθως αρνούνται πεισματικά να πιουν νερό όταν έχουν πιει από το ίδιο δοχείο άλλα ζώα ή ακόμη και άλλα γαϊδουράκια.
Στο ερώτημα αν μπορεί μια μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος να είναι βιώσιμη και προσοδοφόρα, η απάντηση είναι θετική, αλλά προϋποθέτει την πρωτοβουλία, την επινοητικότητα του ονοτρόφου, καθώς και την εξασφάλιση της διάθεσης του προϊόντος.
Όπως επισημαίνει ο κ. Παπλιάκας «το πρόβλημα είναι στη διάθεση του γάλακτος καθώς ο ΕΟΦ δεν έχει δώσει ακόμη έγκριση για την κυκλοφορία του. Η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το γάλα της γαϊδούρας είναι “θαυματουργό” όχι μόνο για τους ονοτρόφους αλλά για όλους τους Έλληνες» λέει χαρακτηριστικά και με νόημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογένης Παπλιάκας που προσδοκά να έχει πολλαπλά οφέλη από την ονοτροφία, στο άμεσο μέλλον.
Σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πριν από τρία χρόνια, είχε επισημανθεί ότι από τα 508.000 γαϊδούρια που υπήρχαν στην Ελλάδα το 1955, σαράντα χρόνια μετά, καταγράφηκαν 95.000, ενώ σήμερα, σχεδόν εξήντα χρόνια μετά, ανέρχονται μόλις σε 15.000. Ανησυχητική είναι η προειδοποίηση της ΕΕ ότι το συμπαθές τετράποδο κινδυνεύει να γίνει είδος υπό εξαφάνιση.

Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η Κλεοπάτρα λουζόταν με γάλα γαϊδούρας, για να διατηρεί την επιδερμίδα της σε τέλεια κατάσταση…
Μπορεί στην Ελλάδα, το γαϊδούρι να λογίζεται ως ένα ταπεινό ζώο, στην Ευρώπη όμως, έχουν ανακαλύψει εδώ και πολύ καιρό τις ευεργετικές ιδιότητες του γαϊδουρινού γάλακτος.
100_0967
Βέβαια, η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει ακόμα την κατανάλωση των προϊόντων που προέρχονται από το γάλα γαϊδούρας, ενώ πριν μερικές εβδομάδες έγινε το πρώτο βήμα από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να δούμε στα ράφια του σούπερ μάρκετ το «γάλα όνου».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μέση τιμή του γαϊδουρίσιου γάλακτος στην Ευρώπη κυμαίνεται από 30 έως 100 ευρώ το λίτρο, ενώ εδώ στην Ελλάδα γύρω στα 50 ευρώ. Οι τιμές αυτές είναι υψηλότερες και από την τιμή μιας εξαιρετικής γαλλικής σαμπάνιας.
Η μονάδα παραγωγής γαϊδουρίσου γάλακτος στις Σέρρες
Στην πεδιάδα των Σερρών, λίγο πιο έξω από την Νιγρίτα, βρίσκεται μια φάρμα που εκτρέφει τα συμπαθητικά σε όλους μας γαϊδουράκια. Πρόκειται, για την μεγαλύτερη φάρμα εκτροφής όνων με σκοπό την παραγωγή γαϊδουρινού γάλακτος και υποπροϊόντων.
100_0971
Εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια, η οικογένεια Παπλιάκα διαθέτει μια μονάδα παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος στην Νιγρίτα Σερρών, η οποία είναι σήμερα η μεγαλύτερη εντός συνόρων, μονάδα. Το Newsbomb.gr συνομίλησε μαζί τους και κατέγραψε όλη την παραγωγική διαδικασία του γάλακτος γαϊδούρας.
Πριν από 30 χρόνια, ο πατέρας της οικογένειας Διογένης Παπλιάκας άρχισε να ασχολείται με την εκτροφή όνων, ασχολία που μεταλαμπάδευσε και στα παιδιά του που σήμερα έχουν την επιστασία της φάρμας.
Ο Άγγελος, ο Αλέξανδρος και η Ευαγγελία συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρηση που έχτισε ο πατέρας τους και επιθυμούν να ασχολούνται με αυτό για πολλά χρόνια ακόμα.
Η μονάδα παραγωγής αριθμεί σήμερα γύρω στα 200 γαϊδούρια σταβλισμένα και ελευθέρας βοσκής. Η Ευαγγελία Παπλιάκα, αν και έχει σπουδάσει Ποιμαντική και Κοινωνική Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σήμερα μένει μόνιμα στην Νιγρίτα εξ ολοκλήρου αφοσιωμένη στο οικογενειακή επιχείρηση και στα γαϊδουράκια. Η ίδια μίλησε στο Newsbomb.gr και μας εξήγησε πως είναι μια τυπική ημέρα στην φάρμα.
100_0983
Η ημέρα στη φάρμα ξεκινά με το άρμεγμα των αγουροξυπνημένων ζώων, η κάθε γαϊδούρα παράγει γύρω στο 1 λίτρο γάλα την ημέρα. Από αυτό το 1 λίτρο, το μισό προορίζεται για το τάϊσμα των μικρών όνων, και ότι απομένει προορίζεται για κατανάλωση. Καθημερινά, το γαϊδουρινό γάλα που τους μένει είναι μόλις μερικά λίτρα, πράγμα που το κάνει εξαιρετικά σπάνιο, σε σύγκριση με το αγελαδινό ή το κατσικίσιο. Μετά το άρμεγμα, σειρά έχει το τάϊσμα των γαϊδουριών, η Ευαγγελία τονίζει μάλιστα ότι αν και δεν τους φαίνεται τα γαϊδούρια τρώνε πολύ! Ενώ, μια φορά την εβδομάδα καθαρίζουν σχολαστικά ολόκληρη την φάρμα.
Τα προϊόντα του γαϊδουρινού γάλακτος
Η οικογένεια Παπλιάκα, εκτός από το γάλα γαϊδούρας παράγει και ειδικό σαπούνι από το γαϊδουρίσιο γάλα και μάλιστα τα δίνουν ακόμα και χωρίς κανένα κόστος σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος.
Η Ευαγγελία Παπλιάκα τονίζει επίσης στο Newsbomb.gr πόσο σημαντική είναι γι’ αυτούς και την επιχείρηση τους η πιστοποίηση του γαϊδουρινού γάλακτος.
Το πράσινο φως για την παραγωγή και τη διάθεση γάλακτος γαϊδούρας στην ελληνική αγορά έχει ανάψει από την προηγούμενη εβδομάδα, η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το γαϊδουρινό γάλα που είναι πιο ακριβό και από τη γαλλική σαμπάνια, καθώς πωλείται έως και 100 ευρώ το λίτρο θα μπορεί να βρίσκεται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος δήλωσε ότι δημιουργείται ένα θεσμικό πλαίσιο με αυστηρές προδιαγραφές, ενώ η απόφαση αυτή αποτελεί κίνητρο για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Πιο ακριβό και από την καλή γαλλική σαμπάνια
100_0991
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες για ορισμένες παθήσεις είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπως και οι καλλυντικές του ιδιότητες. Η σύνθεση του γαϊδουρίσιου γάλακτος είναι παρόμοια με το μητρικό γάλα και δεν χρειάζεται παστερίωση. Κατά την αρχαιότητα οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία όλων των ασθενειών και παθήσεων, ενώ ή αγάπη της Κλεοπάτρας για αυτό ήταν μεγάλη. Επίσης χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά άοσμη γεύση και είναι ιδιαίτερα φιλικό για ευαίσθητα δέρματα.
Βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως έκζεμα και ψωρίαση και ρυθμίζει την φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει την θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου.
Το γάλα γαϊδούρας είναι επίσης εξαιρετικό για την αντιγήρανση και την θεραπεία των ρυτίδων.
Η οικογένεια Παπλιάκα εμπορεύεται προς το παρόν σαπούνι από γάλα γαϊδούρας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
100_0990
Πηγή: newsbomb.gr
Όμως μπορούν να μας βρουν στην Νιγρίτα Σερρών και τα τηλ ειναι 

23220-24409 ή 6945852378 ή 6979263302 

και στο 

email vagouko@gmail.com.

Τα προϊόντα στέλνονται μέσω curier ή μέσω ταχυδρομείου και φυσίκα όποιος επιθυμεί μας επισκέπτεται από κοντά!

και φυσικα την υπάρχει και ιστοσελίδα 

www.onnosfarm.com
 

Τό blog στηρίζει τήν σελίδα στό fb.


1 σχόλιο:

  1. http://www.okiroi.gr/ Φυσικά Καλλυντικά από Γάλα Γαιδούρας

    Προιόντα περιποίησης για πρόσωπο και σώμα με ενυδατικές, θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιοτητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ

Οί αποψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τά περιεχόμενα των αρθρων

Εμείς απλά τά δημοσιεύουμε και η αξιολόγησή τους επαφίεται στην κρίση του αναγνώστη.

Αποποιούμαστε κάθε νομικής ευθήνης για την ακρίβεια των γραφομένων σε αλλα ιστολόγια η ιστοσελίδες.